Den matek: Překvapte v neděli maminku sladkou snídaní do postele
Den matek se slaví druhou květnovou neděli, letos tedy 14. května. Obdarovat svou maminku a poděkovat jí za lásku a péči, díky níž je vám na světě dobře, můžete různě, třeba velkou pusou a sladkou snídaní do postele. Ráno je, co se týká jídla, všechno povoleno, takže když si přivstanete a připravíte jí čerstvé čokoládové palačinky, banánové lívanečky, palačinkový dort nebo jablečné lívance, určitě ji mile překvapíte.
Jablečné lívance se skořicí
Ingredience
- 3–4 jablka
- 1 lžíce citronové šťávy
- 200 g hladké mouky
- 240 ml podmáslí
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2 lžíce moučkového cukru
- 2 vejce
- mletá skořice
- jahodový džem
- máslo na vymazání lívanečníku
Příprava
- Jedno jablko nastrouhejte nahrubo a nechte do těsta. Ze zbylých ostrým nožem nebo vykrajovačem vykrojte jádřinec a nakrájejte je na tenká kolečka tak, aby uprostřed zůstala kulatá díra po jádřinci. Plátky zalijte horkou vodou s citronovou šťávou. Nechte chvíli stát, aby jablka změkla. Pak je nechte na sítu dobře okapat.
- Mouku smíchejte s cukrem a kypřicím práškem. V jiné nádobě prošlehejte vejce s podmáslím a směs spolu se strouhaným jablkem přidejte k mouce. Důkladně promíchejte a vypracujte hladké řidší těsto.
- Lívanečník vytřete máslem, do každé jamky položte jeden plátek jablka a poprašte ho špetkou skořice. Přelijte těstem a až se na povrchu začnou objevovat a praskat bublinky, otočte a opečte lívanec z druhé strany.
- Hotové lívance potřete jahodovým džemem a hned podávejte.
Čokoládové palačinky
Ingredience
- 100 g hladké mouky
- 1 vejce
- 20 g kakaa holandského typu nebo nastrouhané hořké čokolády
- máslo
- 200 ml plnotučného mléka
- 35 g cukru
- švestková povidlanebo pomerančová marmeláda
- čerstvé ovoce, máta či meduňka na ozdobení
Příprava:
- Mouku, vejce, kakao nebo čokoládu, cukr a mléko zlehka promíchejte metlou a pak tyčovým mixérem.
- Na rozehřátou pánev dávejte postupně pod každou palačinku zhruba ½ lžičky másla, nalijte těsto a palačinky opečte z obou stran.
- Každou palačinku potřete švestkovými povidly nebo pomerančovou marmeládou.
- Ozdobte bohatě ovocem a čerstvou mátou nebo meduňkou. Ihned podávejte.
Palačinkový dort
Ingredience
- 100 g hladké mouky
- 1 lžička kypřicího prášku
- 1 lžička mletéskořice
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 vejce
- 90 ml polotučného mléka
- 40 ml perlivé vody
- 1 lžíce oleje
- olej na smažení palačinek
- malinový nebo ostružinový džem
- burákové máslo nebo nutela
- ovoce na ozdobení (hrst zrníček granátového jablka, malin, ostružin)
- mandlové lupínky
Příprava
- Do mísy rozklepněte vejce, přidejte vanilkový extrakt, mléko, perlivou vodu a olej. Promíchejte. V další míse smíchejte mouku se skořicí a kypřicím práškem a vmíchejte do tekuté směsi. Pečlivě promíchejte a nechte pár minut odstát.
- Rozehřejte pánev a na trošce oleje postupně smažte palačinky o průměru 10–12 cm.
- Na talíř položte první palačinku, potřete ji džemem a burákovým máslem, přidejte další palačinku. Stejný postup zopakujte u ostatních, dokud nevznikne dort.
- Poslední palačinku potřete jen trochou džemu a celý dort ozdobte ovocem a mandlovými lupínky.
Banánové lívanečky
Ingredience
- 2 velké banány
- 50 g mandlové mouky
- 2 vejce
- špetka soli
- vanilkový extrakt
- asi 30 g přepuštěného másla
- smetanový jogurt nebo zakysaná smetana
- kokosové lupínky a (pekanové, vlašské, lískové) ořechy na ozdobení
- džem podle chuti
Příprava
- Banány rozmačkejte na kaši a smíchejte s vejci, mandlovou moukou, několika kapkami vanilkového extraktu a solí. Důkladně promíchejte.
- Na lívanečníku rozehřejte trochu přepuštěného másla a lívance na něm postupně osmažte.
- Jsou velmi křehké, takže s nimi musíte velice opatrně manipulovat.
- Lívance ozdobte jogurtem nebo smetanou a džemem.
- Nakonec je posypejte kokosovými lupínky a ořechy. Ihned podávejte.