reklama

Horké zimní nápoje: Zpříjemněte si čekání na Vánoce tekutým potěšením

Lenka Valjentová
20. prosince 2019
K adventnímu času horké zimní nápoje s kapkou alkoholu prostě patří, protože dokážou pořádně zahřát a rozproudit krev, vyvolat vánoční atmosféru, veselou mysl a dobrou náladu. Všeobecně nejoblíbenějšími zimními aromatickými nápoji jsou grog, svařák nebo punč. Vykašlete se na předvánoční stres a dejte si drink! Uvařte si podle našich receptů správný horký nápoj, který kápne do noty vám i vašim blízkým. A jako třešničku na dortu pro vás máme recept na k?
reklama

Svařák prohřeje tělo a zlepší náladu

Základem tradičního svařáku je dobré víno, z nekvalitního vína dobrý svařák neuděláte! Tradičně se svařák dělá zčerveného vína, ale je možné ho připravit i zvínabílého, je pak lehčí. Do svařáku patřívánoční koření, nejčastěji se používáskořice, hřebíček a badyán, výborně ho ochutí i méně tradiční muškátový květ, perníkové koření, pomerančová nebo citronová kůra, rozinky a křížaly.Pokud máte rádi jen lehce provoněnévíno, bohatě si vystačíte s kouskemskořice a plátkemcitronu.

Vánoční svařák

Ingredience

  • 1 lahev červeného vína
  • 5 hřebíčků
  • 1 badyán
  • 1 celá skořice
  • asi 10 kostek cukru
  • 4 plátky citronu
  • citronová šťáva z 1 -2 citronů

Postup

Smíchejte víno, cukr, koření a zahřejeme k bodu varu, ale nevařte!!!!. Potom vmíchejte citronovou šťávu, sceďte do předehřátých sklenic a ozdobíme plátkem citronu. Podle chuti můžete ještě dosladit.

Grog, ikona české zimy

Historie grogu je tak stará jako rumu, který se začal vyrábět roku 1651 a krátce poté se dostal na lodě. Jeden rumový příděl půl pinty představoval zhruba 237 ml, a tak si námořníci svůj příděl šetřili, aby si rum vychutnali najednou. A jelikož opilý námořník spadne přes palubu velmi snadno, začaly se rumové příděly ředit. Název grog nápoji nejspíš vtiskl admirál Vernon, kterému přezdívali Old Grog čili Starý kořala. Do sklenice začal přidával limetku nebo citron jako prevenci před kurdějemi (někdy kolemroku 1749). Teplá verze nápoje, jak ho známe dnes, už na sebe nenechala dlouho čekat, protože námořnictvo plující do drsnějších podnebních pásem přišlo velice rychle na jeho hřejivé schopnosti.

Vánoční grog

Ingredience

  • rum
  • plátek citronu
  • cukr podle chuti

Postup

Nalijte asi 40 ml Božkov Original do hrnku. Zalijte horkou vodou. Do hrnku vložte plátek citronu a podle chuti oslaďte.

Punč = opojná vůně Vánoc

Punč pochází z Indie, odkud se dostal na začátku 17. století do Anglie. Název má původ vhindskémvýrazu panča - pět, protože tolik bylo původních ingrediencí, ze kterých se punč připravoval. Základem byl alkohol, ke kterému se přidávala voda, cukr, citron a koření. Nejčastějšími ingrediencemi jsou dnes voda, bílé víno, rum, hřebíček, skořice, citron, pomeranč a cukr. To vše v různých obměnách a kombinacích. Domácí punč můžete skvěle vyladit podle svého. Na silnější punč přidáte více rumu, na sladký punč použijete sladké víno, pro děti dejte místo alkoholu ovocnou šťávu atd.

Vánoční punč

Ingredience

  • 1 citron
  • 1 pomeranč
  • kousek celé skořice
  • 4 hřebíčky
  • 60 ml rumu, slivovice, vodky, brandy...
  • 400 ml bílého vína
  • 150 g cukru
  • 350 ml vody
  • plátky citronu, pomeranče nebo kousky jablek na ozdobení

Postup

V hrnci svařte vodu s cukrem avymačkanou šťávou z citrusů a kořením. Pak přilijte alkohol a víno. Punč pouze zahříváme, nikdy se nesmí vařit, aby se nevyvařil alkohol. Vánoční punč nalijte do silnostěnných sklenic a ozdobte ovocem.

Tekuté cukroví pod kopečkem šlehačky

Když máte touhu svou návštěvu nebo sebe rozmazlovat, je alžírská káva to pravé. Vaječný likér pohladí po duši a spolu s kávou a kopcem šlehačky příjemně zahřeje.

Alžírská káva

Ingredience

  1. vaječný koňak
  2. šálek (200 ml) překapávané nebo instatntní kávy
  3. šlehačka
  4. asi 1 lžíce vaječného likéru na ozdobení

Postup

Do hrnečku nalijte 40 – 50 ml Božkov Vaječný a opatrně, nejlépe přes lžičku vlijte kávu. Ozdobte kopcem čerstvě ušlehaná šlehačkya pokapejte vaječným likérem Alžírská kávaje díky vaječnému koňaku dost sladká, takže není třeba jidoslazovat.

Mohlo by vás také zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama