Kokoška pastuší tobolka zastaví krvácení z nosu. Můžete ji přidat i do salátů
Kokoška pastuší tobolka(Capsella bursa-pastoris) je zajímavá bylina sdrobnými bílými kvítky. Kokoška může kvést skoro celý rok, nejčastěji od března do listopadu. Díky typickým trojhranným semeníkům, které svým tvarem připomínají srdíčka, ji jen tak nepřehlédnete. Nepravidelně vroubkované listy tvoří růžici, jakou má i pampeliška.Kokoška pastuší tobolka u nás roste všude na cestách, loukách, v příkopech, na polích a na zahradě je to úporný plevel.

Kokoška pastuší tobolka 2 Zdroj: istock.com
5 pravidel sběru a sušení kokošky pastuší tobolky
- Sbírejte celou kvetoucí nať nejlépe od dubna do července kolem třinácté hodiny.
- Netrhejte rostliny odkvetlé s velkým množstvím semeníků, znečištěné nebo napadené plísní.
- Protože se kokoška nezapařuje a dobře sesychá, můžete ji sušit na platech vsuché, stinné a vzdušné místnosti i ve vrstvě do 10 cm.
- Při umělém sušení nesmí teplota přesáhnout 40 °C.
- Dobře usušená nať má světle zelenou barvu, slabě páchne a chutná nahořkle.

Kokoška pastuší tobolka 3 Zdroj: istock.com
Kokoška pastuší tobolka zastavuje krvácení
Kokoška pastuší tobolka obsahujemj. cholin, saponiny, sirné látky, třísloviny, flavonoidy, vápník, draslík a vitaminy A, B, C,E a K. Nejvýznamnějším a nejznámějším léčivým účinkem bylinky je schopnost zastavovat či snižovat vnější i vnitřní krvácení.
Kdysi dávno kokošce věřili až tak, že si mysleli, že stačí, když při krvácení z nosu drží kousek kokošky v pravé nebo levé ruce podle toho, ze které nosní dírky teče krev. V lidovém léčitelství se využívá především při gynekologických potížích, protože zmírňuje příliš silnémenstruační krvácení. Kokoška také pomáhá upravovat krevní tlak a zlepšovat krevní oběh. Využívá se při zánětechmočového měchýřea k dezinfekci močových cest, napomáhápři problémech smočením. Blahodárný vliv má i na ledviny, játra a slezinu.Denní dávka by neměla překročit dva šálky čaje.Těhotné ženy by ji neměly v žádném případě užívat.

Kokoška pastuší tobolka 4 Zdroj: istock.com
Kokoška pastuší tobolka na otoky a rány
Přihemoroidechdoprovázených nepříjemným krvácením se osvědčily sedací koupele vteplém nálevu nebo teplé obklady. Odvar z kokošky pastuší tobolky se používá také jako kloktadlo při krvácení dásní a paradentóze. Pokud máte problémy se špatně se hojícími ranami, pohmožděninami, otoky nebo záněty šlach, pomoci vám může obklad z kokošky pastuší tobolky. Na ránu může být také přikládána rozmačkaná čerstvá bylina.
Kokoškový nálev
Ingredience
- 3 lžičky sušené natě kokošky pastuší tobolky nebo 4,5 čerstvě utržené
- 250 ml vroucí vody
Postup
Nasekanou bylinku přelijte vroucí vodou, nechte asi 10 minut vyluhovat. Sceďte. Nálev se pije vlažný nebo studený.
Použití
Toto množství nálevu vypijte denně 7 až 10 dní před začátkem menstruace, ta je pak výrazně slabší. Nálev můžete popíjet buď po doušcích během dne, nebo si dát polovinu ráno a polovinu večer, či ráno vypít najednou

Kokoška pastuší tobolka 5 Zdroj: istock.com
Kokošková tinktura proti krvácení z nosu
Ingredience
- čerstvě natrhaná nať kokošky pastuší tobolky
- nejméně 40% čirý alkohol
Postup
Čerstvou bylinku nakrájejte nadrobno a naplňte jí sklenici nebo láhev, zalijte čirým vysokoprocentním alkoholem až po okraj sklenice nebo hrdlo láhve. Uzavřete. Byliny musí být ponořené. Nechte dva až tři týdny na teplém a světlém místě. Občas protřepejte. Sceďte.
Použití
Při krvácení z nosu si dejte do nosu vatový tamponek namočený v ředěné tinktuře (1 díl tinktury na 5 dílů vody). Vnitřně se užívá se 8 až 10 kapek ve sklenici vody před jídlem po dobu 2týdnů. Uplatní se taképři zánětu močových cest.

Kokoška pastuší tobolka 6 Zdroj: istock.com
Kokoškové mazání na svaly a klouby
Ingredience
- 3 lžíce natě kokošky pastuší tobolky
- 250 ml francovky
Postup
Nať dejte do uzavíratelné sklenice, zalijte francovkou a dobře uzavřete. Sklenici denně protřepejte a po 10až 14 dnech sceďte.
Použití
Kokoškovým mazáním lehce masírujte bolestivé svaly, klouby a otoky.

Kokoška pastuší tobolka 7 Zdroj: istock.com
Kokoška pastuší tobolka vkuchyni
Svěží, čerstvě utržená kvetoucí nať má mírně palčivou příchuť, chutná po ředkvičkách, kedlubnách či brokolici. Hodí se do nádivek a zeleninovýchsalátůz planých bylin, chuťově zajímavá je kombinace skozlíčkem polníčkem nebo s rukolou.