reklama

Pečte veselá halloweenská strašidla! Zpříjemníte si ponurý přelom října a listopadu

Lenka Valjentová
29. října 2021
Halloween se blíží, což je čas pečení veselých strašidel. Americký, neamerický, halloweenské atmosféře plné oranžových dýní, duchů, čarodějnic a strašidel stejně nelze v těchto dnech uniknout, tak proč se tomu bránit. Můžeme si tak zpříjemnit jinak ponurý přelom října a listopadu. Pečení a hlavně pak zdobení useknutých zelených čarodějnických prstů nebo mumií a kostlivců na špejli je zábavné a uplatníme při něm svou šikovnost, zručnost a fantazii.
reklama

Useknuté zelené čarodějnické prsty

Ingredience

  • 125 g másla
  • 125 g cukru
  • špetka soli
  • 1 žloutek
  • 1 lžička najemno nastrouhané citronové kůry
  • 200 g polohrubé mouky
  • zelené gelové potravinářské barvivo
  • plátky mandlí nebo dýňová semena na nehty

Postup

  1. Máslo s cukrem a špetkou solí utřeme dohladka, přidáme žloutek, barvivo (nemusí být, pokud nechceme prsty zelené) a citronovou kůru, promícháme a postupně vmícháme mouku. Vymícháme hladké těsto, zabalíme ho do folie a dáme asi na 2 hodiny do lednice.
  2. Z těsta tvarujeme válečky – prsty (asi 20) a rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem.Z plátků mandlí nebo semínek uděláme nehty, musíme je do těsta dobře přitlačit, aby držely. Nožem pak vytvoříme do těsta zářezy, které budou vypadat jako klouby. Pečeme v troubě předehřáté na 180° C asi 15 minut.
  3. Gelovými potravinářskými barvami v trubičce můžeme na prsty ještě domalovat třeba červené krvavé šrámy, hnědou a černou špínunebo udělat fialové nehty, prostě, co nás v tu chvíli napadne.

Veselá halloweenská strašidla na špejli

Ingredience

  • 30 g másla
  • 80-90 ml vody
  • 30 g přírodního kakaa
  • 80 g cukru
  • 1 vejce
  • 3 vanilkové cukry
  • 50 bílého jogurtu
  • 70 g polohrubé mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • na špičku nože jedlé sody
  • 30 g strouhaného kokosu
  • mouka a tuk na plech
  • 100 g mascarpone
  • tmavá čokoládová poleva
  • bílá čokoládová poleva

Postup

  1. Máslo s kakaem dáme na pánvičku, zalijeme vodou a za stálého míchání krátce povaříme. Sejmeme a necháme vychladnout. V míse vyšleháme vejce s cukrem a 1 vanilkovým cukrem do pěny. Přidáme jogurt, zchladlou máslovou směs a mouku smíchanou s kypřicím práškem, sodou a kokosem. Krátce vymícháme dohladka. Těsto naneseme na vymazaný a moukou vysypaný plech a rovnoměrně rozetřeme. Vložíme do trouby předehřáté na 170 °C a pečeme asi 20 minut.
  2. Korpus necháme vychladnout. Potom ho rozdrobíme do mísy, přidáme mascarpone a zbylé dva vanilkové cukry a ručně vypracujeme dohladka. Z hmoty vytvarujeme váleček a rozdělíme ho na 20 stejných dílů. Necháme tak, nebo z každého dílu vytvarujeme kuličku, kost, rakev, prst apod. Dáme na 1 – 2 hodiny do ledničky ztuhnout.
  3. Na ozdobení rozpustíme polevy. Špejle přepůlíme, konec špejle namočíme do polevy a zapíchneme ztuhlé hmoty. Necháme v chladničce ztuhnout. Kuličky na špejli namočíme v polevách a ozdobíme na halloweenská strašidýlka podle vlastní fantazie - mumie, duchy, kostlivce… Nakonec necháme dobře ztuhnout.

O slavení Dušiček a Halloweenu si ještě můžete přečíst:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama