reklama

Upečte si chleba doma + 5 receptů na dobroty ze starého pečiva

Lenka Valjentová
27. října 2020
Lidé pekli doma vlastní chléb tisíce let, tak proč to nezkusit taky, co vy na to? Upéct voňavý a křupavý chléb není až tak složité a přinejmenším máte jistotu, že víte, co jíte. I když nepředpokládáme, že se domácí chleba nesní hned čerstvý, přesto pro vás máme tipy na dobroty, které ze ztvrdlého nebo zmraženého chleba můžete hravě připravit. Upečte si domácí hrnkový, kváskový nebo toustový chléb podle našich receptů.
reklama

Domácí hrnkový chleba

Ingredience

  • 4 hrnky hladké mouky
  • 2 hrnky vlažné vody
  • 2 lžičky soli
  • 1,5 lžičky sušeného droždí
  • 2 lžičky kmínu

Postup

Mouku smíchejte s kmínem, solí a droždím. Přidejte vodu a promíchejte. Mísu s relativně tekutým těstem zakryjte utěrkou a nechte před noc kynout – nejméně 5 hodin, optimálně 9 hodin. Troubu předehřejte na 230–240 °C a dejte do ní nahřát nejlépe skleněnou formu s poklicí. Musí být opravdu rozehřátá, aby se k ní chléb nepřipekl. Těsto vlijte do řádně vyhřáté formy, přiklopte a pečte 30 minut. Pak poklici sundejte a pečte dalších 10–15 minut kvůli kůrce.

3tipy na pečení hrnkového chleba

  1. Poměr mouky a vody je u tohoto receptu na chleba vždy 2 : 1.
  2. Tenhle chlebamůžete péct i zjakékoli druhu mouky (špaldové, žitné, ovesné, celozrnné apod.).
  3. Do těsta můžete přidat kromě kmínu třeba slunečnicová, sezamová, konopná semínka, nasekané čerstvé bylinky či smaženou jarní cibulku nebo restovaný česnek.

Domácí toustový chléb

Ingredience

  • 750 g hladké mouky Babiččina volba
  • 550 ml vlažného mléka
  • 7 g sušeného droždí
  • 13 g soli
  • 25 g cukru
  • 55 g rozpuštěného zchladlého másla + máslo na vymazání formy
  • 1 vejce

Postup

Do mléka vmíchejte droždí, cukr a 2 lžíce mouky. Nechte asi 10 minut odstát. Přidejte zbylé ingredience a vypracujte kompaktní těsto. Hněťte přibližně 15 minut (nejlépe to jde pomocí robota) a pak těsto přendejte do čisté nádoby. Těsto zakryjte utěrkou a nechte kynout asi 60 minut. Vyklopte na pomoučený vál. Rozdělte těsto na dvě stejně velké části. Každou část roztáhněte do délky obdélníkové formy a pevně zaviňte. Obě srolované části vložte do máslem vymazané formy těsně vedle sebe a nechte na teplém místě ještě 15–20 minut kynout. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte dozlatova zhruba 50 minut.

Domácí kváskový chléb

Ingredience

  • 400 g pšeničné mouky
  • 300 g žitné mouky
  • 300 g chlebového kvásku
  • 1 lžička kmínu
  • 2 lžičky soli
  • asi 500 ml vody

Příprava

Do chlebového kvásku vmícháme obě mouky, kmín a sůl, vodu přidáváme postupně podle potřeby. Důkladně promícháme a pak na vále prohněteme. Těsto musí být husté a hladké. Přendáme do mísy vysypané moukou a zakryjeme utěrkou. Na teplém místě necháme kynout přibližně 3 hodiny, jednou nebo dvakrát těsto během kynutí prohněteme. Z vykynutého chleba vytvarujeme pecen chleba , dáme plech vyložený pečicím papírem a vložíme do trouby předehřáté na 240 až 250 °C. Pečeme asi 20 minut, poté snížíme teplotu na 230 °C a pečeme dalších zhruba 30 minut. Chléb můžeme nechat dojít ještě i po vypnutí trouby. Chleba krájíme až po vychladnutí.

5 receptů na úžasné dobroty ze starého chleba

Pokud je jasné, že chleba už nesníte, nakrájejte ho na kostičky a dejte zamrazit či usušit. Pak můžete rychle připravit například krutony do česnekové, hrachové či dýňové polévky nebo do salátu a další dobroty.

  1. Polévka: Na rozehřátém tuku (máslo, sádlo, olej) orestujte dozlatova cibulku, zalijte vodou či vývarem, přidejte kostky chleba a pomalu vařte, dokud se chleba nerozvaří. Pak můžete tyčákem rozmixovat, ale ani nemusíte. Je-li potřeba, dolijte tekutinu. Nakonec přidejte podle chuti lisovaný česnek, majoránku, sůl a pepř.
  2. Chipsy: Starší chleba rozkrájejte na slabé plátky a promíchejte v míse ve směsi oleje, prolisovaného česneku, mleté červené papriky, pepře a soli (nebo podle vlastní fantazie). Pak dejte zapéct do trouby.
  3. Placky: Chléb namočte do vody či vývaru, nechte nasáknout a přebytečnou tekutinu sceďte. Přidejte koření (sůl, pepř, majoránka), česnek a vejce. Do placek využijte zbytky z lednice – uzeniny, tvrdý sýr, vhodnou zeleninu. Nadrobno vše nakrájejte a vmíchejte do hmoty. Vytvořte placičky a osmažte je na pánvi na oleji nebo upečte v troubě.
  4. Bramboráky: Kostky chleba namočte ve vlažném mléce nebo vodě, přidejte česnek, majoránku, sůl, pepř, vejce a 1 nastrouhaný brambor. Mělo by vzniknout hustší těsto jako na bramboráky. Placky usmažte na rozehřátém tuku.
  5. Dalamánky: Kostky chleba z asi 5 krajíců zalijte sklenici vlažné vody, nechte nasáknout a slijte. Namočené chlebové kostky rozmixujte tyčovým mixérem. Přidejte 3,5 hrnku hladké mouky, 2 lžičky soli, ¾ kostky droždí, špetku cukru a 1 lžičku kmínu. Vypracujte nelepivé těsto, překryjte utěrkou a nechte zhruba 60 minut na teplém místě kynout. Z vykynutého těsta vykrajujte lžící bochánky, které rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Povrch dalamánků potřete vodou a posypejte kmínem a hrubozrnnou solí. Nahoře bochánkynastřihněte. Dejte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte zhruba 30 minut.

Mohlo by vás taky zajímat:

Články o koronaviru najdete ve speciálu:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama