návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

Jak naložit léčivé byliny a koření do medu. Zkuste to s lípou, levandulí nebo růží

Lenka Odstrčilová , Vydáno: 07.06.2021
Jak naložit léčivé byliny a koření do medu? Zkuste to třeba s levandulí
Autor: iStock Jak naložit léčivé byliny a koření do medu? Zkuste to třeba s levandulí
Včelí med ochucený bylinami a kořením je poměrně jednoduchý způsob, jak zpracovat léčivé rostliny do zásoby. Bylinkový med využijeme v kuchyni třeba při přípravě dezertů i marinád, hodí se na oslazení čaje a limonády. A v neposlední řadě poslouží našemu zdraví. Podle použitých bylin většinou zmírňuje kašel a rýmu, podporuje trávení a uklidňuje ve stresových situacích. Máme pro vás recept, jak a jaké léčivé byliny a koření naložit do medu, tak se do toho můžete pustit.

reklama

Med ochucený bylinami a kořením je poměrně jednoduchý způsob, jak zase trochu jinak využít léčivé rostliny z přírody, pěstované na zahradě, na balkoně či okenním parapetu nebo běžné koření, pokud už máme dost sirupů, olejů, octů a tinktur. Jak a jaké byliny a koření naložit do medu?

Med ochucený bylinami a kořením je poměrně jednoduchý způsob, jak trochu jinak využít léčivé rostliny z přírody, pěstované na zahradě, na balkoně či okenním parapetu nebo běžné koření
Autor: iStock Med ochucený bylinami a kořením je poměrně jednoduchý způsob, jak trochu jinak využít léčivé rostliny z přírody, pěstované na zahradě, na balkoně či okenním parapetu nebo běžné koření

Jak domácí bylinkový med používat

Domácí bylinkový med se výborně hodí k oslazení teplých i studených nápojů, dezertů a moučníků můžeme si ho dát na chléb s máslem nebo na třeba na palačinky. Dá se přidat do marinád a zálivek. Podle druhu použitých bylin poslouží jako lahodný pomocník při léčení některých zdravotních potíži, většinou zmírňuje bolesti v krku, kašel a rýmu, podporuje trávení a uklidňuje ve stresových situacích.

Jak vyrobit domácí tinkturu z léčivých bylin

Jak udělat domácí tinkturu z léčivých bylin? Postupujte podle univerzálního receptu

Jak udělat domácí bylinkový ocet

Jak udělat domácí bylinkový ocet? Postupujte podle snadného návodu

Byliny a koření vhodné k naložení do medu

Do medu nakládáme buď čerstvě natrhané, nebo sušené léčivé rostliny a koření, většinou listy, květy a semena. Použít můžeme buď jen jednu oblíbenou bylinu, nebo dvě až tři libovolně kombinovat, ale pozor, aby se zbytečně „netloukly“, to by pak výsledná vůně a chuť nemusely být příjemné a i léčivé benefity by mohly přijít vniveč. K naložení do medu se hodí například tyhle byliny a koření.

Květy, rozkvetlá nať

Léčivé květy růží. Udělejte si domácí růžovou vodu, med nebo olej

Květy růží jsou léčivé. Udělejte si domácí růžovou vodu, med nebo olej

Levandule sirup

Levandule má léčivé účinky i skvělou chuť. Udělejte si sirup a upečte sušenky

Listy, nať

Bazalka svatá je elixír života. Jak pěstovat bylinu, která zatočí se stresem i viry

Bazalka posvátná Tulsi je elixír života. Jak pěstovat bylinu, která si poradí se stresem i viry

TYMIÁN

TYMIÁN: Jak vypěstovat koření, ze kterého si připravíte mast na klouby i domácí chleba

Koření

  • skořice (pomáhá při zažívacích potížích a nechutenství, při pocitu plnosti)
  • vanilka (poradí si s celkovou únava organismu a vyčerpáním, depresemi, nespavostí)
  • fenykl (snižuje nadýmání)
  • zázvor (má pozitivní účinky na trávicí systém, pomáhá pro nachlazení))
  • badyán (řeší virové infekce, kašel, bolest v krku)
Jak naložit léčivé byliny a koření do medu: používáme buď čerstvě natrhané, nebo sušené léčivé rostliny a koření, většinou květy, listy, natě a semena
Autor: iStock Jak naložit léčivé byliny a koření do medu: používáme buď čerstvě natrhané, nebo sušené léčivé rostliny a koření, většinou květy, listy, natě a semena

Domácí med ochucený bylinami a kořením

Ingredience

Příprava

Med pomalu zahříváme ve vodní lázni na maximální teplotu 50 °C. Jakmile je zcela tekutý, přidáme do něj byliny – nadrtíme je nebo najemno nasekáme a vložíme do kávového filtru nebo plátěného pytlíčku, zavážeme a vložíme do zahřátého medu. Uzavřeme a necháme v chladu rozležet alespoň týden, aby se do medu uvolnilo aroma a léčivé látky z bylin a koření. Med občas promícháme. Pak filtr či pytlíček vyjmeme. Bylinkový med přelijeme do malých skleniček. Uzavřeme a skladujeme v chladu.

Mohlo by vás ještě zajímat:

Nevíte už co s úrodou máty? Vyrobte si domácí mátový olej, tinkturu a sirup

Nevíte co s úrodou máty? Vyrobte si domácí olej, sirup a tinkturu

Návod na domácí masážní olej z máty, levandule, růží, třezalky a dalších léčivých bylin

Návod na domácí masážní olej z levandule, máty, růže, heřmánku a dalších bylin

Med v horkém čaji nemá žádné léčivé účinky? Vyvracíme 3 největší mýty o medu

Kdy dát med do čaje, aby neztratil léčivé účinky aneb 3 největší medové mýty

Med nás vyzbrojí do boje s viry a bacily. Super je medový čaj s ovocem a kořením i tradiční medovo-cibulový sirup

Med nás vyzbrojí do boje s viry a bacily. Připravte si medový čaj nebo tradiční medovo-cibulový sirup

reklama

Článek je zařazen v: med , med byliny , med koření , ochucený med , domácí bylinkový med , med s bylinami recept

reklama

Přečtěte si také