Naložte léčivé byliny a koření do medu. Zkuste to s růží, lípou nebo pampeliškou

Včelí med ochucený bylinami a kořením je poměrně jednoduchý způsob, jak zpracovat léčivé rostliny do zásoby. Bylinkový med využijeme v kuchyni třeba při přípravě dezertů i marinád, hodí se na oslazení čaje a limonády. A v neposlední řadě poslouží našemu zdraví. Podle použitých bylin většinou zmírňuje kašel a rýmu, podporuje trávení a uklidňuje ve stresových situacích. Máme pro vás recept, jak a jaké léčivé byliny a koření naložit do medu.

Včelí med ochucený bylinami a kořením je poměrně jednoduchý způsob, jak zase trochu jinak využít léčivé rostliny z přírody, pěstované na zahradě, na balkoně či okenním parapetu nebo běžné koření, pokud už máme dost sirupů, olejů, octů a tinktur. Jak a jaké byliny a koření naložit do medu?

NENECHTE SI UJÍT: Kdy dát med do čaje, aby neztratil léčivé účinky aneb Vyvracíme největší medové mýty

Jak bylinkový med používat

Domácí bylinkový med se výborně hodí k oslazení teplých i studených nápojů, dezertů a moučníků můžeme si ho dát na chléb s máslem nebo na třeba na palačinky. Dá se přidat do marinád a zálivek.

„Podle druhu použitých bylin poslouží jako lahodný pomocník při léčení některých zdravotních potíži, většinou zmírňuje bolesti v krku, kašel a rýmu, podporuje trávení a uklidňuje ve stresových situacích,“ vysvětluje bylinkář Martin Kolár

Byliny a koření vhodné k naložení do medu

Do medu nakládáme buď čerstvě natrhané, nebo sušené léčivé rostliny a koření, většinou listy, květy a semena. Použít můžeme buď jen jednu oblíbenou bylinu, nebo dvě až tři libovolně kombinovat, ale pozor, aby se zbytečně „netloukly“, to by pak výsledná vůně a chuť nemusely být příjemné a i léčivé benefity by mohly přijít vniveč.

INSPIRUJTE SE: Jak udělat domácí tinkturu z léčivých bylin? Postupujte podle univerzálního receptu

Do medu se hodí tyhle bylinky a koření:

Květy, rozkvetlá nať

Listy, nať

Koření

  • skořice (pomáhá při zažívacích potížích a nechutenství, při pocitu plnosti)
  • vanilka (poradí si s celkovou únava organismu a vyčerpáním, depresemi, nespavostí)
  • fenykl (snižuje nadýmání)
  • zázvor (má pozitivní účinky na trávicí systém, pomáhá pro nachlazení))
  • badyán (řeší virové infekce, kašel, bolest v krku)

Domácí bylinkový med

Ingredience

Příprava

Med pomalu zahříváme ve vodní lázni na maximální teplotu 50 °C. Jakmile je zcela tekutý, přidáme do něj byliny – nadrtíme je nebo najemno nasekáme a vložíme do kávového filtru nebo plátěného pytlíčku, zavážeme a vložíme do zahřátého medu. Uzavřeme a necháme v chladu rozležet alespoň týden, aby se do medu uvolnilo aroma a léčivé látky z bylin a koření. Med občas promícháme. Pak filtr či pytlíček vyjmeme. Bylinkový med přelijeme do malých skleniček. Uzavřeme a skladujeme v chladu.

Zdroje: bylinkář Martin Kolár, Bylinková zahrádka - co je skutečně důležité (Burkhard Bohne)


Přečtěte si také