Naložte léčivé byliny a koření do medu. Zkuste to s růží, lípou nebo pampeliškou
Včelí med ochucený bylinami a kořením je poměrně jednoduchý způsob, jak zpracovat léčivé rostliny do zásoby. Bylinkový med využijeme v kuchyni třeba při přípravě dezertů i marinád, hodí se na oslazení čaje a limonády. A v neposlední řadě poslouží našemu zdraví. Podle použitých bylin většinou zmírňuje kašel a rýmu, podporuje trávení a uklidňuje ve stresových situacích. Máme pro vás recept, jak a jaké léčivé byliny a koření naložit do medu.
Včelí med ochucený bylinami a kořením je poměrně jednoduchý způsob, jak zase trochu jinak využít léčivé rostliny z přírody, pěstované na zahradě, na balkoně či okenním parapetu nebo běžné koření, pokud už máme dost sirupů, olejů, octů a tinktur. Jak a jaké byliny a koření naložit do medu?
NENECHTE SI UJÍT: Kdy dát med do čaje, aby neztratil léčivé účinky aneb Vyvracíme největší medové mýty
Jak bylinkový med používat
Domácí bylinkový med se výborně hodí k oslazení teplých i studených nápojů, dezertů a moučníků můžeme si ho dát na chléb s máslem nebo na třeba na palačinky. Dá se přidat do marinád a zálivek.
„Podle druhu použitých bylin poslouží jako lahodný pomocník při léčení některých zdravotních potíži, většinou zmírňuje bolesti v krku, kašel a rýmu, podporuje trávení a uklidňuje ve stresových situacích,“ vysvětluje bylinkář Martin Kolár
Včelí med ochucený bylinami a kořením je poměrně jednoduchý způsob, jak zpracovat léčivé rostliny do zásoby. Zdroj: iStock
Včelí med ochucený bylinami a kořením je poměrně jednoduchý způsob, jak zpracovat léčivé rostliny do zásoby. Zdroj: iStock
Byliny a koření vhodné k naložení do medu
Do medu nakládáme buď čerstvě natrhané, nebo sušené léčivé rostliny a koření, většinou listy, květy a semena. Použít můžeme buď jen jednu oblíbenou bylinu, nebo dvě až tři libovolně kombinovat, ale pozor, aby se zbytečně „netloukly“, to by pak výsledná vůně a chuť nemusely být příjemné a i léčivé benefity by mohly přijít vniveč.
INSPIRUJTE SE: Jak udělat domácí tinkturu z léčivých bylin? Postupujte podle univerzálního receptu
Do medu se hodí tyhle bylinky a koření:
Květy, rozkvetlá nať
- heřmánek pravý (proti bolestem žaludku, nevolnosti, nadýmání, průjmu)
- lípa srdčitá (známý lék proti chorobám z nachlazení a žaludečním problémům)
- levandule lékařská (uklidňuje a pomáhá usnout)
- růže damašská a stolistá (působí proti úzkosti, nervozitě a nespavosti).
- violka vonná čili fialka (tiší dráždivý kašel, ředí hleny a léčí chrapot)
- pampeliška lékařská (zlepšuje trávení)
- mateřídouška obecná (uklidňuje nervy, přináší duševní svěžest a uvolnění)
Listy, nať
- tymián obecný (mírní příznaky chorob z nachlazení, hlavně kašel a rýmu)
- rozmarýn lékařský (podporuje správné trávení)
- bazalka pravá a svatá bazalka Tulsi (osvěžuje, uklidňuje a povzbuzuje duševní činnost)
- meduňka lékařská (přináší klid a rozvahu ve stresových situacích)
- máta peprná (uklidňuje při stresu, bolestech hlavy a nespavosti)
- majoránka obecná (osvědčená proti nadýmání a plynatosti)
- šalvěj lékařská (povzbuzuje chuť k jídlu, řeší trávící potíže)
- jitrocel kopinatý (působí protizánětlivě a pomáhá při zahlenění)
Koření
- skořice (pomáhá při zažívacích potížích a nechutenství, při pocitu plnosti)
- vanilka (poradí si s celkovou únava organismu a vyčerpáním, depresemi, nespavostí)
- fenykl (snižuje nadýmání)
- zázvor (má pozitivní účinky na trávicí systém, pomáhá pro nachlazení))
- badyán (řeší virové infekce, kašel, bolest v krku)
Domácí bylinkový med
Ingredience
- 500 ml kvalitního včelího medu
- asi 1 vrchovatá lžíce sušených nebo 2 čerstvých bylin a koření (podle chuti)
Příprava
Med pomalu zahříváme ve vodní lázni na maximální teplotu 50 °C. Jakmile je zcela tekutý, přidáme do něj byliny – nadrtíme je nebo najemno nasekáme a vložíme do kávového filtru nebo plátěného pytlíčku, zavážeme a vložíme do zahřátého medu. Uzavřeme a necháme v chladu rozležet alespoň týden, aby se do medu uvolnilo aroma a léčivé látky z bylin a koření. Med občas promícháme. Pak filtr či pytlíček vyjmeme. Bylinkový med přelijeme do malých skleniček. Uzavřeme a skladujeme v chladu.
Zdroje: bylinkář Martin Kolár, Bylinková zahrádka - co je skutečně důležité (Burkhard Bohne)