České chaty snů

12. května 2023 22:30

redakce Prima Living

České chaty snů: Zásadní proměnou prošla dřevěná chata v brdských lesích. Teď je jako nová

Poslední chata, která prošla proměnou v pořadu České chaty snů, je přízemní dřevostavba u lesa se zahrádkou v Brdech z padesátých let minulého století. Jak si s rekonstrukcí poradili Petr Portych, Martin Štrouf a sochař Sebastian Wojnar?

Chatu s jedinečnou atmosférou na kraji brdských lesů se zahrádkou vlastní početná rodina a jezdí sem odpočívat hned čtyři generace. Cílem rekonstrukce tak bylo mj. vytvořit pohodlný obytný prostor, kde se mohou všichni najednou potkat.

Dřevěná chatička postavená na kamenné podezdívce v padesátých letech dvacátého století je v poněkud žalostném stavu a má hodně technických i dispozičních nedostatků. Podlahy ve všech místnostech byly prohnilé, střecha špatně izolovaná a obvodové stěny degradované. Chata potřebovala zateplení.

I do poslední proměny série České chaty snů se s vervou pustili architekti Petr Portych, Martin Štrouf a sochař Sebastian Wojnar. Jak ji zvládli, na to se podívejte v galerii v úvodu článku.

Proměna chaty v brdských lesích očima architekta Martina Štroufa

Chatu využívá početná rodina. A tak se zde potkávají zástupci čtyř generací. Cílem dispozičně provozní úpravy proto bylo vytvořit obytný prostor, kde se pohodlně potká i deset lidí, a adekvátně tomu vybavit i dva pokoje/ložnice. Záměr přestavby stál na využití polohy chaty vůči lesu a otevření se směrem k jižně orientované zahradě.

Hlavní prvek přestavby

Hlavním prvkem přestavby se stala okenní sestava bezrámového zasklení a posuvného portálu propojující obytnou místnost a nově vybudovanou terasu. Hlavní obytný prostor je nově jednostranně otevřený, prosvětlený a nabízí pozorování blízkého lesa. Přímo navázaná terasa umožňuje propojit interiér s exteriérem tak, že během letních měsíců fungují oba prostory společně na jedné úrovni.

Kombinace žluté a modré barvy s neutrální šedou

Pro chatu jsme zvolili kombinaci žluté a modré barvy, doplněné neutrální šedou. Každá z barev má svůj význam, žlutá je použita na výplně otvorů – okna, okenice, dveře a průchody. Královská modř je použita na veškerý nábytek spojený se stavbou – kuchyň, šatní skříně, palandy atd. Šedou barvou je pojednána vlastní konstrukce – štuk, dřevěný obklad i střešní krytina.

Chata se dočkala zateplení

Z konstrukčního hlediska jsme vytvořili novou skladbu střechy, zateplenou pomocí minerální vaty s plechovou krytinou a provětrávanou mezerou. Obvodové konstrukce jsem obnažili, zateplili pomocí minerální vaty mezi sloupky a nově zaklopili parozábranou a palubkami.

Na tuto i předcházející epizody pořadu České chaty snů můžete podívat zde.

Sdílejte článek

Přečtěte si také