reklama

Jedlá chryzantéma: Krásná letnička, netradiční zelenina a léčivka zároveň

Lenka Valjentová
30. června 2022
Jedlá chryzantéma je nenáročná a odolná rostlina, kterou můžeme pěstovat jako okouzlující letničku, léčivou bylinu a netradiční listovou zeleninu s poněkud zvláštní chutí i vůní. Chryzantéma je pro nás exotickou zeleninou, ale v asijské kuchyni má své místo už dávno jisté. Prozradíme vám, jak ji pěstovat, sklízet a zpracovat.
reklama

Chryzantéma jedlá (Chrysanthemum coronarium, Glebionis coronaria, Xanthophthalmum coronariuma, Pinardia coronaria), známá jako zlateň věncová či věncovitá, kopretina věncová, maiko, bylice zlateň, pinardie, shingiku nebo tong hao, je velmi zajímavá rostlina, kterou můžeme pěstovat jako letničku, listovou zeleninu i léčivou bylinu. Pochází ze Středozemí, odkud se rozšířila do jihozápadní Asie a Severní Ameriky. Zlateň věncová je až metr vysoká, hustě olistěná rostlina s jednoduchými i plnými žlutými nebo žlutobílými květy o průměru 3 až 7 cm.

Květ, listy a kořeny

Jedlá chryzantéma se dá využít celá, tedy kořen, listy a květ. „Číňané již mnoho století věří, že tato bylina dodává životní sílu. Z jejích listů vaří čaj při slavnostních příležitostech, mladé výhonky, okvětní lístky i celé květy používají v kuchyni a z kořenů chryzantém vaří čaj proti bolesti hlavy, krku, k zotavení z chřipky, při diabetu a k posílení zraku,“ říká šlechtitel a pěstitel Ing. Peter Gajdoštin. Má dost zvláštní nahořkle pepřovou chuť, která trochu připomíná špenát, a typickou chryzantémou vůni, která nemusí být každému příjemná. Ale neměli bychom ji zatracovat dřív, než ji ochutnáme!

Květy chryzantémy

Žluté nebo žlutobílé květy můžeme průběžně stříhat nebo trhat a použít jako efektní ozdobu salátů, hotových pokrmů nebo pomazánek. Květy se hodí všude tam, kde se v receptech vyskytují petrželka hladkolistá nebo kudrnka. Lehce nahořklá chuť ladí především se slanými kombinacemi. Květy bývají součástí čajových směsí, tzv. květinových čajů. Z květů lze uvařit bylinný čaj, pomáhající při bolestech hlavy a v krku.

Chryzantéma v kuchyni

Chryzantéma je pro nás exotickou zeleninou, ale v asijské kuchyni má své místo už dávno jisté. Jako všechna zelenina je i chryzantéma vhodnější pro konzumaci v čerstvém stavu, kdy má poměrně vysoký obsah vitaminů (zejména provitaminu A a vitaminu C), minerálních látek a také silic, které se tepelnou úpravou ničí.

Mladé listy a stonky se používají jako listová a salátová zelenina, a to buď samostatně, nebo ve směsi s další zeleninou, nejčastěji rajčaty. Čím jsou listy starší, tím je typická chryzantémová vůně intenzivnější a listy nahořklejší. Dají se i tepelně upravovat na způsob špenátu, můžeme ji vyzkoušet v různých variacích asijských jídel, výborná je jako příloha k masu nebo rýži: chryzantému osmažíme na oleji s česnekem a chilli papričkami.

Tipy, jak pěstovat jedlou chryzantému

  • Jedlá chryzantéma pochází původně ze Středomoří, ale u nás se jí daří velice dobře. Jedná se o nenáročnou rostlinu, která se pěstuje buď venku jako letnička, nebo v květináčích na okenním parapetu celoročně.
  • Pro jedlou chryzantému je charakteristická přizpůsobivost a odolnost, snese i drsnější klimatické podmínky, tedy kromě mrazu.
  • Roste v téměř jakémkoli typu půdy, pokud je dobře odvodněná, vlhká, ale ne mokrá a bohatá na živiny, proto před výsevem přidáme do zeminy zralý kompost.
  • Základním požadavkem pro zdárný růst je dostatečná zálivka, zejména mladých rostlin. Zaléváme pravidelně, nejlépe brzy ráno nebo v podvečer, kdy slunce příliš nepálí. Optimální je nechat zeminu mírně vyschnout a teprve poté opět zalít.
  • Chryzantému jedlou můžeme pěstovat na plném slunci i v polostínu. Pokud ji pěstujeme jako zeleninu pro listy, částečné zastínění je v pořádku. Pro podporu kvetení ji vysadíme na slunné místo.
  • Semena vyséváme od jara do pozdního léta přímo na záhon na vzdálenost deset až patnáct centimetrů do řádků vzdálených od sebe třicet až čtyřicet centimetrů.
  • Na zahradě bohatě kvete až do října.

Sklizeň chryzantémy

Sklízíme jenom mladé rostliny nebo výhony. Když jí dopřejeme dostatek vláhy, můžeme mít čerstvou zeleninu po několik měsíců. První sklizeň budete mít, s ohledem na pěstební podmínky, za zhruba pět týdnů, tehdy rostliny dosáhnou výšky mezi deseti až dvaceti centimetry. U starších rostlin se časem vytvářejí boční výhony, stejně jakostní jako hlavní rostlina.

  1. Jedlá chryzantéma se sklízí seříznutím celé rostliny asi pět centimetrů nad zemí. Díky tomuto postupu znovu obroste, a můžete tak během roku sklízet vícekrát.
  2. Druhou možností je zaštípnutí růstového vrcholu – získáte tak větvenou rostlinu, ze které můžete sklízet jemné boční výhony.

Zdroje: cs.wikipedia.orgthespruce.comchovatelka.czedis.ifas.ufl.edu šlechtitel a pěstitel Ing. Peter Gajdoštin

Sílejte článek
Štítky: chryzantémachryzantéma jedlápěstování jedlé chryzantémychryzantéma bylinachryzantéma letničkachryzantéma zelenina
reklama