Jak se starat o velikonoční kaktus, aby kvetl na Velikonoce? Moc ho nerozmazlujte!

Velikonoční kaktus je typickou na jaře kvetoucí pokojovou rostlinou. Pokud ji příliš nerozmazlujeme, kolem Velikonoc nás potěší spoustou červených, růžových, růžovofialových nebo bílých květů. Jde o vděčnou pokojovku, která je vhodná i pro začátečníky. Poradíme, jak velikonoční kaktus pěstovat, a prozradíme, jaký je rozdíl mezi vánočním a velikonočním kaktusem.

Velikonoční kaktus (Rhipsalidopsis) je hodně podobný u nás známějšímu kaktusu vánočnímu (Schlumbergera, starší název Zygocactus), ba co víc, na první pohled jsou takřka k nerozeznání. Jedná se ale o dva rozdílné rody, i když oba původem epifytní kaktusy pocházejí z brazilských tropických deštných pralesů. Velikonoční kaktus tvoří sklánějící se rozvětvené stonky složené z plochých zaoblených článků. Dorůstá se do výšky 25 až 50 cm a při správné péči je to pokojovka dlouhověká.

NENECHTE SI UJÍT: Jak se starat o petrklíč doma a kdy ho dát ven. Při koupi prvosenky zkontrolujte zeminu a poupata

Rozdíly mezi vánočním a velikonočním kaktusem

Liší se především tvarem stonků, květenstvím a obdobím květu:

  • Velikonoční kaktus kvete v jarním období, obvykle kolem Velikonoc, zatímco vánoční v zimě, obvykle na Vánoce.
  • Vánoční kaktus kvete trubkovitými květy s vyčnívající bliznou, velikonoční má květy paprskovité, připomínají hvězdičky.
  • Velikonoční kaktus má ploché článkové stonky zaoblené, tmavě zelené s vínovým okrajem, které nikdy nejsou zubaté, vánoční kaktus má ploché článkové stonky se zubatými, mírně pilovitými okraji.

Kdy kvete velikonoční kaktus

Velikonoční kaktus kvete na jaře zhruba od března do června půvabnými paprsčitými květy, které mají špičaté okvětní lístky, nejčastěji jsou růžové, červené nebo jemně fialové či bílé. Vyvíjejí se na konci dužnatých listových článků.

Jak se starat o velikonoční kaktus

Péče o velikonoční kaktus není nijak náročná, ale i tak musíme dodržovat několik základních pravidel, aby dobře prospíval a každé Velikonoce bohatě kvetl.

  • Potřebuje světlé, ale polostinné místo, dobře se mu daří na severním okně i na východní straně, ale dále od okna. V žádném případě ho nesmíme dát na přímé slunce, to nesnáší stejně jako průvan.
  • S velikonočním kaktusem příliš nehýbeme a zbytečně ho nepřemisťujeme.
  • Velikonočnímu kaktusu vyhovuje občasné rosení vlažnou vodou. Dokonce ani květům kapičky vody nevadí.
  • Zálivku potřebuje v období kvetení bohatější, ale rozhodně to nepřeháníme. Nikdy nesmí stát v misce s vodou, to by mu uhnily kořeny. Používáme vodu odstátou, nejlépe bez vápníku.
  • Když odkvetou poslední květy, je nutné zálivku snížit na minimum, jen tak, aby substrát nikdy nevyschl úplně.
  • Po odkvětu mírně zaléváme a moc nehnojíme. Příliš nakrmené rostliny totiž hůře kvetou anebo nekvetou vůbec. Používáme výhradně speciální hnojivo na kaktusy od března do června zhruba jednou za měsíc. Organickými hnojivy se stejně jako ostatní kaktusy hnojit nesmí.
  • Velikonoční kaktus má rád letní pobyt v polostínu na terase nebo balkoně. Při letnění na zahradě pozor na slimáky, protože si na něm rádi pochutnávají.
  • Velikonoční kaktus si můžeme namnožit poměrně jednoduše vrcholovými řízky. Odlomené či odstřižené řízky se třemi články po několikahodinovém zaschnutí rány zasadíme mělce do zeminy pro kaktusy, kde obvykle rychle zakoření.

Jak na, aby velikonoční kaktus kvetl na Velikonoce

Musíme mu dopřát období klidu od října do února v chladné místnosti s teplotou okolo 12 °C a jen minimálně zalévat. Když se objeví první poupata, můžeme ho přenést do místnosti s běžnou pokojovou teplotou kolem 20 °C, při vyšších teplotách obvykle nevykvete. A začneme více zalévat. Když dorostou poupata do zhruba poloviční velikosti plně vyvinutého poupěte, pak už nesmíme s kaktusem hnout ani ho otáčet. Poupata rostou za světlem a odpadnou, jestliže se najednou musí „dívat“ na jinou stranu.

Kdy velikonoční kaktus přesadit

S přesazováním počkáme, až je to opravdu už nezbytné. Ony totiž rostliny v beznadějně vypadající zemině kvetou nejlépe. Velikonoční kaktus přesazujeme brzy po odkvětu. Připravíme si prostornou, spíš mělkou nádobu se substrátem na kaktusy. Můžeme si namíchat vlastní zeminu, to buď smícháme 1 díl rašeliny, 1 díl písku a 1 díl perlitu, nebo 3 díly zahradní zeminy, 2 díly písku a 1 díl kompostu. Nutná je dobrá drenáž, která se dává na dno květináče. Nejlépe větší kamínky nebo keramzit.

Zdroje: ceskevelikonoce.cz, Encyklopedie pokojových rostlin (Nino Vermuelen)


Přečtěte si také