Upečte si halloweenská strašidla: Dost šílené jsou zelené useknuté prsty i mumie na špejli

Halloweenské atmosféře plné oranžových dýní, duchů, čarodějnic a strašidel nelze v těchto dnech uniknout, tak proč se tomu bránit. Doma si můžeme zpříjemnit jinak ponurý přelom října a listopadu třeba přípravou sladkých halloweenských dobrot. Mumie a kostlivci na špejli i zelené useknuté prsty jsou dostatečně strašidelné.

Zelené useknuté čarodějnické prsty

Ingredience

  • 125 g másla
  • 125 g cukru
  • špetka soli
  • 1 žloutek
  • 1 lžička najemno nastrouhané citronové kůry
  • 200 g polohrubé mouky
  • zelené gelové potravinářské barvivo
  • plátky mandlí nebo dýňová semena na nehty

Příprava prstů krok za krokem

  1. Máslo s cukrem a špetkou soli utřeme dohladka, přidáme žloutek, barvivo (nemusí být, pokud nechceme prsty zelené) a citronovou kůru, promícháme a postupně vmícháme mouku. Vymícháme hladké těsto, zabalíme ho do fólie a dáme asi na 2 hodiny do lednice.
  2. Z těsta tvarujeme válečky – prsty (asi 20) a rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem. Z plátků mandlí nebo semínek uděláme nehty, musíme je do těsta dobře přitlačit, aby držely. Nožem pak vytvoříme do těsta zářezy, které budou vypadat jako klouby. Pečeme v troubě předehřáté na 180° C asi 15 minut.
  3. Gelovými potravinářskými barvami v trubičce můžeme na prsty ještě domalovat třeba červené krvavé šrámy, hnědou a černou špínu nebo udělat fialové nehty, prostě, co nás v tu chvíli napadne.

Halloweenská strašidla na špejli

Ingredience

  • 30 g másla
  • 80-90 ml vody
  • 30 g přírodního kakaa
  • 80 g cukru
  • 1 vejce
  • 3 vanilkové cukry
  • 50 bílého jogurtu
  • 70 g polohrubé mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • na špičku nože jedlé sody
  • 30 g strouhaného kokosu
  • mouka a tuk na plech
  • 100 g mascarpone
  • tmavá čokoládová poleva
  • bílá čokoládová poleva

Příprava strašidel krok za krokem

  1. Máslo s kakaem dáme na pánvičku, zalijeme vodou a za stálého míchání krátce povaříme. Sejmeme a necháme vychladnout. V míse vyšleháme vejce s cukrem a 1 vanilkovým cukrem do pěny. Přidáme jogurt, zchladlou máslovou směs a mouku smíchanou s kypřicím práškem, sodou a kokosem. Krátce vymícháme dohladka. Těsto naneseme na vymazaný a moukou vysypaný plech a rovnoměrně rozetřeme. Vložíme do trouby předehřáté na 170 °C a pečeme asi 20 minut.
  2. Korpus necháme vychladnout. Potom ho rozdrobíme do mísy, přidáme mascarpone a zbylé dva vanilkové cukry a ručně vypracujeme dohladka. Z hmoty vytvarujeme váleček a rozdělíme ho na 20 stejných dílů. Necháme tak anebo z každého dílu vytvarujeme kuličku, kost, rakev, prst apod. Dáme na 1–2 hodiny do ledničky ztuhnout.
  3. Na ozdobení rozpustíme polevy. Špejle přepůlíme, konec špejle namočíme do polevy a zapíchneme ztuhlé hmoty. Necháme v chladničce ztuhnout. Kuličky na špejli namočíme v polevách a ozdobíme na halloweenská strašidýlka podle vlastní fantazie - mumie, duchy, kostlivce… Nakonec necháme dobře ztuhnout.

Zdroje: autorský text


Přečtěte si také