Hledáte bylinku proti stresu nebo potřebujete posílit imunitu? Zkuste šišák bajkalský

Šišák bajkalský je starodávná bylinka, jejíž kořen má zajímavé léčivé účinky, především přirozeně posiluje imunitu a pomáhá při psychickém vyčerpání a stresu. Má významnou pozitivní roli v prevenci i léčení mnohých civilizačních chorob. Nejčastěji se používá jako čaj nebo tinktura z kořenu, která se dá běžně koupit, nebo si ji můžeme sami připravit. U nás šišák bajkalský v přírodě nenajdeme, ale dá se docela snadno pěstovat na zahradě.

Šišák bajkalský (Scutellaria baicalensis) je keřovitá trvalka dorůstající do výšky okolo 50 cm. Modrofialové či červenofialové květy podobné hluchavce se tyčí na vzpřímených lodyhách. Šišák bajkalský obvykle kvete od června do září. Vřetenovitý kořen je zhruba 2 cm silný, masitý, pokroucený a 5 až 20 cm dlouhý. Na povrchu je hnědý, na řezu obvykle zlatožlutý.

Planě roste šišák bajkalský v lesních a lesostepních oblastech na sušších, kamenitých a štěrkovitých svazích zejména v oblasti Bajkalu a Dálného východu. U nás sice volně v přírodě neroste, ale můžeme si ji snadno pěstovat na zahradě, jelikož nevyžaduje žádnou zvláštní péči a dobře přezimuje.

Tipy, jak pěstovat šišák bajkalský

  • Šišák bajkalský je odolný a nenáročný na pěstování, velmi dobře roste i v našich klimatických podmínkách, je mrazuvzdorný.
  • Vyhovuje mu hlinitá až písčitá, výživná a propustná půda, roste i v kamenech a štěrku. Zcela nevyhovující jsou těžké, trvale zamokřené půdy, to pak začne uhnívat.
  • Šišák bajkalský miluje plné slunce, snese i částečný polostín.
  • Sazeničky se dají koupit. Do volné půdy je vysazujeme ve sponu 40 x 40 cm až v druhé polovině května. V počátku růstu potřebuje dost zálivky.
  • Šišák lze pěstovat i přímo ze semen. Klíčivost je dobrá, semena sejeme do země až koncem jara.
  • Mladé rostliny je dobré pěstovat u opory.

Pokud pěstujeme šišák bajkalský výhradně jako léčivku, je dobré rostliny před rozkvětem zaštípnout, aby se energie rostliny nasměrovala co nejvíc do kořenů.

Léčivé účinky šišáku bajkalského

Šišák bajkalský je jako léčivá bylina známá minimálně dva tisíce let. „U nás si v přírodní medicíně teprve hledá svoje místo, přestože patří k základním přírodním léčivům tradiční čínské, tibetské a japonské medicíny. Pro terapeutické účely je nejdůležitější částí rostliny kořen, někdy se používá i nať," vysvětluje bylinkář Martin Kolár a pokračuje: „Spolu s rozchodnicí růžovou, schizandrou čínskou, ženšenem nebo bazalkou svatou Tulsi se šišák řadí mezi tzv. adaptogeny, tedy léčivky, které přirozeně zvyšují celkovou fyzickou i psychickou kondici organismu, posilují imunitu a pomáhají při psychickém vyčerpání a stresu. Hraje také pozitivní roli v prevenci i léčení mnohých civilizačních chorob (např. cukrovka, ateroskleróza, srdeční infarkt a choroby cév, nádorová onemocnění, Alzheimerova choroba, vysoký krevní tlak, alergie, deprese atd.)."

Na co se používá šišák

  • Lidová medicína využívá kořeny při krvácení z nosu, vysokém krevním tlaku, bolesti v krku, žloutence, silné menstruaci či zánětu ledvin.
  • Doporučuje se při infekcích zažívacího ústrojí, zejména při průjmech a bolestivých infekcích močového měchýře.
  • Aplikuje se při horečkách provázených kašlem, bolestech hlavy, nespavosti a podrážděnosti.
  • K regeneraci jater údajně přispívá výrazněji než tradiční ostropestřec mariánský. Je také dobrý na pročištění organismu a pomáhá při alergické rýmě.
  • Šišák bajkalský se uplatní i při problémech vyplývajících z cukrovky, jako je šedý zákal nebo poruchy krevního oběhu.
  • Zevně se jako obklad používá při popáleninách a dalších povrchových poraněních, potlačuje svědivost, proto je vhodným přípravkem na kopřivku, ekzémy nebo otoky.

Kořen šišáku bajkalského

Kořen pro léčebné použití se měl vyrývat na jaře nebo na podzim ze tří až čtyřletých rostlin. Nejkvalitnější kořeny jsou na jaře. Kořen se sbírá  nejlépe ráno. Po vyrytí je opláchneme vodu, rozkrájíme a sušíme při umělé teplotě 40 – 50 °C. Nebo je sušíme na mírném slunci, a když jsou napůl suché, seškrábneme kořenovou kůru, kořeny nakrájíme na kousky a poté dosušíme. Sušené kousky kořenu mají mít zlatožlutou až světle hnědou barvu. Neměly by mít žádné tmavé nebo duté skvrny.

Jak užívat šišák bajkalský

Nejčastěji se šišák bajkalský užívá ve formě tinktury nebo odvaru z kořene nebo nati. „Nejvýhodnější a nejúčinnější lihový výluh, tedy tinktura. Tinkturu si můžeme běžně u nás koupit, nebo si je sami připravit. Obecně tinkturu užíváme čtyři, maximálně šest týdnů, kdy by mělo dojít ke zlepšení, odstranění příčin nemoci. Množství se určujte podle hmotnosti tj. na jedno kilogram hmotnosti jedna kapka – např. vážíme-li 60 kg, znamená to, že můžeme 60 kapek tj. 3 x 20 kapek za den ve vodě nebo v čaji. Znovu se dá nasadit po přestávce přibližně čtyř týdnů," doporučuje bylinkář.

Z kořene nebo nati se připravuje také čaj - odvar. „Denní dávka je kolem 10 gramů sušeného kořene. Pije se obvykle po malých dávkách během celého dne nebo třikrát denně 200 ml před jídlem. Odvarem můžeme pro bolestech v krku kloktat, horký nápoj je vhodnou variantou pro snížení horečky, protože vyvolává pocení, z teplého odvaru se dělají obklady na otoky a vyrážky," udává Martin Kolár.

Šišáková tinktura z čerstvého kořene

Ingredience

  • 80 -100 g nadrobno nakrájeného čerstvého kořene
  • 1 l vodky

Příprava

Kořen zalijeme alkoholem a necháme na světlém (ne na slunci) a chladném místě macerovat jeden až dva měsíce Minimálně každý druhý den protřepeme. Pak přefiltrujeme a rozlijeme do tmavých lahviček.

Čaj (odvar) z šišáku bajkalského

Ingredience

  • 10 g drceného sušeného kořene (nebo hrst sušené natě)
  • 600 ml vody

Připrava

Bylinu zalijeme vodou, přivedeme k varu a vaříme asi 5 minut. Odvar ihned scedíme anebo necháme vyluhovat dalších 5 – 10 minut podle toho, jak silný čaj chceme mít. Slabší používáme na stimulaci funkcí organismu a silnější na detoxikaci.

Vedlejší účinky šišáku bajkalského

Šišák nemá žádné vedlejší účinky ani kontraindikace. Není vhodný pro dlouhodobé užívání. Vždy po šesti týdnech je třeba udělat dvoutýdenní pauzu. Nesmí se užívat v těhotenství.

Zdroje: Martin Kolár, Léčivé rostliny třetího tisíciletí (Pavel Valíček, Ladislav Kokoška, Kamila Holubová), Léčivé rostliny (Andrew Chevallier), adaptogeny.czbylinkyprovsechny.cz, jadeinstitute.com,

Sdílejte článek
Štítky jaro čaj rostliny příroda bylinky stres lékařství organismus imunní systém šišák bajkalský šišák bajkalská účinky šišák bajkalský pěstování šišák bajkalský užívání Martin Kolár šišák Pavel Valíček

Přečtěte si také