Proskurník lékařský je úžasná bylinka proti kašli. A v zahradě nadělá spoustu parády

I když proskurník lékařský není nejběžnější léčivá bylina, měli bychom zvážit její pěstování ve své zahradě. Tahle statná trvalka každým rokem v letních měsících oslňuje půvabnými bílými, narůžovělými a nafialovělými květy. Zároveň můžeme využít všech účinků, které její květy, listy a kořeny nabízejí zejména při léčení chorob z nachlazení.

Proskurník lékařský (Althaea officinalis), lidově se mu často říká ibišek nebo z angličtiny marshmallow, je víceletá bylina z čeledi slézovitých (Malvaceae). Celá rostlina, která dorůstá do výšky okolo 150 cm, je sametově plstnatá. Pochází ze Středozemí, můžeme ho najít i u nás v teplejších oblastech na vlhkých loukách a pastvinách či v pobřežních křovinách a v příkopech podél řek. V poslední době se stále více pěstuje i v zahradách jako trvalka.

  • Proskurník lékařský kvete od července do září bílými, narůžovělými nebo nafialovělými květy, které mají pět okvětních lístků ve tvaru srdce.

Proskurník lékařský pěstování

  • Proskurník lékařský vyžaduje teplejší polohy chráněné před větrem s dostatkem světla, upřednostňuje plné slunce.
  • Daří se mu v půdě lehké, hlinitopísčité, hluboké a bohatě zásobené živinami a humusem.
  • Semena proskurníku lékařského můžeme zasít buď brzy na jaře, nebo na podzim, což je výhodnější, protože pro klíčení semen je vhodnější chladnější počasí. Sejeme je na vzdálenost 30 cm a asi 1 cm hluboko.
  • Po výsevu udržujeme půdu vlhkou, dokud semena nevyklíčí, což obvykle trvá několik týdnů.
  • Prvním rokem vyroste jen přízemní listová růžice, ale druhým rokem zmohutní, vyroste lodyha s květy a je potřeba ji rozsadit na vzdálenost zhruba 60 cm.
  • Proskurník se dá taky množit vysazováním kořenových odnoží a řízků koncem léta a na podzim.
  • Rostliny proskurníku jsou mrazuvzdorné.

Účinky proskurníku lékařského

V lidovém léčitelství se používá kořen, květ i list, nejúčinněji působí kořen. Všechny sbírané části obsahují především slizovité látky, které proskurník lékařský přímo předurčují k léčení dýchacího ústrojí a chorob z nachlazení. Slizy vytvářejí na zanícené sliznici ochrannou vrstvu, mírní dráždění a ulehčují odkašlávání. Účinně tak pomáhá při katarech horních cest dýchacích, při suchém a dráždivém kašli a při onemocněních průdušek. Proskurník lékařský je vhodný rovněž při zánětlivých onemocněních močových cest, ledvinových potížích a při průjmu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Světlík je nejznámější oční bylinka, ale i přírodní lék proti kašli, únavě a stresu

NENECHTE SI UJÍT: Violka trojbarevná, krásná a zároveň léčivá bylina. Pomáhá při kašli a kožních chorobách

V silnější koncentraci se proskurníkový čaj používá jako kloktadlo a k výplachům ústní dutiny při různých zánětech, jako koupel pomáhá při ekzémech a dalších onemocněních kůže. Obklady z proskurníku se používají na křečové žíly a bércové vředy, urychlují hojení ran.

Sběr a zpracování proskurníku

Při sběru se vyhneme rostlinám, které jsou napadené rzí (tmavé skvrny na povrchu listů).

  • Kořeny sbíráme nejdříve druhým rokem na podzim v říjnu a listopadu. Kořen (měl by mít průměr alespoň 1 cm) vyrýpneme, neomýváme, pouze očistíme kartáčkem, oloupeme, nasekáme a sušíme umělým teplem nepřevyšujícím 40–50 °C.
  • Listy trháme krátce před rozkvětem rostliny za slunečného dne, sušíme přirozeným teplem na stinném a vzdušném místě v tenkých vrstvách nebo umělým teplem při maximální teplotě 45 °C. Správně usušené listy mají původní barvu a mají mdlou slizovitou chuť.
  • Pětičetné bílé, narůžovělé či nafialovělé květy sbíráme obvykle v červenci a v srpnu hned, jak rozkvetou. Optimální je sbírat květy okolo poledne za suchého a slunného počasí. Suší se umělým teplem při maximální teplotě do 45 °C nebo teplem přirozeným na sušících platech ve vzdušné a suché místnosti.

Proskurník lékařský užívání

Pokud z proskurníku děláme tinkturu, květ, list ani kořen nesušíme, ale dáváme přímo do alkoholu – návod, jak vyrobit domácí tinkturu najdete zde. Podobně používáme čerstvou bylinku na domácí sirup (postup je stejný jako u podbělovému sirupu). Kořen je také možné kandovat a užívat jej jako pastilky proti kašli. Z kořene proskurníku lékařského se od starověku do 19. století vyráběly cukrovinky, předchůdci marshmallow, ve starověku ovšem vyhrazené pouze pro nejvyšší vrstvy.

PŘEČTĚTE SI: Nejlepší domácí léky proti kašli a rýmě uděláte z obyčejné cibule

  • Proskurník nevaříme ani nezaléváme horkou vodou, neboť teplem se nejúčinnější slizové látky ničí. Nejvhodnější je použít vlažný macerát, který při kombinaci s jinými bylinami přilijeme až do vlažného čaje.

Čaj z proskurníku proti kašli

Ingredience

  • 4 lžičky drceného sušeného kořene
  • 600 ml studené vody

Příprava

Proskurník zalijeme vodu, zakryjeme a necháme přes noc macerovat. Ráno scedíte a před pitím mírně zahřejeme.

Užívání

Při kašli vypijeme třikrát denně po doušcích jeden šálek (200 ml).

Zdroje: morningchores.com, healthline.combylinkyprovsechny.cz, cs.wikipedia.org

Sdílejte článek
Štítky nemoc květ čaj rostliny teplo bylinky kašel rýma bylina proskurník lékařský proskurník trvalka proskurníkový čaj proskurník účinky proskurník bylinka

Přečtěte si také