Topolovka růžová zdobí i léčí. Zkuste z krásných květů udělat sirup proti kašli pro děti

Topolovka růžová je nepřehlédnutelná květina s výraznými květy v nejrůznějších barvách. Není to ale jen oblíbená okrasná rostlina, která zdobí nejednu zahradu, ale také léčivá bylina. V lidové medicíně se užívá především na podporu odkašlávání, zevně mírní kožní problémy. Udělejte z krásných květů topolovky sirup proti kašli pro děti, bude jim chutnat. Taky poradíme, jak tuhle krásku pěstovat.

Topolovka růžová (Alcea rosea), lidově se jí říká např. slézová růže, proskurník topolovka, zahradní sléz nebo sléz topolový, je dvou i víceletá bylina z čeledi slézovitých (Malvales). Dorůstá do výšky okolo 2,5 m. Dlouze řapíkaté lístky dlanitě srdčitého tvaru s pěti laloky a pilovitými okraji jsou na povrchu vrásčité a drsně plstnaté. Topolovka růžová kvete od července do září výraznými květy rozmanitých barev od bílé, žluté přes růžovou a červenou až po černofialovou až skoro černou. Květy jsou většinou 5 až 10 cm velké, jednoduché i plné.

Topolovka růžová účinky

Jako léčivka se používají květy topolovky růžové, které obsahují slizovité látky (podobně jako třeba divizny velkokvěté,  třísloviny, silice a barvivo, které se využití v potravinářství a lihovarnictví.

Největší obsah účinných látek je údajně v tmavých černofialových květech (Alcea rosea  'Nigra')Působí protizánětlivě a mírně projímavě. Chladí a uklidňuje sliznice. V lidovém lékařství se užívá především na podporu odkašlávání při suchém a dráždivém kašli, zánětu průdušek a astmatu," uvádí bylinkář Martin Kolár a dodává: „Pomáhá účinně při zánětech sliznic (dýchací cesty, ústní dutina, žaludek, střeva) a zažívacích potížích. Jako kloktadlo se používá za zmírnění bolesti v krku a při zánětech v dutině ústní. Obklady lze využít k regeneraci sluncem spálené pokožky, mírní kožní problémy a akné." Květy topolovky báječně ozdobí a zpestří letní saláty a dezerty.

Sběr a sušení květů topolovky

Květy topolovky sbíráme, ručně uštipujeme v červenci a srpnu postupně tak, jak se rozkvétají, vždy za suchého počasí v dopoledních hodinách po opadnutí rosy. Suší se rozložené v tenkých vrstvách na vzdušném místě přirozeným teplem nebo v teplé místnosti.

Čaj z topolovky (macerát)

Ingredience

  • 2 lžíce čerstvých nebo 1 rovná lžíce sušených květů topolovky růžové
  • 250 ml vody

Připrava

Květy zalijeme studenou vodou, zakryjeme a necháme v chladu zhruba 12 hodin macerovat. Scedíme. Před pitím mírně zahřejeme, nesmí se vařit!

Užívání

Vlažný čaj (macerát) popíjíme v průběhu celého dne, pomáhá při kašli a zažívacích potížích.

Sirup proti kašli pro děti

Ingredience

  • čerstvě natrhané květy topolovky
  • cukr

Příprava

Květy topolovky trochu potrháme a napěchujeme do sklenice s cukrem v asi v centimetrových vrstvách (stejně jako připravujeme třeba jitrocelový sirup). Necháme na teplém místě stát přibližně tři týdny, dokud se neuvolní tekutina. Přefiltrujeme a sirup přelijeme do vyvařených skleniček vypláchnutých vodkou nebo pálenkou.

Užívání

Topolovkový sirup je účinný proti dráždivému kašli, zvláště vhodný je  pro děti. Užívá se třikrát denně jedna lžička buď přímo, nebo v čaji či jiném nápoji.

Tipy, jak topolovku pěstovat

  • Topolovka růžová je dvouletka, ale na vhodném stanovišti poroste i několik sezon za sebou, snadno se množí samovýsevem.
  • První rok vytvoří rostlina růžici přízemních listů, až v druhém roce vykvete.
  • Topolovce se daří v dobře propustné, hluboké a bohatě zásobené živinami a humusem.
  • V době růstu a květu jí prospěje přihnojení organickým hnojivem.
  • Má ráda plné slunce a před větrem chráněné stanoviště. Topolovka má sklony k vylamování, proto potřebuje místo u plotu nebo u stěny domu.
  • Během vegetace kypříme půdu, okopáváme a odstraňujeme plevel. Zimu snáší topolovka dobře. Na podzim staré listy a lodyhy uřízneme těsně nad zemí.
  • Semena se dají běžně koupit. Klíčí velmi dobře, po 8-16 dnech. Můžeme vysít na jaře, v dubnu pro předpěstování sazeniček nebo v červnu přímo na záhon. Sazeničky vysazujeme na sklonku léta či na podzim.
  • Topolovku růžovou sázíme je nebo z přímých výsevů jednotíme na vzdálenost zhruba 50 cm.

Zdroje: bylinkář Martin Kolár, bylinkovyraj.netbylinkyprovsechny.cz, cs.wikipedia.org

Sdílejte článek
Štítky květ kašel sirup sirup proti kašli topolovka topolovka růžová (Alcea rosea Martin Kolár topolovka účinky topolovka pěstování

Přečtěte si také