Jaký je rozdíl mezi rukolou a roketou? Pěstování pikantní listové zeleniny zvládne každý

Roketa setá, známější pod svým komerčním a už zlidovělým názvem rukola, je výrazně aromatická listová zelenina, která se v poslední době stává stále populárnější. Konzumují se hlavně její čerstvé mladé lístky se štiplavou chutí připomínající křen nebo ředkvičky. Rukola je na pěstování nenáročná, nepotřebuje žádné zvláštní podmínky, dobře roste jak venku na zahradě, tak v květináči na balkoně i na vatě jako řeřicha.

Rozdíl mezi rukolou a roketou

Roketa i rukola je označení jedné a té samé zeleniny – botanicky správné české jméno je roketa setá (Eruca sativa). Rukola je komerční, ale už zlidovělý název. Roketa pochází ze Středomoří, kde planě roste a od nepaměti se sbírá, po mnoho staletí i pěstuje. Konzumují se hlavně její výrazně aromatické mladé listy. Je nezbytnou součástí středomořské kuchyně.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kozlíček polníček: Jak pěstovat křehký salát s oříškovou chutí, a posilovat si tak imunitu

Jak rukola chutná

Roketa setá je listová zelenina, bohatě větvená a olistěná středně vysoká rostlina se světle žlutými květy, roste v trsech. Patří do stejné rodiny jako třeba brokolice, zelí či růžičková kapusta.

Aromatické lístky rokety jsou podobné listům pampelišky, mají výraznou vůni a štiplavou pikantní chuť připomínající křen či ředkvičky, nebo dokonce pepř. „Chuť rukoly je trochu kontroverzní, někomu je příjemná, jinému ne. Rukolu si prostě buď zamilujete, nebo budete patřit do skupiny těch, kteří se jí zdaleka vyhnou," říká pěstitel Jan Prášil. Je to podobné jako třeba se špenátem nebo brokolicí – někdo je miluje, druhý nenávidí.

Na co je dobrá rukola

Roketa–rukola obsahuje vlákninu, kyselinu listovou, lutein, betakaroten, vitaminy C, E a K, z minerálů zejména vápník, železo, hořčík, zinek, mangan a glukosinoláty, které způsobují štiplavé aroma. Rukola je mírně projímavá, působí močopudně, zlepšuje zažívání a podporuje chuť k jídlu. Posiluje imunitní systém, čistí krev, pomáhá při detoxikaci jater a je vhodná jako prevence osteoporózy. Usnadňuje vykašlávání a ve Středomoří se považuje za velmi účinné afrodiziakum.

Pěstování rokety seté

  • Roketa je na pěstování nenáročná, rychle klíčí, nepotřebuje žádné zvláštní podmínky. Vyhovuje jí slunečná poloha a pravidelná zálivka, ale nesnáší přemokření. Dlouhé letní dny a vysoké teploty způsobují rychlejší vybíhání rostlin do květu.
  • Dobře roste venku na záhonu, stejně tak v nádobách na balkoně či parapetu, roketa se dá pěstovat i na buničité vatě z hustých výsevů, podobně jako pro tento účel známější řeřicha.
  • Osivo rokety vyséváme na záhon od března do srpna na široko nebo od řádků 15 až 20 cm, v řádku optimálně 1 cm od sebe a 0,5 cm hluboko. Nesejeme moc na husto, rostlinky vytvoří přízemní růžici listů a rozrostou se.
  • Do truhlíků vyséváme jednotlivá semena do sponu 1 x 1 cm. Při tomto sponu jsou rostliny nejbohatší. Při pěstování v truhlících se substrátem pro sklizeň mladých listů za 6–8 týdnů. Do nádob se dá postupně vysévat během celého roku.
  • Vývoj rostlin je velice rychlý, mladé listy můžeme sklízet již 4–6 týdnů po výsevu. Při rychlení v miskách s buničinou můžeme sklízet za 10–14 dní.
  • Sklízíme jednotlivé lístky nebo seřízneme celé rostliny pár centimetrů nad povrchem půdy. Zachováme-li vzrostlý vrchol – srdíčko – rostliny, znovu obrazí.
  • Roketu sklízíme pouze do květu, pak už jsou květní stonky tuhé, roketa je v době kvetení nahořklá.

INSPIRUJTE SE: Salát z rukoly a polníčku

Alternativa rokety

„Pod názvem roketa setá Wild Rocket jsou na trhu semínka křezu tenkolistého (Diplotaxis tenuifolia). Alternativa klasické rokety s tmavě zelenými zoubkovanými listy dorůstá do výšky 15–20 cm, přes léto se objevují jasně žluté květy. Rostlina je vytrvalá, kůlovitý kořen běžně přečká naše zimy a už brzy na jaře můžete opět sklízet. Má silnější aroma, ale jemnější chuť než standardní roketa," uvádí pěstitel Jan Prášil a dodává: „Wild Rocket se nehodí pro domácí pěstování na buničině."

Jak se připravuje rukola

Pro přímou konzumaci jsou nejvhodnější čerstvé pikantní mladé listy z rostliny vysoké okolo 15 cm. Přidávají se do salátů, pomazánek, rizota, polévek nebo těstovin. Zajímavou chuť dodává i ovocným salátům. Rukola se skvěle kombinuje se saláty ledovým a hlávkovým nebo kozlíčkem polníčkem. V Itálii je oblíbené rukolové pesto a stejně tak se rukola dává na pizzu a do těstovin. Přidat ji můžeme do smoothie, tortilly, sendviče a burgeru.

Rukola je skvělá orestovaná na olivovém oleji spolu s česnekem a posypaná čerstvě drceným pepřem a strouhaným parmazánem. Podáváme jako salát nebo jako přílohu k masu.

Zdroje: bylinkyprovsechny.czcs.wikipedia.org, pěstitel Jan Prášil


Přečtěte si také