Zahrada

30. května 2022 11:07

Simona Sedláčková

Znáte labradorský čaj? Vaří se z rojovníku bahenního, který se ale v přírodě trhat nesmí

Také vás při zaslechnutí slova labrador jako první napadne báječný pes s vlídnou povahou? Na psy teď na chvíli zapomeňte, labradorský čaj s nimi nemá nic společného. Jde o nápoj připravovaný z rojovníku, tedy keříku, který během května a června vykvétá v severních oblastech Evropy, Asie i Ameriky.

S rojovníkem bahenním se můžete setkat i u nás na zahradách i ve volné přírodě. Pěstuje se mezi vřesovištními rostlinami a ve skalkách. Ve velmi omezené míře, protože je to zákonem chráněný rostlinný druh, můžete rojovník bahenní spatřit i na území CHKO Třeboňsko a také v Národním parku České Švýcarsko, na Moravě na Rejvízském rašeliništi nebo ve Slavkovském lese.

Kvůli  vysušování rašelinišť a močálů se výskyt rojovníku značně snížil. V žádném případě tedy nesmíte rojovník otrhávat ani vyrývat z volné přírody, ale na internetu seženete jeho semena i léčivý čaj, kterému se říká čaj labradorský.

Rojovník bahenní (Rhododendron tomentosum, syn. Ledum palustre)

Stálezelený keřík z čeledi vřesovcovitých, který dorůstá do výšky až 150 cm. Mívá nejčastěji poléhavé větve porostlé nahnědlými, až rezavými žláznatými chlupy a tmavě zelenými, úzce kopinatými lístky. Během května a června rojovník rozkvétá bílými až krémovými květy, které vytvářejí bohaté vrcholové okolíky.

Na podzim, nejčastěji v říjnu, dozrávají na keříku hnědavé tobolky se semeny.

Jak pěstovat rojovník

Rojovník nejlépe roste ve vlhké kyselé půdě plné rašeliny s menším obsahem živin. Při výsadbě můžete využít substrát pro azalky a rododendrony a mladé rostlinky nevysazujte příliš hluboko do půdy, protože mají jen mělké kořeny. Rojovníku se bude nejlépe dařit v mírném polostínu, můžete jej vysazovat i kolem vodních ploch. Rojovník nesnáší vápno! Poměrně snadno se rozmnožuje semeny, hřížením větví nebo vrcholovými řízky.

Rojovník odpuzuje hmyz a mírní následky jeho bodnutí

Silice získávané z rojovníku se především mezi severskými národy používají pro odpuzování bodavého hmyzu. Také mírní následky bodnutí hmyzem, především hojí otoky a zmírňují svědění.

Labradorský čaj se využívá již od středověku

  • Podporuje imunitu: Labradorský čaj obsahuje významné množství vitaminu C, využívá se tedy k posílení obranyschopnosti organismu, pomáhá předcházet i bojovat proti chřipce, nachlazení i infekci horních cest dýchacích.
  • Bojuje s nespavostí i stresem: Labradorský čaj má mírně sedativní účinky, navozuje klidný spánek, ale také pomáhá při stresu, úzkostech a depresích.

Rojovník patří mezi oblíbená homeopatika

Z rojovníku se vyrábějí homeopatické léky (Ledum), které pomáhají při zánětech kloubů, revmatismu nebo dně. Léky pomáhají v případech, ve kterých jsou doporučovány studené obklady a klid.

Homeopatika z rojovníku se využívají i při vyrážkách a svědění, při pokousání hmyzem, při pohmožděninách a krevních výronech a pomáhají i s černým kašlem a při zánětech horních cest dýchacích.

Zdroj: https://www.rostliny.net/rostlina/Ledum_palustre#.YpR1nqhBxD9; https://cs.wikipedia.org/wiki/Rojovn%C3%ADk_bahenn%C3%AD; https://www.prostreno.cz/zdravi-a-diety/clanky/34458/Seznamte-se-s-pozoruhodnym-labradorskym-cajem;

Sdílejte článek
Štítky pes čaj Amerika příroda Asie Evropa hmyz keř substrát rododendron rojovník labradorský čaj Rojovník bahenní Rhododendron tomentosum Ledum palustre rojovník bahenní

Přečtěte si také