Pohrajte si s barvami vánočních hvězd. Růžová poinsettie vnese domů pohodu, žlutá radost a červená energii

S ubývajícím denním světlem a klesajícími teplotami na podzim jde často dolů i naše nálada. Naštěstí se s tím dá něco dělat. Stejně jako procházka mohou ke zlepšení nálady přispět květiny. Proto by živé barevné rostliny neměly v žádném interiéru chybět. Poinsettie, u nás známá jako vánoční hvězda, domů vnese klid a už i adventní pohodu, ale i radost a energii.

Pryšec nádherný (Euphorbia pulcherrima) neboli poinsettie či vánoční hvězda je jednou z nejoblíbenějších podzimních a zimních pokojovek. Bez ohledu na to, jakou barvu a jaké kombinace poinsettií zvolíte, tahle krásná květina zútulní každou místnost a pomůže naprosto nenásilně bojovat s podzimním splínem. V závislosti na barvě můžete dosáhnout zcela odlišných efektů.

Meruňková, růžová a lososová

Jemně pastelové meruňkové, růžové nebo lososové barevný odstíny dodají vašemu domovu pocit tepla a pohodlí a pomůžou relaxovat a odpočinout si, zklidní a osvěží rozbouřenou mysl. Kombinace vánoční hvězdy dobře funguje s jinými pokojovými rostlinami. Například můžete dát dohromady poinsettie s plazivou voděnkou, begonií s rezavě zbarvenými listy a kaláteou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak se starat o vánoční květiny

Žluté poinsettie

Žlutá barva znamená slunce a světlo, a tak žluté vánoční hvězdy rozzáří celý byt a navodí radostnou a optimistickou atmosféru. Jsou tedy ideální pro zahnání splínu a zlepšení nálady v pochmurných podzimních dnech.

Červené vánoční hvězdy

I když jsou červené poinsettie typicky vánoční květinou, jsou taky ideální pro každého, kdo potřebuje dobít energii. Pokud se cítíte unavení a vyčerpání, s červenými vánočními hvězdami nemůžete udělat chybu. A nemusíte zůstat jen u jedné červené. Barevných odstínů červené je celá řada od jasně červené až po sytě vínovou.

Vánoční hvězda ve váze

Poinsettie nemusí být vždy jen v květináči, můžete ji použít také jako řezanou květinu. Řezané vánoční hvězdy vydrží ve váze dlouho svěží. Čerstvý vzhled si uchovají až dva týdny, pokud stonky bezprostředně po seříznutí ponoříte na několik sekund do horké vody (asi 60 °C) a poté ihned do studené vody.

  • Barevné listeny poinsettie jsou tak bohaté, že budou vypadat skvěle samy o sobě. Ovšem vyniknou také v kytici např. s karafiáty, sušenými makovicemi, limonkou, máčkou, okrasnou trávou a modřínovými větvičkami.

Udělejte si kokedamu

Další alternativou k rostlině v květináči je kokedama. Jedná se o dekorativní mechovou kouli, která pokrývá kořenový bal rostliny se zeminou. Tento způsob pěstování, který má svůj původ v Japonsku je stále více populární i u nás a je vhodný zejména pro mini poinsettie. Kokedamu si snadno vyrobíte sami, DIY návod na najdete zde. Určitě to stojí za vyzkoušení.

Zdroj: starsforeurope.com

Sdílejte článek
Štítky květináč kytice podzim vánoční hvězda květiny stonek hvozdík zahradní begónie kořenový bal

Přečtěte si také