Jak správně upéct nebo grilovat dýni hokaido? Udělejte si podzimní salát

S příchodem chladnějších podzimních dnů už si jen málokdo pochutná na vychlazeném zeleninovém salátu. Můžeme si však připravit kompromis, který zdaleka nepředstavuje kompromis chuti, pouze teploty pokrmu. Co byste řekli na lahodný salát s pečenou dýní hokaido?

Na salát s dýní si připravte

  • 2 hrsti listů hlávkového nebo ledového salátu
  • ½ menší dýně hokaido
  • 1 červenou cibuli
  • sůl
  • pepř
  • tymián
  • med
  • česnek
  • olivový olej
  • balzamikový ocet
  • citronovou kůru

Jak péct nebo grilovat dýni hokaido

  • Dýni rozkrojte, vydlabejte semínka a nakrájejte na měsíčky. Pak ji potřete olivovým olejem a lehce posolte. Můžete přidat i tymián nebo jinou oblíbenou bylinku.
  • Podle chuti také můžete kousky dýně před upečením potřít trochu medem nebo přidat česnek.
  • Připravenou dýni ogrilujte nebo upečte v troubě, rozpálené na 180 °C.
  • Upečenou dýni nechte vychladnout, než ji přidáte k čerstvým listům salátu.

Jak udělat salát s dýní hokaido

  • Listový salát omyjte pod tekoucí vodou, osušte a natrhejte na talíř.
  • V misce smíchejte balzamikový ocet, trochu olivového oleje, tymián a nastrouhanou citronovou kůru a vytvořte jednoduchou zálivku.
  • K salátovým listům přidejte vychladlou dýni a červenou cibuli pokrájenou na měsíčky. Vše jemně pokapejte připravenou zálivkou.

Prima tip

K zelenině můžete přidat i nastrouhaný balkánský sýr a pekanové nebo vlašské ořechy nebo i dýňová semínka.

Zdroj: Simona Sedláčková, autorský článek

Sdílejte článek

Přečtěte si také