Moringa olejodárná je zázračná superpotravina, kterou můžete pěstovat jako přenosnou rostlinu
Moringa bývá popisována jako superplodina, která se může zužitkovat úplně celá – listy, květy, semena, dřevo i kořeny. V našich podmínkách se však nejčastěji pěstuje jako zahradnická zajímavost a pokojová nebo přenosná rostlina. Semena seženete snadno!
Moringa olejodárná (Moringa oleifera)
Moringa olejodárná je opadavý nebo stálezelený strom (v závislosti na místních podmínkách), původem zHimálaje, který se rozšířil do mnoha tropických a subtropických oblastí. Vpříhodných podmínkách dorůstá do výšky až 12 m a kmen měří vprůměru asi 30 cm. Moringa mívá převislé větve a neuspořádanou korunu. Roste velmi rychle, až 3 m za rok, ale vnašich podmínkách ji můžete pravidelně seřezávat a udržovat na výšce kolem 1 m, abyste ji mohli pěstovat ve velkém květináči jako přenosnou nebo pokojovou rostlinu.
Moringa jako pokojová nebo přenosná rostlina
Výsev semen
Semena moringy seženete docela snadno, nabízejí je i české internetové obchody. Výsev semen však příliš neodkládejte, protože semena rychle ztrácejí svou klíčivost.
Nejprve semena namočte na 48 hodin do vlažné vody a pak je vložte do výsevní tablety nebo do substrátu skokosovým vláknem. Při teplotě 18–24 °C semena klíčí asi 4–6 týdnů i déle. Výsevní substrát udržujte stále vlhký, semena nesmí přeschnout.
Pěstování moringy vkvětináči
Mladou rostlinku moringy vysaďte do dobře propustné půdy světším přídavkem písku. Vyžaduje pravidelnou zálivku, ale ne přemokření a vmisce pod květináčem nesmí zůstávat voda. Moringa nepotřebuje žádné přihnojování.
Moringa vletních měsících
Přes léto můžete moringu pěstovat i na terase nebo na balkoně, ale ven ji můžete přemístit až ve druhé polovině května a zpět do místnosti potřebuje vrátit ihned, jakmile teploty klesnou pod 8 °C, ale klidně i dříve protože rostlina přestává růst už při teplotách okolo 15 °C.
Moringa jako užitková rostlina
Vtropických a subtropických oblastech je moringa považována za tzv. superpotravinu i užitkovou rostlinu a představuje důležitou součást stravy.
- Listy se konzumují syrové ve formě salátů i vařené vpolévkách, ale i sušené. Jsou zdrojem minerálů, vitaminů a proteinů.
- Konzumují se i květy, které mají mírně palčivou chuť.
- Nezralé lusky se konzumují a zpracovávají stejně jako lusky fazolové.
- Zralá semena se praží a chutnají jako ořechy.
- Semena obsahují velké množství oleje, který se získává lisováním a využívá se vkuchyni i v kosmetice.
- Využití vkuchyni mají i kořeny moringy, které chutnají podobně jako náš křen.
- Zkůry stromu se získává hrubé vlákno na výrobu rohoží a pevných provazů.
- Odřezané větve moringy slouží jako krmivo pro domácí zvířata.
Moringa se využívá i jako léčivka
Ve východní medicíně se využívají především semena, listy a kořeny moringy. Mleté i celé sušené listy však snadno seženete i u nás přes internet.
- Kořeny jsou účinné při poruchách trávení, proti parazitům i jako analgetikum.
- Listy jsou účinné při kurdějích, zvyšují imunitu i tlumí bolest, fungují při poruchách zažívání a podporují správné fungování kardiovaskulárního systému.
- Listy podporují také tvorbu mateřského mléka.
- Semena působí protizánětlivě a snižují horečku.
- Prášek zrozdrcených semen se zase využívá kpročištění kalné vody.
I naše domácí stromy umí léčit.Víte, co dokáže bříza nebo smrkové výhonky?
Zdroj: Wikipedia a Abeceda bylinek