20. července 2016 14:25
Markéta Zídková8 nejlepších receptů na domácí zmrzliny a nanuky
Domácí zmrzliny a nanuky jsou čím dál populárnější a ani na jejich výrobu nepotřebujete zvláštní vybavení.
Ať už jste na chalupě, nebo u moře daleko od civilizace, kde si jen horko těžko dojdete pro ledovou zmrzlinu, nebo protože rádi mlsáte bez chemie, určitě oceníte pár dobrých receptů na vlastní nanuky a zmrzliny. Přesně víte, co v nich je, zpracujete tak i vlastní ovoce, hodí se maliny, jahody, broskve, borůvky ... a můžete použít mléko nebo jogurt z místní farmy, pokud máte to štěstí, že ji máte v sousedství.
Klasicky se zmrzlina vyrábí ve speciálním přístroji, tak aby nevznikaly ledové krystaly, pokud ale použijete jako základ například kokosové mléko nebo banán nebo si vyrobíte zmrzlinu z ovoce, tomuto problému se vyhnete. Na výrobu nanuků ani nepotřebujete speciální formičky, i když ty už dnes koupíte skoro v každých domácích potřebách nebo na internetu. Jako rychlé řešení použijte papírový kelímek, který máte třeba na párty, a dejte ho se směsí na 30–45 minut zmrazit, pak do tuhnoucí směsi dejte dřívko a nechte zmrazit úplně. Papír pak sloupnete.
Když chcete nanuk vyndat z formiček, ponořte ho na 15 sekund do horké vody (tak, aby voda nepřetekla přes okraj formičky dovnitř, ale aby zmrzlina byla ponořená až po okraj.) Pak ji lehce vyklopíte.
Vychytávka pro případ nouze: Navnadili jsme vás, ale nemáte po ruce ingredience? Dejte do formiček jen ovocný džus nebo jogurt, zmrznou taky.
Mohlo by vás zajímat: