reklama

Hloh je prastará bylina na srdce a na nervy. Léčí květy i plody

Lenka Valjentová
17. září 2021
Hloh je půvabný keř, který na jaře zdobí bílými květy ne právě libě vonícími a na podzim drobnými červenými plody. Tenhle mohutný keř sit zaslouží naši pozornost hlavně jako efektivní přírodní lék na zlepšení činnosti srdce a prokrvení celého těla, hloh reguluje krevní tlak, je dobrou prevencí infarktu a anginy pectoris. Navíc taky uklidňuje a pomáhá proti nespavosti i stresu.
reklama

Hloh obecný (Crataegus laevigata či Crataegus oxyacantha) je známý keř, který může mít stromovitý vzrůst a dorůstá klidně do výšky sedmi metrů i více. Má trnité větve a střídavé listy. Během května a června kvete sněhobílými květy s narůžovělýmiprašníky se zvláštní, někomu nepříjemnou vůní. Na podzim v září a v říjnu dozrávají plody – červené malvice dlouhé asi 1 cm.

Hloh léčivé účinky

„Vsoučasné fytoterapii se používají květy a plody hlohu zejména jako přírodní léčivo pro starší lidi, především na zlepšení činnosti srdce a krevního oběhu. Účinné látky rozšiřují tepny a cévy, zlepšují prokrvení celého těla, pomáhají při různých otocích, stresu, nespavosti, vysokém i nízkém tlaku, arytmiích a závratích. Doporučuji hlohjako prevenci ischemické choroby srdeční (anginy pectoris) a infarktu. Pro léčebnéúčely jsou vhodné květy a plody jen divoce rostoucích, bíle kvetoucích keřů,“ uvádí bylinkář Martin Kolár.

Hloh na podzim: červené plody zvané hložinky

Na podzim vzáří až říjnusbíráme v plné zralosti drobné červené plody hlohu zvané hložinky. „Plody je potřeba sbírat, než se začnou scvrkávat a ještě před příchodem prvních mrazů, aby nedošlo kjejich znehodnocení a neztratily léčivé účinky. Hložinky jsou chutné a dobře stravitelné. Obsahují cukry, pektiny, karoteny, vitamin C a B. Dají se použít na čaj, sirup, tinkturu nebo kvýrobě chutné marmelády," doporučuje bylinkář.Plody si můžeme nasušit umělým teplem do teploty 60 °C. Musí zůstat tmavě červené, vrásčité a scvrklé, nesmí zhnědnout nebo zčernat.

Hlohová tinktura z plodů proti stresu

Ingredience

  • 100 g dobře zralých hložinek
  • 500 ml vodky

Příprava

Zdravé nepoškozené hložinky bez stopek omyjeme a keramickým nožem nasekáme, dáme do sklenice, zalijeme alkoholem a postavíme na světlé a teplé místo. Po nejméně třech týdnech macerace scedíme přesplátno nebo kávovým filtr, přelijeme do lahviček a uchováváme na tmavémmístě.

Užívání

Domácí tinkturu užíváme třikrát denně 15 až 20 kapek ve sklence vody ve stresových situacích a nadměrném psychickém vypětí. Lze použít k masírování otoků, bolavých svalů, přirevmatismui bolestech zad.

Marmeláda z plodůhlohu

Ingredience

  • 1 kg očištěných hložinek
  • 500 g cukru (nejlépe hnědého třtinového)
  • asi 500 ml vody

Příprava

Hložinky pomačkáme, přidáme cukr a vodu a vše při mírné teplotě asi 20 minut povaříme za stálého míchání do změknutí. Vzniklou hmotu přecedíme přes síto, podle chuti ještě případně dosladíme a ještě povaříme při mírné teplotě (spíše necháme probublávat) do požadované konzistence. Plníme do sterilních nahřátých sklenic, zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Hloh na jaře: léčivé bílé květy

Pro léčebné využití se na jaře sbírají nezdřevnatělé konce větévek slisty akvěty nebo samotné květy, ideálně ještě úplně nerozvité.Květ sušíme v tenkých vrstvách na stinném a dobře větraném místě. Pokud je květ správně usušený má svou původní barvu i typickou vůni. Listy s květem sušíme ve stínu na dobře větraném místě ve vrstvě asi 5cm. Během sušení opatrně načechráváme. Z květů čerstvých či sušených se připravuje čaj, víno či lihová tinktura, která je jako přírodní lék nejefektivnější.

Čaj z květů hlohu proti nespavosti

Ingredience

  • 1 vrchovatá lžička sušených květů hlohu (dá se použít kombinace s plody v poměru 1 : 1) nebo 2 rovné lžičky čerstvých
  • 250 ml vroucí vody

Příprava

Bylinu zalijeme vroucí vodou a necháme vyluhovat asi 10 minut. Scedíme.

Užívání

Čaj pijeme třikrát během dne, poslední asi 30 minut před spaním po dobu 4–6 týdnů. Čaj je nahořklý, ale dá osladit medem.

Kapky z květů hlohu na zlepšení činnosti srdce

Ingredience

  • 1 díl čerstvých květů hlohu
  • 5 dílů vodky nebo čiré domácí pálenky

Příprava

Květy narovnáme do sklenice a zalijeme alkoholem. Uzavřeme a necháme nejméně dva týdny macerovat na světlém místě, ale ne na slunci. Občas důkladně protřepeme. Po maceraci směs přefiltrujeme přes kávový filtr a přelijeme do uzavíratelných lahviček.

Užívání

„Tinktura má stimulační účinky na srdeční sval a jeho prokrvení, pomáhá snižovat krevní tlak. Funguje jako prevence a podpora léčby anginy pectoris, doporučuje se i pro prevenci infarktu," říká M. Kolár. Užíváme třikrát denně 15 až 20 kapek v jedné lžíci vody.

Hloh – nežádoucí účinky

Hloh nemá toxické ani jiné nežádoucí účinky, ale při užívání léků na srdce a cévyje nutné konzultovat se svým ošetřujícím lékařem, neboť hloh může ovlivnit jejich působení.

Hloh magický

Hloh patří mezi staré magické a erotické byliny. Traduje se, že Kristova trnová koruna byla vyrobena zhlohu. Ve středověku byl tento trnitý keř sbílými květy a červenými plody spojován sčarodějnicemi. Věřilo se, že čarodějnice na sebe může vzít kdykoliv podobu hlohu. Samostatně rostoucí hloh označoval místo, kde žily nadpřirozené bytosti. Pro Římany byl květ hlohu erotickým symbolem. Tyčky zhlohu se zarážely do země, např. u posvátných pramenů, jako symbol plodné síly vycházející zlůna přírody. Když hloh začal vkvětnu kvést, Keltové oslavovali konec zimy a příchod letního období. Vůně hlohového květu připomíná údajně ženskou sexualitu. Keltské ženy se voněly esencemi zkvětů hlohu, aby byly sexuálně atraktivnějšími pro muže. Muži zase pili hlohový čaj, aby získali porozumění pro své partnerky,“ vyjmenová magické schopnosti hlohu Martin Kolár a uzavírá: „Všechno tohle můžeme vyzkoušet i dnes, přestože jsou květu a plodu hlohu připisovány účinky spíše voblasti srdeční.“

Mohlo by vás ještě zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama