Zahrada

7. února 2024 09:00

Lenka Valjentová

Jak pěstovat celer bulvový, řapíkatý i listový ze semen. S výsevem začněte už v únoru

Kdo chce letos pěstovat vlastní celer ze semínek, tak už je čas zasít, protože celer má dlouhou vegetační dobu a je potřeba sazenice předpěstovat včas. Únorový či nejpozději březnový výsev je optimální pro u nás nejoblíbenější celer bulvový, tak pro dnes velice moderní celer řapíkatý i listový. Máme pro vás 13 rad a tipů, jak si vypěstovat vlastní sadbu, a další, jak sazenice celeru zasadit.

Celer (Apium graveolens) je dobrým zdrojem vitaminů A, B, C a minerálních látek. Silnou vůni a chuť mu propůjčují éterické oleje, díky kterým má také léčivé účinky. Působí zejména močopudně, antibakteriálně a protizánětlivě. Využívá se na posílení nervů a na uklidnění, pročišťuje játra a ledviny, prospívá mužům na potenci a vitalitu, působí i jako afrodiziakum, doporučuje se při obezitě, neboť urychluje látkovou výměnu, odplavuje toxiny z těla, rozpouští usazeniny a snižuje otoky. Používá se ve studené i teplé kuchyni.

13 rad a tipů, jak na předpěstování celeru ze semínek

  1. Celer má dlouhou vegetační dobu, proto je optimální začít s předpěstováním vlastní sadby ze semen už v únoru, nepozději začátkem března.
  2. Do výsevních nádob (truhlíky, sadbovače) vysejeme mořené osivo, které je chráněné hlavně proti septoriové skvrnitosti celeru, choroby, jejímž původcem je mikroskopická houba, která se přenáší především semeny.
  3. Semínka vyséváme na zvlhčený výsevní substrát. Povrch nejdřív přitlačíme prkénkem tak, aby se vytvořila rovná plocha. Počítáme zhruba 5 semen na cm² .
  4. Semena celeru jsou drobná, zasypeme je proto prosátou zeminou jen lehce ve vrstvičce maximálně 2 mm.
  5. Výsev bychom měli označit jmenovkou, zvláště pokud si předpěstováváme i další druhy zeleniny nebo letničky.
  6. Po výsevu nádobu můžeme zakrýt průhlednou fólií nebo sklem (omezení výparu a udržení konstantní teploty), ale jakmile semena vzejdou a objeví se první děložní lístky, což je zhruba za dva týdny, fólii či sklo odstraníme.
  7. Výsevy dáme buď do vytápěného skleníku, nebo doma na okenní parapet.
  8. Teplota by se měla pohybovat mezi 18 až 23 ˚C. Pokud je teplota vyšší, rostlinky se začnou zbytečně vytahovat.
  9. Po dobu klíčení a vzcházení přiměřeně zaléváme. Výsev nesmí vyschnout, pravidelně ho jemně rosíme, vždy podle stavu substrátu.
  10. Po vzejití teplotu postupně snižujeme až na 10 ˚C a semenáčkům dopřejeme dostatek světla pro omezení nežádoucího vytahování.
  11. Když jsou semenáčky dostatečně velké k uchopení, jednou až dvakrát je přepikírujeme (malé rostlinky přesadíme) do kvalitní zeminy se středním obsahem živin tak, aby na každou sazenici připadlo přibližně 10 cm².
  12. Zaléváme opatrně a pravidelně, ale nepřemokřujeme, aby ke kořenům mohl vzduch.
  13. Zdravé semenáčky se 3 až 5 listy přesadíme do kelímků nebo  květináčků po jedné (při pěstování v sadbovači tohle odpadá).

Jak celer sázet

S vysazováním celerové sadby na venkovní záhon začneme v druhé polovině května po ledových mužích, jinak můžou sazeničky nastydnout.

  • Bulvový celer vysazujeme mělce ve sponu zhruba 30 × 40 cm. Sklízíme na přelomu září a října.
  • Řapíkatý celer vysazujeme do sponu 30 × 30 cm a během růstu řapíky přihrnujte zeminou, aby vybělely. Sklízet řapíky je možné na přelomu srpna a září.
  • Listový celer by měl mít spon 35 × 40 cm. Nať se sklízí od léta postupně nebo na podzim jednorázově. Snáší i opakovanou sklizeň ořezem, ochotně obrůstá a poskytuje další sklizně.

Po celou dobu růstu potřebuje dostatečnou a pravidelnou zálivku. Celer bulvový je nutné nejen pravidelně zalévat, ale také okopávat. Půda musí být neustále vlhká. Nikdy ale celer nezaléváme na listy.

Co vysadit k celeru?

Vhodní sousedé celeru jsou zejména:

Zdroje: Zelenina z ekozahrady (Jaroslav Svoboda, Lada Svobodová), Moderní zahrada (Vladimír Mölzer)


Přečtěte si také