Domácí sirupy proti kašli a rýmě. Nejlepší připravíte z tymiánu, česneku nebo rýmovníku

Domácí sirupy proti kašli a rýmě jsou pořád v kurzu. Můžeme si je vyrobit z bylin, které běžně pěstujeme na zahradě, na balkoně i doma na parapetu nebo rostou ve volné přírodě. A navíc je jejich příprava jednoduchá i levná. Uděláte si sirup rýmovníkový, bezový, tymiánový nebo třeba česnekový?

Domácí léčivé sirupy z bylin a koření používaly k prevenci i  léčbě kašle a rýmy už naše prababičky.  Jejich osvědčené recepty určitě stojí za vyzkoušení. Máme pro vás hned sedm účinných domácích sirupů z rýmovníku, česneku, černého bezu, divizny, mateřídoušky, meduňky a tymiánu.

NENECHTE SI UJÍT: Nejlepší domácí léky proti kašli a rýmě uděláte z obyčejné cibule

Rýmovníkový sirup

Rýmovník (Plectranthus) se v posledních letech stal velmi populární bylinkou, kterou si běžně pěstujeme doma. Zejména v chladném období roku období je skvělý jako prevence, uvolňuje nosní dutiny a mírní kašel. Když budeme doma pěstovat rýmovník, tak na rýmu a kašel můžeme zapomenout.

Ingredience

  • 30 větších lístků rýmovníku
  • 1 velký citron
  • 1 kg cukru

Příprava

Citron důkladně omyjeme a nakrájíme na kolečka. Do kastrolu naskládáme lístky rýmovníku a kolečka citronu, zalijeme vroucí vodou tak, aby citron i rýmovník byly těsně pod hladinou. Zakryjeme a necháme přes noc vyluhovat. Potom scedíme, lístky rýmovníku s citronem důkladně vymačkáme, do nálevu nasypeme cukr a pomalu vaříme do sirupové konzistence. Ještě horký sirup nalijeme do skleniček, zavíčkujeme a necháme vychladnout. Uchováváme v ledničce.

Užívání

„Rýmovníkový sirup je nejlepší užívat třikrát denně po 1 lžičce, jako prevence stačí 1 lžička denně. Můžete jej přidávat do čaje," radí bylinkář Martin Kolár.

2. Meduňkový sirup se zázvorem

Meduňka lékařská (Melissa officinalis) je osvědčená bylinka na nervy, dokáže zklidnit a uvolnit napětí, pomáhá tak i při kašli, rýmě a bolesti v krku a hlavy. Navíc díky zázvoru bude mít sirup nejen pořádný říz, ale získá další cenné silice a minerály.

Ingredience

  • asi 250 g čerstvých lístků meduňky (můžeme namíchat s mátou v poměru 2 : 1)
  • asi 150 g strouhaného zázvoru
  • šťáva z jednoho citornu
  • 250 g cukru

Příprava

Lístky meduňky (nebo meduňky a máty) vložíme do 500 ml převařené vody. Přidáme zázvor a šťávu. Přikryjeme pokličkou a necháme 24–48 hodin v chladu macerovat. Pak scedíme. Přidáme cukr a necháme ho rozpustit. Sirup nalijeme do lahve a dáme na studené a tmavé místo.

Užívání

Při kašli a rýmě se doporučuje 1 lžička třikrát denně.

Česnekový sirup s medem

Česnek kuchyňský (Allium sativum) je významným antioxidantem a přírodním antibiotikem. „Přispívá k normální funkci dýchacího systému, k posílení imunity i k duševní pohodě. Společně s medem se používá jako prevence i lék při nachlazení a chřipce," uvádí bylinkář.

Ingredience

  • 8 až 10 stroužků česneku
  • 200 ml jablečného octa
  • 200 g medu

Příprava

Vylisujeme nebo rozetřeme česnek a dobře ho promícháme s jablečným octem a medem. Směs přendáme do skleněné uzavíratelné nádoby a necháme v ledničce 6–7 dní. Směs každý den vařečkou promícháme.

Užívání

„V případě onemocnění užíváme ráno nalačno: 1–2 lžičky sirupu rozmícháme ve 250  ml neperlivé vody. Česnekový sirup nikdy nepijeme neředěný!!!! Jako prevence se osvědčila jedna sklenka jednou za týden," doporučuje  M. Kolár.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Necítíte se dobře? Dejte si medvědí mléko, starý babský lék z medu, mléka a rumu

Mateřídouškový sirup

Mateřídouška obecná (Thymus serpyllum) má příznivé účinky hlavně při nachlazení. Skvěle pomáhá při suchém kašli a také při chřipce, kterou provází úporný kašel.

Ingredience

  • čerstvě natrhaná mateřídouška
  • cukr krystal

Příprava

Nať mateřídoušky opláchneme a ještě vlhkou ji vkládáme s cukrem do zavařovací sklenice – vrstva byliny, vrstva cukru. Každou vrstvu stlačíme. Končí se vrstvou cukru. Plnou sklenici uzavřeme a postavíme na slunné místo a necháme 3–5 týdnů. Pak scedíme, šťávu z byliny dobře vymačkáme. Přidáme asi 200 ml studené vody, protřepeme a odpařujeme, tekutina se nikdy nesmí vařit, jen probublávat do potřebné konzistence.

Užívání

Užívejte při kašli a nachlazení 1 lžičku třikrát denně.

Diviznový sirup

Divizna velkokvětá (Verbascum densiflorum) usnadňuje odkašlávání a mírní dráždivý kašel. „Tahle bylina je účinným pomocníkem při nemocech z nachlazení, které jsou spojeny s kašlem, rýmou, záněty v ústech nebo při suchých zánětech horních cest dýchacích," říká bylinkář. A také účinný domácí lék pro posílení imunity.

Ingredience

Příprava

Květy z divizny sbíráme průběžně každý den. Do široké sklenice nasypeme vrstvu žlutých květů a zasypeme vrstvou cukru. Zakryjeme utěrkou a dáme na chladné a tmavé místo. Druhý den proslazenou diviznu promícháme vařečkou, přisypeme nové čerstvé květy, zasypeme novou vrstvou cukru, zakryjeme. Takto postupujeme, až je sklenice úplně plná. Pak necháme stát tři dny v temnu a chladu zakryté utěrkou. Dvakrát až třikrát opatrně promícháme. Pak přecedíme dvakrát přes plátno nebo kávový filtr, abychom se zbavili chloupků z divizny. Sirup přelijeme do čistých suchých lahviček a dobře uzavřeme. Skladujeme v lednici.

Užívání

Diviznový sirup užíváme po lžičkách. Dospělí třikrát denně dvě až tři, děti jednu lžičku. Můžeme si ho dát také do nápoje.

Bezový sirup

Bez černý (Sambucus nigra) a hlavně bezový květ je prvotřídním lékem na všechny nemoci z nachlazení a při chřipce. Má silné potopudné a močopudné účinky, čistí zahleněné průdušky. Jako přírodní antioxidant přispívá k přirozené obranyschopnosti těla a k udržení normální funkce dýchacího systému.

Ingredience

Příprava

Květy černého bezu namočíme do 500 ml vlažné převařené vody. Přidáme nakrájený zázvor a na plátky nakrájené citrony. Přikryjeme pokličkou a necháme 24–36 hodin v chladu macerovat. Potom scedíme, přidáme cukr a zahřejeme. Naplníme do lahví, uzavřeme pečlivě víčkem a asi na 20 minut položíme naležato.

Užívání

Bezový sirup buď pijeme ředěný s vodou nebo čajem v poměru 1 díl sirupu : 10 dílů tekutiny nebo třikrát denně 1 lžíci, děti 1 lžičku.

Tymiánový sirup s medem

Tymián obecný (Thymus vulgaris) je výborným dezinfekčním prostředkem při nemocech z nachlazení, při zánětech dýchacích cest, působí léčivě při astmatu, bronchitidě, suchém, dráždivém, záchvatovitém i černém kašli," vysvětluje Martin Kolár.  Tymián usnadňuje vykašlávání a podporuje tvorbu hlenů, a tak mírní a zkracuje dobu suchého a dráždivého kašle.

Ingredience

Příprava

Nejprve svaříme 250 ml vody s cukrem, přidáme tymián, zakryjeme a necháme vyluhovat do druhého dne. Potom scedíme, dosladíme medem a přelijeme do skleněné lahvičky, kterou uložíme v chladu.

Užívání

Tymiánový sirup se užívá třikrát až pětkrát denně, děti po jedné lžičce, dospělí po jedné lžíci.

Zdroje: bylinkář Martin Kolár, kupi.cz


Přečtěte si také