Domácí sirupy proti kašli a rýmě. Nejlepší připravíte z tymiánu, česneku nebo rýmovníku
Domácí sirupy proti kašli a rýmě jsou pořád v kurzu. Můžeme si je vyrobit z bylin, které běžně pěstujeme na zahradě, na balkoně i doma na parapetu nebo rostou ve volné přírodě. A navíc je jejich příprava jednoduchá i levná. Uděláte si sirup rýmovníkový, bezový, tymiánový nebo třeba česnekový?
Domácí léčivé sirupy z bylin a koření používaly k prevenci i léčbě kašle a rýmy už naše prababičky. Jejich osvědčené recepty určitě stojí za vyzkoušení. Máme pro vás hned sedm účinných domácích sirupů z rýmovníku, česneku, černého bezu, divizny, mateřídoušky, meduňky a tymiánu.
NENECHTE SI UJÍT: Nejlepší domácí léky proti kašli a rýmě uděláte z obyčejné cibule
Rýmovníkový sirup
Rýmovník (Plectranthus) se v posledních letech stal velmi populární bylinkou, kterou si běžně pěstujeme doma. Zejména v chladném období roku období je skvělý jako prevence, uvolňuje nosní dutiny a mírní kašel. Když budeme doma pěstovat rýmovník, tak na rýmu a kašel můžeme zapomenout.
Ingredience
- 30 větších lístků rýmovníku
- 1 velký citron
- 1 kg cukru
Příprava
Citron důkladně omyjeme a nakrájíme na kolečka. Do kastrolu naskládáme lístky rýmovníku a kolečka citronu, zalijeme vroucí vodou tak, aby citron i rýmovník byly těsně pod hladinou. Zakryjeme a necháme přes noc vyluhovat. Potom scedíme, lístky rýmovníku s citronem důkladně vymačkáme, do nálevu nasypeme cukr a pomalu vaříme do sirupové konzistence. Ještě horký sirup nalijeme do skleniček, zavíčkujeme a necháme vychladnout. Uchováváme v ledničce.
Užívání
„Rýmovníkový sirup je nejlepší užívat třikrát denně po 1 lžičce, jako prevence stačí 1 lžička denně. Můžete jej přidávat do čaje," radí bylinkář Martin Kolár.
2. Meduňkový sirup se zázvorem
Meduňka lékařská (Melissa officinalis) je osvědčená bylinka na nervy, dokáže zklidnit a uvolnit napětí, pomáhá tak i při kašli, rýmě a bolesti v krku a hlavy. Navíc díky zázvoru bude mít sirup nejen pořádný říz, ale získá další cenné silice a minerály.
Ingredience
- asi 250 g čerstvých lístků meduňky (můžeme namíchat s mátou v poměru 2 : 1)
- asi 150 g strouhaného zázvoru
- šťáva z jednoho citornu
- 250 g cukru
Příprava
Lístky meduňky (nebo meduňky a máty) vložíme do 500 ml převařené vody. Přidáme zázvor a šťávu. Přikryjeme pokličkou a necháme 24–48 hodin v chladu macerovat. Pak scedíme. Přidáme cukr a necháme ho rozpustit. Sirup nalijeme do lahve a dáme na studené a tmavé místo.
Užívání
Při kašli a rýmě se doporučuje 1 lžička třikrát denně.
Česnekový sirup s medem
Česnek kuchyňský (Allium sativum) je významným antioxidantem a přírodním antibiotikem. „Přispívá k normální funkci dýchacího systému, k posílení imunity i k duševní pohodě. Společně s medem se používá jako prevence i lék při nachlazení a chřipce," uvádí bylinkář.
Ingredience
- 8 až 10 stroužků česneku
- 200 ml jablečného octa
- 200 g medu
Příprava
Vylisujeme nebo rozetřeme česnek a dobře ho promícháme s jablečným octem a medem. Směs přendáme do skleněné uzavíratelné nádoby a necháme v ledničce 6–7 dní. Směs každý den vařečkou promícháme.
Užívání
„V případě onemocnění užíváme ráno nalačno: 1–2 lžičky sirupu rozmícháme ve 250 ml neperlivé vody. Česnekový sirup nikdy nepijeme neředěný!!!! Jako prevence se osvědčila jedna sklenka jednou za týden," doporučuje M. Kolár.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Necítíte se dobře? Dejte si medvědí mléko, starý babský lék z medu, mléka a rumu
Mateřídouškový sirup
Mateřídouška obecná (Thymus serpyllum) má příznivé účinky hlavně při nachlazení. Skvěle pomáhá při suchém kašli a také při chřipce, kterou provází úporný kašel.
Ingredience
- čerstvě natrhaná mateřídouška
- cukr krystal
Příprava
Nať mateřídoušky opláchneme a ještě vlhkou ji vkládáme s cukrem do zavařovací sklenice – vrstva byliny, vrstva cukru. Každou vrstvu stlačíme. Končí se vrstvou cukru. Plnou sklenici uzavřeme a postavíme na slunné místo a necháme 3–5 týdnů. Pak scedíme, šťávu z byliny dobře vymačkáme. Přidáme asi 200 ml studené vody, protřepeme a odpařujeme, tekutina se nikdy nesmí vařit, jen probublávat do potřebné konzistence.
Užívání
Užívejte při kašli a nachlazení 1 lžičku třikrát denně.
Diviznový sirup
Divizna velkokvětá (Verbascum densiflorum) usnadňuje odkašlávání a mírní dráždivý kašel. „Tahle bylina je účinným pomocníkem při nemocech z nachlazení, které jsou spojeny s kašlem, rýmou, záněty v ústech nebo při suchých zánětech horních cest dýchacích," říká bylinkář. A také účinný domácí lék pro posílení imunity.
Ingredience
- květy divizny velkokvěté
- cukr krystal
Příprava
Květy z divizny sbíráme průběžně každý den. Do široké sklenice nasypeme vrstvu žlutých květů a zasypeme vrstvou cukru. Zakryjeme utěrkou a dáme na chladné a tmavé místo. Druhý den proslazenou diviznu promícháme vařečkou, přisypeme nové čerstvé květy, zasypeme novou vrstvou cukru, zakryjeme. Takto postupujeme, až je sklenice úplně plná. Pak necháme stát tři dny v temnu a chladu zakryté utěrkou. Dvakrát až třikrát opatrně promícháme. Pak přecedíme dvakrát přes plátno nebo kávový filtr, abychom se zbavili chloupků z divizny. Sirup přelijeme do čistých suchých lahviček a dobře uzavřeme. Skladujeme v lednici.
Užívání
Diviznový sirup užíváme po lžičkách. Dospělí třikrát denně dvě až tři, děti jednu lžičku. Můžeme si ho dát také do nápoje.
Diviznový sirup užíváme po lžičkách. Dospělí třikrát denně dvě až tři, děti jednu lžičku. Zdroj: iStock
Bezový sirup
Bez černý (Sambucus nigra) a hlavně bezový květ je prvotřídním lékem na všechny nemoci z nachlazení a při chřipce. Má silné potopudné a močopudné účinky, čistí zahleněné průdušky. Jako přírodní antioxidant přispívá k přirozené obranyschopnosti těla a k udržení normální funkce dýchacího systému.
Ingredience
- 25 očištěných květů černého bezu
- 50 g oloupaného zázvoru
- 1 až 2 citrony
- 1 kg cukru
Příprava
Květy černého bezu namočíme do 500 ml vlažné převařené vody. Přidáme nakrájený zázvor a na plátky nakrájené citrony. Přikryjeme pokličkou a necháme 24–36 hodin v chladu macerovat. Potom scedíme, přidáme cukr a zahřejeme. Naplníme do lahví, uzavřeme pečlivě víčkem a asi na 20 minut položíme naležato.
Užívání
Bezový sirup buď pijeme ředěný s vodou nebo čajem v poměru 1 díl sirupu : 10 dílů tekutiny nebo třikrát denně 1 lžíci, děti 1 lžičku.
Tymiánový sirup s medem
„Tymián obecný (Thymus vulgaris) je výborným dezinfekčním prostředkem při nemocech z nachlazení, při zánětech dýchacích cest, působí léčivě při astmatu, bronchitidě, suchém, dráždivém, záchvatovitém i černém kašli," vysvětluje Martin Kolár. Tymián usnadňuje vykašlávání a podporuje tvorbu hlenů, a tak mírní a zkracuje dobu suchého a dráždivého kašle.
Ingredience
Příprava
Nejprve svaříme 250 ml vody s cukrem, přidáme tymián, zakryjeme a necháme vyluhovat do druhého dne. Potom scedíme, dosladíme medem a přelijeme do skleněné lahvičky, kterou uložíme v chladu.
Užívání
Tymiánový sirup se užívá třikrát až pětkrát denně, děti po jedné lžičce, dospělí po jedné lžíci.
Zdroje: bylinkář Martin Kolár, kupi.cz