reklama

Připravte ovocné stromy na zimu! Jak je zastřihnout a ochránit před mrazem i zajíci

Lenka Valjentová
1. listopadu 2021
Je nejvyšší čas připravit ovocné stromy na zimní období. Před zazimováním zahrady je vhodné přistoupit ještě k posledním úpravám, aby přežily zimu bez újmy a nabraly sílu na příští sezonu. Poradíme, jak ovocné stromy zazimovat, co udělat, abychom je ochránili před mrazem, větrem, sněhem i zajíci, jaké stromy a jak na podzim zastřihnout či prořezat.
reklama

Zazimování ovocných stromů

Pro ovocné stromy je životně důležité ochránit kořeny, protože jsou obvykle méně odolné proti nízkým teplotám než nadzemní části. Jsou sice chráněné půdou, ale jejich odolnost výrazně snižuje slehlá zemina, nedostatek vláhy a obnažení. Proto je zásadní ochrana půdy pod stromy nadestýlkou, mulčem.

  • Než ke kořenům dáme mulč, půdu kolem stromů dobře prokypříme a posypeme trochou kompostu. Stromy pak důkladně zalijeme, zaléváme je i během vegetačního klidu, když je teplá a suchá zima.
  • Jako ochrana kořenů ovocných stromů výborně poslouží napříkladspadané listí, které vytvoří půdní kryt. Ten rovněž omezuje odpar vody a během zimy se rozkládá, čímž vytváří přirozené hnojivo. Můžeme použít taky slámu, poslední posekanou trávu nebo mulčovací kůru, i vrstva sněhu kořeny dobře chrání, proto k nim v zimě sníh nahrnujeme.

Bílení kmenů stromůna podzim

Kmeny stromů před poškozením mrazem, větrem, sněhem i sluncem chráníme generacemi osvědčeným bílým nátěrem z vápna.Staré dobré bílení stromůvápnem navíc pomůže zničit škodlivý hmyz pod kůrou stromů a funguje také jako ochrana proti okusu zajícůa dalších zvířat.

O bílení kmenů stromů se všechno dozvíte zde.

Podzimní prořezávání ovocných stromů

Na podzim prořezáváme či zastřiháváme především peckoviny – višně, třešně,slivoně, broskvoně,meruňky, aby byly lépe prosvětlené, měly lepší přístup ke vzduchu a vpříštím roce dobře rodily. Jádroviny (jabloně,hrušně) se prořezávají hlavně brzy na jaře.

Podzimní řez a zastřihávání musí být šetrné a vmenším rozsahu, než je tomu u jarního prořezávání stromů. Je potřeba zbavit stromy předevšímsuchých, odumřelých nebo nemocných větví, které je zbytečně oslabují. Příliš radikální řez může stromy oslabit tak, že nepřežijí mráz. U starých zanedbaných stromů můžeme prořezávat o něco vícetak, aby se stromům navrátila jejich vitalita a měly dostatek energie na jaře opět obrazit.

  • Ovocné stromy zastřiháváme v místě větvení nebo nad pupenem. Řez se provádí pod úhlem 30 až 45 stupňů. U řezů větších než 1,5 cm je potřeba místo ošetřit včelařským voskem, jinak by mohla ovocný strom napadnout infekce.
  • Větve nikdy nelámeme, zásadně používáme speciální zahradnické nástroje. Prořezáváme pilkami a prostříháváme nůžkami, velikost volíme podle větví. Na podzimní prořezávání stromů rozhodně nepoužíváme motorové pily ani jiné stroje, které by způsobily příliš hluboké řezy vnesprávném úhlu.
  • Řezy by měly být co nejčistší, větve by se neměly drtit. Proto dbáme na to, aby byly nástroje dobře naostřené.
  • Odřezky můžeme kompostovat nebo rozdrtit vdrtiči. Pomocí drtiče odpad zmenší svůj objem a získanou drť můžete opět využít, ať už na zahradě při mulčování, nebo třeba v krbu.

Zdroj: Vladimír Mölzer, Moderní zahrada

Mohlo by vás ještě zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama