Tvarohové knedlíky s hruškami a pečenou drobenkou. Teplý podzimní dezert si zamilujete
Když v chladných podzimních dnech dostanete chuť na něco sladkého, zmrzlina to s největší pravděpodobností nebude, ale voňavý teplý dezert, to je jiná! Co byste řekli na vláčné tvarohové knedlíčky opečené na másle a posypané křupavou skořicovou drobenkou? Hřejivě sladký pocit ještě umocňují s kořením rozvařené hrušky. Úžasný podzimní teplý dezert nebo i hlavní jídlo je na přípravu docela jednoduché, takže směle do toho.
Hrušky jsou u nás pořád lehce opomíjené podzimní ovoce, přestože stejně jako oblíbenější jablka nebo švestky báječně chutnají, jsou sladké jako med a obsahují spoustu vitaminů a minerálů. Hrušky díky vysokému podílu vody čistí střeva a pomáhají při trávicích obtížích. Mají ale samozřejmě daleko víc skvělých schopností, pomáhají například při vysokém krevním tlaku, revmatismu, dně nebo stresu, posilují imunitu i snižují horečku.
NENECHTE SI UJÍT: Hruška zlepšuje náladu i trávení a dokonce omlazuje. Jak tradiční ovoce pěstovat
Jak jíst hrušky
- Nejchutnější je hruška syrová, a je to ta nejlepší forma i co se týče zachování vitaminů, minerálů a dalších látek.
- Pokud to jde, hrušky neloupeme.
- Neměli bychom jíst hrušky ještě nezralé, hodně tvrdé, protože nám pak budou hodně dlouho ležet v žaludku a mohou způsobovat silné nadýmání, protože jsou hůře stravitelné.
Jak hrušky zpracovat
Z hrušek můžeme připravit mnoho dobrot. Jako první nás asi napadnou pečené moučníky (dobře ladí s ořechy a čokoládou) a efektní dezerty, ve kterých se využívá celá hruška, jako například hruška vařená ve víně. Hrušky jsou neodolatelné ve spojení se sýry, nejlépe s modrou plísní. Kombinace zeleninových salátů a teplých zeleninových směsí s ovocem je velmi osvěžující a právě hrušky jsou k tomu více než vhodné. Z hrušek jsou skvělé kompoty, džemy, pyré, chuťově zajímavá jsou pečená hrušková povidla. Protože hrušky mají kratší skladovatelnost než jablka, tak se často suší na křížaly.
INSPIRUJTE SE: Kořeněný čokoládový koláč s hruškami podle Karolíny Kamberské
Tvarohové knedlíky s hruškovým rozvarem sypané drobenkou recept
Ingredience na tvarohové knedlíčky
Ingredience na hruškový rozvar
Ingredience na křupavou drobenku
- 140 g polohrubé mouky
- 100 g másla
- 100 g cukru
- 20 g mleté skořice
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: I když se prý jablka a hrušky míchat nemají, v džemu, šťávě nebo štrúdlu to neplatí
Příprava
- V míse utřeme 100 g změklého másla s vejci. Přidáme tvaroh, prosátou mouku se špetkou soli a moučkový cukr. Uhněteme těsto. Z těsta vytvarujeme kulaté knedlíčky, které uvaříme ve vroucí osolené vodě. Hotové budou, až vyplavou na povrch.
- Knedlíky necháme na sítu okapat. Zbylé máslo rozehřejeme a knedlíčky na něm před podáváním opečeme.
- Smícháme polohrubou mouku, máslo, cukr a mletou skořici. Rukama vypracujeme drobenku. Pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem v troubě předehřáté na 160 °C asi 25 minut.
- Hrušky oloupeme (ale nemusíme!), odstraníme jádřince a nakrájíme na kousky a promícháme s kořením. Směs pomalu zahříváme až k varu, občas promícháme, aby se ovoce nepřichytlo. Vaříme tak dlouho, dokud nemá požadovanou konzistenci. Pokud se nám zdá hruškový rozvar málo sladký, přidáme cukr. Skořici a hřebíček pak vyjmeme.
- Na másle opečené tvarohové knedlíky dáme na talíř, polijeme hruškovým rozvarem a posypeme křupavou pečenou drobenkou. Ozdobíme ještě kousky čerstvých hrušek.
Zdroj: Akademie kvality, fresh.iprima.cz