Kuchyně

26. října 2021 14:00

Lenka Valjentová

Udělejte si tvarohové knedlíky s hruškami sypané drobenkou. Na podzim je to bomba

Když v chladných podzimních dnech dostanete chuť na něco sladkého, zmrzlina to s největší pravděpodobností nebude, ale voňavý teplý dezert, to je jiná! Co byste řekli na vláčné tvarohové knedlíčky opečené na másle a posypané křupavou skořicovou drobenkou? Hřejivě sladký pocit ještě umocňují s kořením rozvařené hrušky. Úžasný podzimní teplý dezert nebo i hlavní jídlo je na přípravu docela jednoduché, takže směle do toho.

Hrušky jsou u nás pořád lehce opomíjené podzimní ovoce, přestože stejně jako oblíbenějšíjablka nebo švestky báječně chutnají, jsou sladké jako med a obsahují spoustu vitaminů a minerálů. Hrušky díky vysokému podílu vody čistí střeva a pomáhají při trávicích obtížích. Mají ale samozřejmě daleko víc skvělých schopností, pomáhají například při vysokém krevním tlaku, revmatismu, posilují imunitu, snižují horečku, zlepšují náladu, a dokonce prý omlazují.

Jak hrušky pěstovat a jak pomáhají zdraví si můžete přečístzde.

Tvarohové knedlíky s hruškovým rozvarem sypanédrobenkou recept

Ingredience na tvarohové knedlíčky

  • 500 g plnotučného tvarohu
  • 2 vejce
  • 480 g polohrubé mouky
  • 150 g másla
  • 75 g moučkového cukru
  • sůl

Ingredience na hruškový rozvar

Ingredience na křupavou drobenku

  • 140 g polohrubé mouky
  • 100 g másla
  • 100 g cukru
  • 20 g mleté skořice

Postup přípravy

  1. V míse utřeme 100 g změklého másla s vejci. Přidáme tvaroh, prosátou mouku se špetkou soli a moučkový cukr. Uhněteme těsto. Z těsta vytvarujeme kulaté knedlíčky, které uvaříme ve vroucí osolené vodě. Hotové budou, až vyplavou na povrch.
  2. Knedlíky necháme na sítu okapat. Zbylé máslo rozehřejeme a knedlíčky na něm před podáváním opečeme.
  3. Smícháme polohrubou mouku, máslo, cukr a mletou skořici. Rukama vypracujeme drobenku. Pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem v troubě předehřáté na 160 °C asi 25 minut.
  4. Hrušky oloupeme (ale nemusíme), odstraníme jádřince a nakrájíme na kousky a promícháme s kořením. Směs pomalu zahříváme až kvaru, občas promícháme, aby se ovoce nepřichytlo. Vaříme tak dlouho, dokud nemá požadovanou konzistenci. Pokud se nám zdá hruškový rozvar málo sladký, přidáme cukr. Skořici a hřebíček pak vyjmeme.
  5. Na másle opečené tvarohové knedlíky dáme na talíř, polijeme hruškovým rozvarem a posypemekřupavou pečenou drobenkou. Ozdobíme ještě kousky čerstvých hrušek.

Zdroj: Akademie kvality

Dalšírecepty s ovocem, které by se vám mohlylíbit:


Přečtěte si také