Zahrada

6. října 2024 08:40

Lenka Valjentová

Tvarohové knedlíky s hruškami a pečenou drobenkou. Teplý podzimní dezert si zamilujete

Když v chladných podzimních dnech dostanete chuť na něco sladkého, zmrzlina to s největší pravděpodobností nebude, ale voňavý teplý dezert, to je jiná! Co byste řekli na vláčné tvarohové knedlíčky opečené na másle a posypané křupavou skořicovou drobenkou? Hřejivě sladký pocit ještě umocňují s kořením rozvařené hrušky. Úžasný podzimní teplý dezert nebo i hlavní jídlo je na přípravu docela jednoduché, takže směle do toho.

Hrušky jsou u nás pořád lehce opomíjené podzimní ovoce, přestože stejně jako oblíbenější jablka nebo švestky báječně chutnají, jsou sladké jako med a obsahují spoustu vitaminů a minerálů. Hrušky díky vysokému podílu vody čistí střeva a pomáhají při trávicích obtížích. Mají ale samozřejmě daleko víc skvělých schopností, pomáhají například při vysokém krevním tlaku, revmatismu, dně nebo stresu, posilují imunitu i snižují horečku.

NENECHTE SI UJÍT: Hruška zlepšuje náladu i trávení a dokonce omlazuje. Jak tradiční ovoce pěstovat

Jak jíst hrušky

  • Nejchutnější je hruška syrová, a je to ta nejlepší forma i co se týče zachování vitaminů, minerálů a dalších látek.
  • Pokud to jde, hrušky neloupeme.
  • Neměli bychom jíst hrušky ještě nezralé, hodně tvrdé, protože nám pak budou hodně dlouho ležet v žaludku a mohou způsobovat silné nadýmání, protože jsou hůře stravitelné.

Jak hrušky zpracovat

Z hrušek můžeme připravit mnoho dobrot. Jako první nás asi napadnou pečené moučníky (dobře ladí s ořechy a čokoládou) a efektní dezerty, ve kterých se využívá celá hruška, jako například hruška vařená ve víněHrušky jsou neodolatelné ve spojení se sýry, nejlépe s modrou plísní. Kombinace zeleninových salátů a teplých zeleninových směsí s ovocem je velmi osvěžující a právě hrušky jsou k tomu více než vhodné. Z hrušek jsou skvělé kompoty, džemy, pyré, chuťově zajímavá jsou pečená hrušková povidla. Protože hrušky mají kratší skladovatelnost než jablka, tak se často suší na křížaly.

INSPIRUJTE SE: Kořeněný čokoládový koláč s hruškami podle Karolíny Kamberské

Tvarohové knedlíky s hruškovým rozvarem sypané drobenkou recept

Ingredience na tvarohové knedlíčky

  • 500 g plnotučného tvarohu
  • 2 vejce
  • 480 g polohrubé mouky
  • 150 g másla
  • 75 g moučkového cukru
  • sůl

Ingredience na hruškový rozvar

Ingredience na křupavou drobenku

  • 140 g polohrubé mouky
  • 100 g másla
  • 100 g cukru
  • 20 g mleté skořice

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: I když se prý jablka a hrušky míchat nemají, v džemu, šťávě nebo štrúdlu to neplatí

Příprava

  1. V míse utřeme 100 g změklého másla s vejci. Přidáme tvaroh, prosátou mouku se špetkou soli a moučkový cukr. Uhněteme těsto. Z těsta vytvarujeme kulaté knedlíčky, které uvaříme ve vroucí osolené vodě. Hotové budou, až vyplavou na povrch.
  2. Knedlíky necháme na sítu okapat. Zbylé máslo rozehřejeme a knedlíčky na něm před podáváním opečeme.
  3. Smícháme polohrubou mouku, máslo, cukr a mletou skořici. Rukama vypracujeme drobenku. Pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem v troubě předehřáté na 160 °C asi 25 minut.
  4. Hrušky oloupeme (ale nemusíme!), odstraníme jádřince a nakrájíme na kousky a promícháme s kořením. Směs pomalu zahříváme až k varu, občas promícháme, aby se ovoce nepřichytlo. Vaříme tak dlouho, dokud nemá požadovanou konzistenci. Pokud se nám zdá hruškový rozvar málo sladký, přidáme cukr. Skořici a hřebíček pak vyjmeme.
  5. Na másle opečené tvarohové knedlíky dáme na talíř, polijeme hruškovým rozvarem a posypeme křupavou pečenou drobenkou. Ozdobíme ještě kousky čerstvých hrušek.

Zdroj: Akademie kvality, fresh.iprima.cz

Sdílejte článek
Štítky jablko ovoce cukr hruška mouka dezert recept máslo drobenka knedlík ingredience životní styl a volný čas zájem o jídlo a pití

Přečtěte si také