Jak v zimě pěstovat řeřichu, bylinku plnou vitaminů a vlákniny
Jak v zimě vypěstovat řeřichu, bylinku plnou vitaminů a vlákniny Zdroj: istock.com
V zimě je náš jídelníček dost chudý na opravdu čerstvou zeleninu. Saláty sice můžeme koupit, jsou ale z dovozu nebo ze skleníku – a to není ono. Je čas vypěstovat si vlastní. Zkuste třeba řeřichu, je tak nenáročná, že skvěle roste doma na parapetu. Stačí miska, trochu buničité vady, voda a samozřejmě semínka. Řeřicha zahradní nebo také setá rychle roste, má příjemnou vůní a štiplavou chuť a hlavně je plná vitaminů a vlákniny.
Řeřicha zahradní nebo taky setá (Lepidium sativum) obsahuje velké množství vitaminu C, který nám chybí hlavně v zimním období, vitaminy skupiny B, E a K. Dále draslík, sodík, vápník, fosfor, železo i jód. Vše doplňují kyselina askorbová, nasycené mastné kyseliny, riboflavin, éterické oleje a silice s antibiotickým účinkem a hodně vlákniny.
Řeřicha posiluje imunitní systém a osvědčila se v prevenci proti chřipce a nachlazení Zdroj: iStock
Řeřicha je taky léčivá
„Řeřicha příznivě ovlivňuje trávení a látkovou výměnu, stimuluje činnost žlučníku a jater, působí příznivě při ledvinových potížích a zánětu močového měchýře. Rovněž podporuje tvorbu krve, zlepšuje krevní obraz. Posiluje imunitní systém a osvědčila se v prevenci proti chřipce a nachlazení, pročišťuje dýchání, a proto se přidává do medu proti kašli. Patří také k významným detoxikačním bylinám, pomáhá při hubnutí. Semena se používají rovněž jako afrodiziakum,“ uvádí bylinkář Martin Kolár.
Výsevy jemné řeřichy zahradní opakujeme v pravidelných intervalech, například týdenních, abychom měli stálý přísun čerstvých vitaminů Zdroj: istock.com
Výsevy jemné řeřichy zahradní opakujeme v pravidelných intervalech, například týdenních, abychom měli stálý přísun čerstvých vitaminů Zdroj: istock.com
10 pravidel pěstování řeřichy v zimě
- Řeřicha je jednoletá rostlina, která může vyrůst až do zhruba 40 cm. Kvete bíle až růžově. Tak ji ale většinou neznáme, protože se nám vybaví jen drobné děložní lístky na nitkovité nožce, které používáme a pěstujeme jako listovou zeleninou a zelené koření hlavně v zimě a předjaří.
- Čerstvou řeřichu vypěstujeme snadno a rychle, v zimě například na vnitřním okenním parapetu nebo mezi okny, během sezony za oknem nebo na balkoně v truhlíku, misce či jiné pěstební nádobě. Nedoporučujeme řeřichu nechávat přímém slunci.
- Semínka řeřichy sejeme hustě na povrch substrátu. Pro zimní období je optimální výsev na plochou misku s buničitou vatou, osvědčily se taká vrstva písku, jemné piliny i několikrát přeložený papírový ubrousek nebo papírová kuchyňská utěrka.
- Semínka nezasypáváme!
- Řeřichu musíme zalévat nebo vydatně mlžit. Udržujeme přiměřenou vlhkost a stálou teplotu 15–20°C
- Řeřichu nehnojíme!
- Při běžné pokojové teplotě začíná většinou klíčit druhý až třetí den. Na první sklizeň se můžeme těšit za 7 až 10 dní od výsevu, kdy řeřicha doroste do výšky zhruba 7 cm. Odřezáváme či odstřiháváme celé rostlinky těsně nad povrchem substrátu či buničiny.
- Sklizeň je bohatá: z čtverečního metru pěstební plochy lze v ideálním případě získat bezmála 500 g zelené hmoty.
- Výsevy jemné řeřichy zahradní opakujeme v pravidelných intervalech, například týdenních, abychom měli stálý přísun čerstvých vitaminů.
- Použít můžeme jakoukoliv odrůdu, ale chceme-li mít řeřichu s jemnými zkadeřenými lístky, je nejlepší odrůda Dánská. Milovníci ostřejší chuti mohou sáhnout po odrůdě Mega s výrazně většími lístky.
Řeřicha v kuchyni
Mladá drobná řeřicha má příjemnou štiplavou chuť i vůni, která připomíná ředkvičku nebo křen. Čím je rostlinka starší, tím má chuť palčivější a výraznější. Řeřicha dokáže udělat stravitelnější každé jídlo. Řeřicha se nevaří, měla by hořkou chuť. Užívá se výhradně čerstvá. Jelikož nesnáší tepelné zpracování, přidává se do pokrmů (polévky, omáčky) až těsně před dokončením, nedá se sušit.
Řeřicha je výborná k uzenině anebo na krajíci chleba s máslem, sádlem nebo sýrem. Sekaná nadrobno pikantně dochutí tvarohové, vaječné a sýrové pomazánky, také zeleninové saláty, omelety nebo vařené brambory či bramborovou kaši.
Řeřicha je výborná na krajíci chleba s máslem, sádlem nebo sýrem Zdroj: istock.com
Řeřichová polévka
Ingredience
- 800 ml masového nebo zeleninového vývaru
- 30 g másla
- 70 g řeřichy
- 200 ml smetany ke šlehání
- 30 g hladké mouky
- mletý pepř
- 1 šalotka
- špetka muškátového oříšku
- sůl
- řeřicha na ozdobení
Postup
Řeřichu a šalotku nakrájíme na kousky. Nakrájenou šalotku necháme na másle zesklovatět, zaprášíme moukou, a když je opražená dozlatova, zalijeme ji vývarem a rozšleháme dohladka. Vaříme asi 20 minut. Do vývaru přidáme smetanu, nakrájenou řeřichu, muškátový oříšek, sůl a pepř. Zamícháme, přivedeme k varu a sejmeme z plotýnky. Rozmixujeme. Zbylou smetanu dotuha ušleháme. Polévku před podáváním ozdobíme šlehačkou a řeřichou.
Řeřicha zahradní nebo taky setá (Lepidium sativum) obsahuje velké množství vitaminu C, který nám chybí hlavně v zimním období Zdroj: archiv Semo
Řeřicha zahradní nebo taky setá (Lepidium sativum) obsahuje velké množství vitaminu C, který nám chybí hlavně v zimním období Zdroj: archiv Semo