reklama

Jak vidí proměnu u Pardubic designéři Andrea a Marek?

Marek Povolný a jeho kolegyně Andrea Hylmarová Foto: Marek Povolný a jeho kolegyně Andrea HylmarováFoto: FTV Prima

Proměnu obývacího pokoje a dětkého v domku u Pardubic narvhli Ing. Andrea Hylmarová a Ing. Marek Povolný.

Andrea Hylmarová a Marek Povolný měnili domov šestičlené rodině Štěpánkových. Jak vnímají proměnu?

Ing. Andrea Hylmarová

Můj hlavní pocit po proměně byla radost a úleva z toho, že jsme se do vkusu Štěpánkových trefili, vydapadli upřímně dojatí, děti se hned v novém pokojíčku zabydlely. Když jsme je opouštěli, zrovna se Majda s Matýskem zavrtali do nových postýlek a spokojeně usínali:)

Byla to moje první práce s Markem, takže jsme potřebovali trochu času na to, abychom se sladili mezi sebou a navíc Štěpánkovi nebyli až tak čitelní ohledně svých stylových preferencí. Na jednu stranu jsme měli pocit, že jsou hodně otevření a budou vděční za cokoli, ale pořád tam byla obava, jestli naše moderní pojetí nebude až příliš velký úlet.

Článek

Ing. Andrea Hylmarová nejprve studovala ekonomii Foto:

Ing. Andrea Hylmarová

Andrea Hylmarová pracuje v týmu s Markem Povolným.

Vyřešit prostor problém nebyl, dispozice zůstala stejná, o umístění jednotlivého vybavení jsme zas tak dlouho přemýšlet nemuseli. Stylově jsme hledali déle. Hlavní impuls k moderní proměně přišel až při výběru podlahy, kde nás oba zaujaly dva dekory podobného druhu. Dalším výrazným milníkem byl výběr kontrastních barev, kdy Marek přišel se žlutou pro děti a já s tyrkysovou do obýváku s jídelnou. V tom jsme našli shodu rychle.

Zásadní problém původního stavu byl v tom, že v obývacím pokoji nebyly jídelní a relaxační část z našeho pohledu vhodně umístěny, takže jsme přistoupili ke změně. Jinak jsme se docela trápili s nerovnými zdmi s mnoha vrstvami předchozích nátěrů. To platilo i v dětském pokoji. Tam navíc chyběly kvalitní úložné prostory a adekvátní psací stůl. Ve všech místnostech jsme hodně postrádali světlo - výběru osvětelní jsme tedy věnovali dost pozornosti.

Článek

Je to správný panák?  Foto:

Ze zákulisí Snu: Takhle se designéři snaží nakreslit panáka. Uměli byste to?

Designéři Marek s Andreou si pro děti do jejich pokojíčku vymysleli na zem skákacího panáka.

Výzvou se stala původně neplánovaná proměna předsíně, kterou jsme začali plánovat v úterý večer. Věděli jsme, že to celkovému dojmu hodně pomůže, ale času nebylo mnoho. Menší komplikace byly při výmalbách, které vyžádaly více nátěrů, než jsme doufali. A pěkná bojovka byla také výměna dveří v předsíni, které jsme potřebovali sehnat během dvou dnů. Měli jsme neuvěřitelnou kliku, že všechny měly typizované rozměry a v nedalekém hobby marketu je měli skladem.

Anketa

Jak se vám líbí proměna domu Štěpánkových?

Domovu Štěpánkových z naší proměny nejvíce prospěli světlé podlahy, osvětlení; použití výrazných kontrastních barev na neutrálním základu interiéry rozsvítilo a osvěžilo. V dětském pokoji je mnohem více úložných prostor. Největší radost mi udělalo to, že jsme vystihli vkus Štěpánkových, tedy asi celkový dojem. Zariskovali jsme a vytvořili modernější interiér než nejspíš čekali. Moc mě potěšil i nápad na řezanou grafiku s motivem kreseb od dětí.

Článek

Řezaná grafika na samolepku Foto:

Líbily se vám zvětšené dětské obrázky na stěně? Zde návod, jak je vyrobit

Této technologii se říká řezaná grafika, která se přenese na samolepku.

Zvolili jsme moderní styl, troufnu si říct s minimalistickými prvky. I když se námi zvolený styl dost lišil od stylu původního, věřili jsme, že ho Štěpánkovi přijmou. Působili na nás jako velmi vděční a hlavně otevření lidé. Možná jsou z vesnice, ale jejich osobnosti myšlení typického “venkovana” překračují. Vidí před sebou hlavně budoucnot a těší se na ni.

Jak tvoří Andrea a Marek? Seznamte se:

Výrazným prvkem byla v obou pokojích hlavně podlaha. V obývacím pokoji v provedení ala beton, v dětském pokoji pak úplně bílá. To bylo určující pro výběr ostatních zařizovacích prvků. Sahali jsme po moderních svítidlech (např. zářivka ve skle nad jídelním stolem, závěsné žárovky v obýváku), v dětském pokoji jsme zvolili krásná designová světla z foukaného skla ve tvaru balónků. Aby obývací pokoj nepůsobil příliš stroze a technicky, vnesli jsme do něj hravé prvky v podobě sestavy obrázků nad sedačkou nebo nastříkané lahve od vína, které jsme kombinovali s mnoha malými kytičkami. U dětí jsme hodně řešili pojetí spaní, protože požadavkem byly oddělené postýlky. Cítili jsme ale, že dvojčata nikdy tak úplně oddělit nelze, takže jsme postýlky přece jen nechali trochu u sebe. Odstranili jsme i malý psací stůl a nahradili ho větším, který bude vyhovovat i dětem školního věku. Nábytek jsme řešili výrobou na míru.

Článek

Napadlo by vás, že tady bydlí 4 děti - stále je dokonale uklizeno Foto:

Jak to vypadá u Štěpánkových měsíc po rekonstrukci? Máme jedno velké překvapení!

Rodina Štěpánkových je nadšená. A pořád se nemůže probrat ze svého snu. Naopak v něm sama pokračuje.

Majitelé určitě hodně ocení pohodlnější sezení u jídelního sezení. Jídelní stůl je nyní více dominantní, má svoje pevné místo. Relaxační část je lépe oddělená, přesto prostor zůstal hezky propojený. Myslím, že ocení i volbu odvážných barev, na které by si sami asi netroufli a taky více variabilní osvětlení. V dětském pokoji určitě potěší více úložných prostor a nově oddělené postýlky. Asi časem přidají nějaké obrázky, výtvory dětí, trochu přemýšlím, jestli se majitelé časem nevrhnou do změny výmalby (více barev nebo možná úplně jiné). Dále pak kuchyň potřebuje proměnu jako sůl! A pak určitě by měli dobudovat druhou koupelnu v patře.

Ing. Marek Povolný

Původní stav umožňoval se pořádně „vyřádit“. Dispozice domu byla jasná a hned nás napadaly možnosti, jak proměnu uskutečnit. Poté se samozřejmě vše dopilovávalo, ale první nápady vznikly již na místě. Dům není bohužel příliš kvalitně postaven. Stropy, stěny jsou křivé, takže se zabudovaným nábytkem jsme se museli poprat, aby zapadl tam, kam bylo zamýšleno. Další kapitolou je ne zcela vyhovující dispozice a špatné osvětlení.

Největší výzvou bylo splnit očekávaní 4letých dětí, které ve svých soudech a vystupování jsou nekompromisní a dají to člověku jasně najevo.

Článek

Ing. Marek Povolný vystudoval ČVUT Foto:

Ing. Marek Povolný

Marek Povolný pracuje v týmu s Andreou Hylmarovou.

Díky proměně je atmosféra úplně jiná, optimističtějsí, což jistě smolařská rodina uvítá. Zvětšil se počet úložných prostor. Výrazně se vylepšilo osvětlení. Odpočinková zóna v obývacím pokoji je na správném místě i se správnou pozicí TV vůči sedačce. Já osobně mám nejlepší pocit z provedení dětského pokoje. Je to účelné, jednoduché a přitom esteticky vydařené. Barevná kombinace bílé a žluté je zdařilá. Je to pojato velmi  „čistě“ bez příkras, aby mohly naopak vyniknout grafiky dětí na zdech, které si samy namalovaly a my je jen zhmotnili a přenesli na zdi a nábytek. Dětem to dá pocit, že sem patří, je to „jejich“ a budou se cítit zabydleně hned od počátku.
Osvětlení je v dětském pokoji též řešeno vtipně pomocí plujících „balónků“ u stropu a dále množství lampiček přispívá ke světelnému komfortu.

Článek

Bílá sedačka má svítidlo na čtení i dekorační lampičku Foto:

Před a po: srovnejte si proměnu obývacího a dětského pokoje

Štěpánkovi už jsou zpět doma. Jak se změnilo jejich bydlení:

K rekostrukci jsme přistoupili moderně. Jedná se o mladší rodinu, která jistě takovýto styl uvítá více než venkovský, rustikální styl nebo nějaké retro.
Zajímavostí je užití podlahy i jako obkladu stěny či materiálu pro desku jídelního stolu, aby se detaily  vzájemně provázaly a vytvořily jeden celek. Dále jsme vytvořili šatní skříně a skříň pro TV s množstvím úložných prostorů v dětském pokoji – vše řešeno bez úchytek, čili i bezpečnější pro velmi aktivní děti. Každé dítě má rádo malé prostory, kde se může skrývat a nenápadně vymýšlet a tvořit svoje tajemství. Proto velmi důležitým prvkem je i „bunkr“ pro děti v nice skříně, který se dá jednoduchým odklopením tří dvířek rozšířit.
Stávající nábytek jsme kompletně odstranili a nahradili novým, vesměs na míru dělaným. Původní nábytek bohužel nezapadl do nové koncepce návrhu a nebyl příliš vzhledný.

Majitelé v dětském pokoji jistě ocení nové uspořádání postelí a pracovního stolu u okna s denním osvětlením a pracovním místem pro děti. Dále množství zajímavě řešených úložných prostorů. V obývacím pokoji je lépe vyřešena dispozice, zejména relaxační zóna s TV. Osvětlení v řešených pokojích je mnohem lépe domyšleno. Pokoje jsou světlejší, s lepší náladou.

Článek

Děti mají spoustu úložných prostor Foto:

Kolik stála proměna domu Štěpánkových? Plus použité materiály

Přinášíme přehled použitých materiálů a výrobků.

Myslím si, že rodina bude ctít zásadní principy nového návrhu, jelikož vylepšil komfort bydlení. Je možné, že maminka má tendenci k dozdobovaní interiéru a že ani v tomto případě nenechavé ruce nebudou zahálet a sem tam nějaká vázička či obrázek přibyde. Jednoznačně by dále prospělo, pokud by se vybourala příčka oddělující kuchyň a obývací pokoj a celá kuchyň by prošla proměnou.

Inspirovali jsme vás? Zvažujete, že půjdete taky do rekonstrukce nebo koupě nového bytu? Spočítejte si, kolik by vás to stálo.

Vše o pořadu Jak se staví sen najdete ZDE.

Pořad můžete sledovat vždy v sobotu v 17.35 na Primě. Po odvysílání ho najdete zdarma na Prima Play.

(mar)

reklama