reklama

Čočka, pšenice, sója nebo mungo aneb Jak dlouho klíčit různé druhy zrní a semínek?

Zelená je barva zdraví Foto: Zelená je barva zdravíFoto: Thinkstock

Vitamínový poklad z misky za pár dnů.

Chtěli jste už dlouho klíčit klíčky, jen jste nějak neznali správný postup? Tady je:

1. Semena je třeba nejdříve zbavit nečistot. V nádobě je vypereme, co není vhodné k dalšímu zpracování, vyplave na hladinu (špatná semena, slupky apod.).
2. Abychom nastartovali klíčicí proces, necháme po několik hodin máčet semena v převařené vodě (většinou okolo 12 hod., u vojtěšky a řeřichy kolem 6 hod., dýni se slunečnicí nechejte máčet cca 8 hod. a pohanku jen okolo 20 min.).
3. Pak opět semena vyjmeme a propláchneme.
4. Nyní už je můžeme rozložit na plato nakličovací misky. Tu následně zakryjeme víkem a dáme na teplé místo (kolem 20 °C).
5. Semena 2x denně propláchneme – jednoduše nalijeme vodu na plato se semeny tak, aby v první moment byla pod hladinou vody, a vodu necháme protéct dolů. Misku vespod po protečení vody vylijeme. 6. Po naklíčení semen vitamínový poklad z misky vyjmeme, propláchneme pod tekoucí vodou a můžeme konzumovat. V ledničce nám vydrží v uzavíratelné nádobce nebo v plastovém sáčku cca týden.

Na výběr je mnoho druhů semen Foto: Na výběr je mnoho druhů semenFoto: hometownseeds-com

Orientační doba klíčení v dnech:

1 mandle
1–2 pohanka, dýně
1–3 slunečnice
2–3 pšenice, proso, cizrna, hrách
3–5 čočka, sója
4–5 mungo, adzuki, řeřicha, vojtěška (alfa-alfa)
7 ředkvička

Rady na závěr

Dobré je nechat klíčit semínka ve tmě a teprve poslední den před vyjmutím je nechat na denním světle. Klíčky budou křehčí a prospěšný chlorofyl se také stačí probudit. Pokud ale tmavé místo nemáte, nevadí, klíčky i tak budou skvěle stravitelné. I přesto, že jsou klíčky vynikající potravina, pokud na ně ještě nejste zvyklí, začněte je konzumovat v malých dávkách.

Připravit se z nich dá cokoliv od salátů až po kaše a pečivo. U zpracování naklíčených luštěnin navíc nehrozí známý problém s následným nadýmáním. Výhod je tedy mnoho a za trochu námahy určitě stojí si doma zdravou dobrotu připravit. Přejeme vám, ať vás práce s klíčky baví, chutnají vám a hlavně ať prospívají vašemu zdraví.

Jak vybrat chytré vychytávky na klíčení zrní? Čtěte Zde:

Článek

Cesta do budoucnosti Foto:

Pusťte se do klíčení! Takhle vypadá moderní továrna na zdraví za pár korun

Objevte nakličovací misky a čerstvé vitamíny si vypěstujete doma za pár dní a korun.

(fis)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Řeřicha setá (Lepidium sativum) Foto:

Nejzdravější zelenina na světě? Vypěstujete si ji sami doma

Zapomeňte na jahody nebo na vitamíny nabušené citrusové plody. Nejvíc vitamínů a minerálních látek na světě má...

Článek

Čerstvý špenát z vlastní zahrádky si můžete dopřát klidně i v lednu Foto:

Lednová sklizeň špenátu? Jde to i pod sněhem!

Čerstvé lahodné špenátové listy můžete sklízet i v lednu. A to i bez skleníku nebo pohádkové Marušky a jejích dvanácti měsíčních přátel. My jsme to vyzkoušeli a špenát byl...

Článek

Bazalka na okně Foto:

Pěstujte si bazalku doma i přes zimu. Poradíme, jak

Bazalka přináší chuť Středomoří.

reklama