reklama

Jak uskladnit zelí na zimu plus přehled nejlepších odrůd

Zelí, odrůda Korino Foto: Zelí, odrůda KorinoFoto: SEMO

Zelí je ideální potravina domácí kuchyně.

Zimní období kromě mnoha radovánek často přináší i méně vítané události – nachlazení a chřipky. Hodně maminek dává svým dětem syntetické vitaminy nebo polyvitaminové tablety. Zapomínají, že především přírodní vitamin C je nejlepší prevencí před atakem nemocí. Takovými zásobárnami vitaminu C jsou citrusy, kiwi, jablíčka nebo paprika. Existuje však jeden nenápadný zázrak, který využívali už naši předkové – zelí, v zimě zvláště kysané.

Odkud pochází zelí

Původní domovinou zelí je nejspíš Evropa, v některých přímořských částech našeho kontinentu můžeme stále ještě nalézat plané předky této zeleniny. U nás se pěstuje už po staletí, takže doslova zdomácnělo a stalo se neodmyslitelnou součástí domácí tradiční kuchyně. V minulosti bylo jednou z hlavních potravin, a to po celý rok, hlavně v podhorských oblastech s tuhou a dlouhou zimou se každý rok nakládalo zelí do sudů. Tím byl zajištěn pro každého člena rodiny pravidelný přísun důležitých vitaminů a minerálů.

Zelí čistí střeva

O zelí se říká, že „čistí střeva“. A opravdu, zelí má schopnost navázat na sebe jedovaté látky – těžké kovy – usazené v trávicím traktu, především ve střevech, a následně je odvést z těla ven. Rovněž ochraňuje střevní sliznice a podílí se na udržení zdravé střevní flóry, mikroorganismů, které se starají o správné trávení a vylučování.

Baví vás zahradničení? Inspirujte se v naší Encyklopedii. Zelí je známé i jako bojovník proti zácpě, a to především díky vysokému obsahu vlákniny. Je tedy více než vhodné jako součást léčby neduhů jako jsou hemeroidy a chronická ochablost střev. Lidoví léčitelé doporučují konzumaci zelí a užívání zelné šťávy lidem trpícím vředy žaludku a dvanácterníku. Obsažené látky totiž dokážou urychlit proces hojení a zacelování postižených sliznic.

Méně se ale ví, že zelí snižuje také vysoký krevní tlak, uklidňuje náš nervový systém a léčí nespavost, nervozitu a napětí. Také lidé trpící nedostatečnou funkcí štítné žlázy by měli tuto zeleninu zařadit do svého jídelníčku, protože jim pomůže s obnovou její správné funkce.

Jak zelí skladovat

Na běžnou spotřebu lze zelí pěstovat i na zahrádce. Rostliny vyžadují půdu výživnou, tedy již na podzim dobře prohnojenou a hluboko zrytou. Sazenice se vysazují od dubna do května na vzdálenost 35 až 45 cm od sebe. Čím více se rostlinky zalévají, tím větší hlávky vyrostou. Budou také jemnější, s menšími listovými žebry.

Vyzrálé, pevné a suché zelí vyřežeme dříve než namrzne. Optimální termín pro sklizeň je konec října – začátek listopadu, v době suchého a chladného počasí. Pokud možno hlávky sklízíme odpoledne. Tehdy má nižší obsah cukru a tím i lepší skladovatelnost.

Skvělé recepty na pečené zelné klínky či na zelné závitky najdete v novém časopise Prima FRESH. Na stáncích už 12. listopadu 2014.

Článek

Časopis Prima FRESH  Foto:

PŘEKVAPENÍ! Vydáváme časopis Prima FRESH

Kulinární web Prima Fresh spatřil světlo světa před rokem a půl a za tu dobu už si získal své stálé čtenáře. Proto jsme se rozhodli nadělit jim i sobě první letošní...

Optimální hmotnost hlávek na skladování je 2 až 2,5 kilogramů. Před uskladněním je necháme ve studené, intenzivně větrané místnosti, kde venkovní listy oschnou, čímž se sníží riziko vzniku hniloby. V místnosti se zelím je potřeba ze začátku větráním dodržovat dostatečnou cirkulaci vzduchu a teplotu okolo 0 ˚C. Pro dlouhodobé skladování používáme odrůdy Trvalo F1, Holt, Pourovo červené nebo Unikát F1.

Perspektivní odrůdy zelí

Unikát – je jedna z novějších odrůd zelí. Je to víceúčelová, raná malohlávková odrůda určená především na přímý konzum. Hlávky jsou kulaté, pevné, 0,9 až 1,5 kg těžké a tvarově i raností velmi vyrovnané. Mají jemnou vnitřní strukturu s nízkým košťálem. Hlávky jsou odolné vůči praskání.

Zelí, odrůda Unikát Foto: Zelí, odrůda UnikátFoto: SEMO

Korino F1 – jedná se o poloraný hybrid pro letní sklizeň, s raností 90 dní od výsadby. Je určené zejména pro přímý konzum a rané krouhání. Rostlina je středně vysoká s krátkým vnějším košťálem. Hlávka je středně velká o váze 1,5 až 2 kg. Vyniká jemnou konzistenci a chutí krouhanky.

Zelí, odrůda Korino Foto: Zelí, odrůda KorinoFoto: SEMO

Trvalo F1 – ideální odrůda pro dlouhodobé skladování. Vyznačuje se mohutnějším vzrůstem, vyšším košťálem a větší manžetou. Vejčité, 2,5 až 3 kg těžké hlávky jsou velmi pevné.

Zelí, odrůda Trvalo Foto: Zelí, odrůda TrvaloFoto: SEMO

Pourovo červené – výnosná a přizpůsobivá odrůda pro podzimní sklizeň. Hlávka je velká, o hmotnosti 3 kg a více. Má červenofialovou barvu i na řezu. Je to odolná odrůda k praskání. Vhodná k přímé spotřebě i ke skladování až do ledna.

Zelí, odrůda Pourovo červené Foto: Zelí, odrůda Pourovo červenéFoto: SEMO

Marta Pawlicová

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Kysané zelí Foto:

Dobrali jste antibiotika? Tak se doléčte kysaným zelím

Především v zimních měsících patří zelí mezi hlavní zdroje vitaminů.

Článek

Stačí pár věcí. Vyrobil truhlář Jakub Repper Foto:

Také milujete „recy věci“?

Palety jsou zkrátka fenomém. Lze s nich kouzlit neuvěřitelné kreace.

Článek

Gerbery Foto:

Aby gerbery dlouho vydržely ve váze, potřebují savo

To neznamená, že máte gerbery dát do sava, ale potřebujete savem vydezinfikovat vodu.


reklama