reklama

Pálení slivovice a dalšího alkoholu. Vše, co potřebujete vědět

Vypalte si vlastní pálenku Foto: Vypalte si vlastní pálenkuFoto: Thinkstock

Nevíte, co s úrodou? Proměňte ji v pálenku.

Nebaví vás cpát už ovoce, co se vám urodilo na zahrádce, do koláčů nebo z něj vařit marmelády? Zkuste si vyrobit vlastní pálenku. Teda ne přímo doma (to byste se dopustili přestupku a mohli být ztrestáni pokutou až 3000 korun!), ale svěřte ho odborníkům.

Z čeho všeho se dá vyrobit kořalka?

Zjednodušeně řečeno ze všeho, co kvasí. Jenže… Třeba takové melouny prý při kvašení tak strašně smrdí, že se ten puch nedá vydržet. Banány zase tak moc zaneřádí kotle, že je pak palírník musí tři dny drbat. Ovšem poctivá palírna vám experimenty podobné druhu stejně hned zatrhne. Podle zákona se může pálit jen ovoce z českých zahrádek, takže žádná exotika. Všechno musí být pečlivě evidováno a je kontrolováno celníky.

Článek

Nejčastěji palírníci destilují třešně, višně, meruňky, mirabelky, jablka, hrušky, švestky, hroznové víno a tajný tip pro vás: úplně nejlepší je prý kořalka z oskeruší!

Je kuriózní, že pálení doma je nelegální, ale prodej domácích palíren zákon nijak nepostihuje. Při metanolové aféře před dvěma lety, kdy se půlka národa bála dát si v hospodě panáka rumu, našel Miroslav Kafoněk z Olomouce díru na trhu a začal ve svém obchůdku s outdoorovým oblečením a vybavením pro turisty prodávat malé domácí palírny. A i když nebyly nejlevnější, stály něco přes 7 tisíc korun, šly na dračku. Pokud si ale nechcete pohrávat se zákonem, využijte raději služeb pěstitelských palíren.

Pokud byste chtěli pálit řekněme borůvky či rybíz, pravděpodobně narazíte. Aby se palírníkovi vyplatilo zapnout kotle, musí je mít čím naplnit, což v praxi znamená, že musíte dodat nejméně 180, spíše ale 200 kilogramů ovoce bez lístků a větviček. Pokud tedy přijedete se sto osmdesáti kily zralých, čistých, nenahnilých borůvek, fajn. V případě ale, že svou úrodu nepočítáte na stovky kil (a který zahrádkář ano), můžete samozřejmě přivézt, co máte, ovšem ztrácíte jistotu, že výsledná kořalka pochází přímo z plodů z vaší zahrady. Palírna od vás ovoce převezme a pak z něj připraví společný kvas neboli smíchá ho s plody ostatních zahrádkářů. V případě borůvek či rybízu jich ale pravděpodobně moc nebude. Z hotového kvasu pak vyrobí kořalku a vám odlije podle průměrné výtěžnosti ovoce. Počítejte, že na 1 litr pálenky potřebujete zhruba 10 až 12 kilo ovoce.

Pálení od A až do Z

Článek

Přepychová vinotéka se zásuvkami z dubového dřeva. Foto:

Vybíráme elektrickou vinotéku

Kam s lahvinkou vínečka? Do elektrické vinotéky.

Každá dobrá palírna nabízí plný servis – od příjmu ovoce, po jeho vypeckování, zakvašení, následnou výrobu destilátu a stočení do lahví. Pokud nechcete, nemusíte se o nic starat. Prostě jen dovezete plody a za 4 až 12 týdnů si vyzvednete kořalku. Ovoce musí být bez plísní a hniloby, jelikož ty nejen že snižují obsah využitelných cukrů v ovoci, ale jejich pachuť přechází i do pálenky. Stejně tak vám neudělají dobrou službu plody, které ještě nedozrály. Obsahují hodně kyselin a málo cukru. A poslední zásada: sklizeň se musí dodávat vždy bez stopek a listů, protože jejich vylouhováním přechází do destilátu nepříjemná palčivá chuť.

(kar)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Sušená rajčata - není to lepší, než doma vyrábět kečup Foto:

Nevíte, co s nadúrodou rajčat? Usušte je a naložte do oleje

Něco jste rozdali sousedům, něco rozkrájeli do salátů a do leča, ale zásob rajčat pořád neubývá. Co s nimi? Připravte si z nich největší laskominu a specialitu...

Článek

Jako čert ostré Foto:

Naučte se nakládat nejlepší kozí rohy na světě

Přemýšlíte, jak zpracovat velké množství “kozích rohů“ a jiných malých papriček? Zavařte je!

Článek

Svazenka vratičolistá (Phacelia tanacetifolia) Foto: Thinkstock

Vypěstujte si teď na podzim vlastní zelené hnojivo

Hnojivo živočišného původu, takový pořádný hnůj, je samozřejmě mnohem výživnější než pouze hnojivo rostlinné. Ale ani to není k zahození. Navíc když je vlastní.

 

 

reklama