Napečte (ne)tradiční velikonoční cukroví: sušenky ve tvaru kraslic nebo květů a mřížkové koláčky

Kromě tradičních mazanců a beránků se pusťte se i do pečení velikonočního cukroví. Originální jsou křehké velikonoční sušenky ve tvaru kraslic, zaplétaným mini koláčkům s meruňkovou nebo pomerančovou marmeládou docela jistě nikdo neodolá a mandlové květy jsou perfektní pro děti. Je to je na vás, který z našich receptů letos na velikonoční cukroví vyzkoušíte.

Velikonoční sušenky ve tvaru kraslic

Ingredience

  • 300 g hladké mouky na křehké pečivo
  • 150 g másla
  • 1 lžička vanilkové esence
  • 1 vejce
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • nastrouhaná kůra ze 2 chemicky neošetřených citronů

Postup

  1. Na vál nasypeme mouku, na ni položíme na kostky nakrájené studené máslo a přidáme vanilku, vejce, cukry, sůl a citronovou kůru.
  2. Máslo je dobré zpracovat technikou zvanou frezáž (z francouzského fraisage), to znamená, že dlaní roztíráme těsto dlaní směrem od sebe. Teplem a tlakem se máslo propojí s ostatními surovinami a těsto bude ještě křehčí.
  3. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme nejméně na půl hodiny do lednice.
  4. Vychlazené těsto vyválíme na placku silnou asi 5 mm. Na ni vtiskneme vzor buď přes embosovaný váleček nebo postaru přes kousek záclony nebo háčkované dečky přejedeme válečkem. Vzor by měl být dost hluboký, protože se během pečení trochu ztratí. Vykrajovátkem ve tvaru vajíčka nebo jiného velikonočního motivu vykrájíme tvary.
  5. Rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem a vložíme do trouby předehřáté na 170 °C. Pečeme asi 12 minut dorůžova. Sušenky nesmí zhnědnout, jinak se budou drolit a lámat.

Mini mřížkové koláčky

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 250 g másla
  • asi 4 lžíce meruňkového džemu nebo pomerančové marmelády
  • 1 lžíce mléka
  • 2 vejce
  • kůra z 1 bio citronu

Příprava těsta

Mouku a moučkový cukr prosejeme do mísy. Rovnou do mísy na jemném struhadle nastrouháme citronovou kůru a potom na a hrubém struhadle máslo, prosypeme ho moukou a rychle zpracujeme promnutím mezi prsty, jako když děláme drobenku. Přidáme vejce a vypracujeme hladké těsto. Vytvarujeme bochánek, zabalíme do potravinářské fólie a dáme na hodinu do ledničky odležet.

Příprava koláčků

Těsto rozdělíme na dvě přibližně stejné části a obě vyválíme na plát silný 3 – 4 mm. Menší plát potřeme pomerančovou marmeládou či meruňkovým džemem. Větší plát nakrájíme na proužky široké 1,5–2 cm. Proužky těsta zapleteme na vále do mřížky. Opatrně s pomocí prkýnka nebo pečicího papíru přeneseme zapletený plát na těsto potřené džemem. Pro jednodušší zaplétání nakrájíme proužky maximálně 15–20 cm dlouhé. Snadněji se zaplétají i přenášejí. Takových menších zapletených plátů si připravíme několik. Postupně je přenášíme na marmeládový plát.

Vykrajování a pečení koláčků

Vykrajovátkem o průměru 8–10 cm vykrajujeme kolečka (asi 12 kusů) a přesuneme je na plech vyložený pečicím papírem. Koláčky pečeme v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova.

Mandlové květy

Ingredience

  • 100 g hladké mouky Babiččina volba na křehké pečivo
  • 100 g mandlové mouky
  • 100 g másla pokojové teploty
  • 1 žloutek
  • 1 vanilkový cukr
  • 70 g moučkového cukru
  • 1 lžička strouhané citronové kůry
  • špetka soli
  • půlky mandlí na zdobení

Postup

  1. V míse smícháme hladkou a mandlovou mouku, přidáme oba cukry, sůl a citronovou kůru. Do mouky přidáme pokrájené máslo a žloutek a rukama vypracujeme hladké těsto. Těsto zabalíme do potravinové folie a na hodinu dáme do lednice.
  2. Vychladlé těsto vyválíme asi na 4 mm tenkou placku a pomocí vykrajovátka vykrajujeme kytičky.
  3. Sušenky rozložíme na pečicím papírem vyložený plech a každou ozdobíme půlkou mandle. Vložíme do trouby předehřátí na 180 °C a pečeme 5 až 10 minut.
  4. Sušenky při pečení sledujeme a  z trouby je vyndáme hned, když začnou růžovět.

Kdy budou Velikonoce v roce 2023, zjistíte zde.


Přečtěte si také