Velikonoční dekorace z perníku: Upečte rumové kraslice a medové ozdoby do osení

Navoďte si letos velikonoční náladu jedlými dekoracemi z perníku. Medové slepované perníčky a rumové perníkové kraslice báječně voní exotickým kořením a skvěle chutnají. Poslouží i jako velikonoční dekorace na stůl nebo dárky pro koledníky. Tak snad abyste se do pečení už pustili, ne?

Jedinečnou vůni perníčkům dává především kouzelná směs koření. Každé koření, které je součástí perníkového koření, je samo o sobě jedinečné, takže když je dáme dohromady, získáme unikátní aromatickou směs, která dodá pečivu neopakovatelný šmrnc. Ve směsi obvykle nechybí  skořicehřebíček, fenyklanýz, nové koření, muškátový květmuškátový ořechbadyán či kardamom a pepř.

Přečtěte si: Připravte se na Velikonoce: Nechte rozkvést jarní květiny a vysejte bylinky

Medové perníčky do velikonočního osení

Ingredience

  • 240 g hladké mouky
  • 2 zarovnané lžíce kakaa
  • 140 g moučkového cukru
  • 1 balíček kypřicího prášku do perníku
  • 2 lžíce medu
  • špetka perníkového koření
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 1 bílek na potření
  • 1 balení barevných tubiček na zdobení
  • různá cukrová zdobení

Postup přípravy

  1. Na těsto na vále prosejeme mouku, kakao, cukr, kypřicí prášek do perníku a špetku perníkového koření. Přidáme med, vejce, žloutek a ručně vypracujeme hladké těsto.
  2. Z těsta vyválíme na lehce pomoučené pracovní desce plát silný asi 3 mm. Vykrajovátky vykrájíme různé velikonoční tvary, vždy dva stejného tvaru.
  3. Mezi dva stejné tvary vložíme špejli, přeneseme na plech vyložený papírem na pečení a potřeme rozšlehaným bílkem. Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 40 minut.
  4. Po vychladnutí zdobíme tubičkami, cukrovým zdobením podle vlastní fantazie. Cukrové zdobení přilepíme na perníčky pomocí tubiček.
  5. Hotové perníčky zapícháme do velikonočního osení.

Jak vypěstovat velikonoční osení

Svěží zelené osení patří k Velikonocům stejně jako malovaná vajíčka či pomlázka.

  • Do vhodné nádoby nasypeme substrát a zasejeme hustě semínka – neměla by být na sobě, ale těsně vedle sebe. Zasypeme vrstvou zeminy asi 2 cm silnou, jen jemně ji přitlačíme. A máme hotovo. Zalijeme a dáme na okno.
  • Osení vyklíčí a vyroste zhruba za deset dní od výsevu.
  • Pokud roste příliš rychle, dáme ho na chladné, ale světlé místo, aby se růst zpomalil.
  • Když s výsevem pokulháváme, nejprve semínka na jeden den namočíme do teplé vody. Nabobtnají a rychleji vyklíčí. Pokud vyseté osení dáme do tepla, také mnohem rychleji vyklíčí a poroste.

Nenechte si ujít: Kdy si letos užijeme Velikonoce? Velký pátek bude až v druhé polovině dubna

Velikonoční osení last minute

Zbývá do Velikonoc už jen pár dnů? Tak zasejeme řeřichu zahradní (Lepidium sativum)! Místo zeminy použijeme vatu nebo buničinu, necháme ji nasáknout vodou a na ni vysejeme semínka řeřichy v rovnoměrné vrstvě. V teple vyklíčí do 42 hodin a 5 cm vysoká by měla být za 4 dny.

Rumové kraslice z perníku

Ingredience

  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 1 hrnek oleje
  • 2 vejce
  • 2 lžíce kakaa holandského typu
  • 2 hrnky mléka
  • 1 kypřicí prášek do perníku
  • 4 zarovnané lžíce švestkových povidel nebo pikantního džemu
  • 3 až 4 lžíce rumu
  • 1 balíček tmavé čokoládové polevy
  • 150 g marcipánu
  • 1 balení tubiček na zdobení

Postup přípravy

  1. Mouky, cukr, kakao a prášek do perníku smícháme, přidáme olej, vejce a mléko a dobře promícháme (použít můžeme 1 balení perníku Dr. Oetker, 400 ml vody a 12 lžic oleje). Těsto nalijeme do vymazaného a moukou vysypaného plechu na pečení (30 x 40 cm). Vložíme do trouby předehřáté trouby na 160 °C a pečeme si 40 minut, dokud špejle zapíchnutá do těsta nebude po vyjmutí suchá.
  2. Po vychladnutí perník rozdrobíme do mísy, přidáme povidla nebo džem, rum a ručně dobře prohněteme dohladka. Ruce namáčíme ve studené vodě a tvarujeme vajíčka (o velikosti 3-4 cm). Vajíčka vložíme do ledničky a necháme nejméně 2 hodiny ztuhnout.
  3. Na ozdobení rozpustíme polevu podle návodu na obale a nalijeme do mističky. Pomocí vidličky namočíme osm vajíček a necháme zatuhnout.
  4. Marcipán rozválíme na pocukrované ploše na výšku asi 5 mm, nakrájíme čtverečky, do kterých zabalíme zbylá vajíčka. Vajíčka ozdobíme tubičkami na zdobení.
  5. Perníkové kraslice se dají napíchnout na silnou špejli a použít jako zápich do velikonočního osení.

Zdroje: hodyhody.cz, apetitonline.cz


Přečtěte si také