reklama

Muškátový ořech a muškátový květ jsou mocná koření: Bojují s mastnou pletí i stresem

Lenka Valjentová
18. listopadu 2019
Muškátový květ i muškátový ořech jsou dvě koření z jediného tropického stromu muškátovníku. Nejdřív bychom měli prozradit, že muškátový oříšek není v pravém slova smyslu ořechem, ale jádro pecky plodu muškátovníku. A ani muškátový květ není květem, nýbrž míškem pokrývající tvrdou pecku. Každé koření jinak vypadá, trochu se liší vůně i chuť, ale obě mají blahodárné účinky na naše zdraví – posilují nervy, povzbuzují náladu a chuť k jídlu,
reklama

Muškátovník vonný či pravý (Myristica fragrans), kterému se také říká macizeň pravá, je tropický stálezelený strom vysoký okolo 10 metrů. Pochází z ostrova Banda na Molukách (dnes součást Indonésie). Drobné květy muškátovníku připomínají květy konvalinky. Plodem je okrově žlutá bobule. Když dozraje, puká a objevuje se semeno (pecka) pokryté červeným masitým míškem. Ten se ze semen strhává, suší se, a když se zbarví dozlatova, prodává je jako muškátový květ. Vlastní semeno se skrývá pod tvrdou skořápkou, po jejímž odstranění zbude holé jádro se síťovým povrchem a mramorovým vnitřkem nazývané muškátový oříšek.

Muškátový ořech jako lék

Kvalitní muškátový oříšekmá mít příčný průřez bez dutin, příjemně vonět a kořenně, poněkud palčivě chutnat. V malém množství je toto koření opravdu léčivé, ve velkém ale působí jako droga. Muškátový oříšek obsahuje mj. halucinogenní silice, které vyvolávají stavy opojení i úzkosti, a proto nesmí dojít kpředávkování, které se projevuje silnou nevolností, malátností, zmateností, zvracením a bolestmi hlavy.

Dokonce se uvádí, že více než pět oříšků pozřených najednou může mít fatální následky. Ovšem v malém množství (tj. na špičku nože) působí muškátový oříšek jako lék. Oříšek máantibakteriální,antiseptické aantimikrobiálníúčinky. Posiluje nervy, zlepšuje náladu i zvyšuje chuť k jídlu, podporuje dobré trávení, působí proti nadýmání a plynatosti. Pomáhá při dně a revmatismu – léčí i redukuje bolest.Přisuzuje se mu velký vliv na potenci mužů, prý prohlubuje procítění orgasmu a látky vněm obsažené dodávají obojímu pohlaví víc vnitřní jistoty a touhy po sexu. Je protikřečový, tlumí bolest a zlepšuje spánek, a tím podporuje soustředěnost mozku za bdělého stavu. Nepoužívejte ho salkoholem, protože muškátový ořech zesiluje jeho účinky.

3 léčivé recepty z muškátového oříšku

  1. Koho trápí revmatismus, měl by jídlo pravidelně kořenit špetkou mletého muškátového oříšku.
  2. Osvědčeným lékem je nálev ze tří špetek strouhaného oříšku, 1 žičky medu a 250 ml vody. Pijte dva týdny denně jeden šálek, nikdy ne déle! Muškátový nálev ulevuje při odkašlávání, pomáhá při detoxikaci a povzbuzuje játra.
  3. Na nečistou a mastnou pleť je vhodná směs medu (1 lžíce) a muškátového oříšku (asi čtvrtlžičky). Směs nechte asi 20 minut působit a poté opláchněte vodou. Aplikujte jednou denně po dobu 5 dní.

Muškátový ořech jako koření

Muškátový oříšek má pronikavou vůni ahřejivou ostrou chuť. Jako koření se uplatňuje ve slaných i sladkých pokrmech. Ochucuje se jím maso, ryby, omáčky, bešamel a polévky, používá se na dochucení sýrových pokrmů (fondue), těstovin, rýže nebo čajového pečiva, neměl by chybět při přípravě špenátu,mangoldu, květáku, růžičkové kapusty, vhodně se kombinuje snovým kořením, bobkovým listem, hřebíčkem iskořicí. Muškátový ořechbývá často součástí kořenící směsi kari, perníkového koření, součástí likérů nebo paštik, klobás a salámů. Oříšek příjemně aromatizuje zeleninové šťávy, mléčné nápoje, punč, svařené víno, koktejly. Mletý muškátový oříšek rychle ztrácí své aroma, proto se nejčastěji skladuje v celku a strouhá se až při přípravě pokrmu či nápoje. Vzhledem ktomu, že jeho silice jsou citlivé na vysoké teploty, přidává se až do téměř hotových pokrmů.

Muškátový květ jako lék

Svoji léčivou sílu i vůni si udržuje déle než většina koření. Muškátový květ se využívá při kožních problémech, podporuje totiž prokrvení kůže a její samoočistnou funkci. Harmonizuje krevní oběh. Obsahuje také látky, které zesilují radost ze života. Při užívání tohoto koření platí, že čím méně, tím lépe, protože prospívá tělu hlavně v malých dávkách.

V některých oblastech Asie se muškátový květ používá zejména pro své léčivé účinky, tedy ne jako koření. Obsahuje totiž silice, alkaloidy nebo kyselinu muškátovou. Stejně jako muškátový oříšek podporuje trávení, když účinkuje při nevolnosti, nechutenství, průjmech anebo nadýmání. Navíc dokážeuklidnit, takže jej můžete vyzkoušet ve vypjatých obdobích, kdy hrozí stres vyčerpání. Pomáhá rovněž uztuhlých svalů a kloubů, přičemž ulevit může dokonce přirevmatismu. Zároveň nachází uplatnění při chorobách z nachlazení, hlavně pomáhá při kašli, protože dokáže rozpouštět hleny.

Lidový recept proti stresu a vyčerpání

Když potřebujete uklidnit a hodit starosti za hlavu, dejte do 200 ml vysokoprocentního alkoholu 2 lžičky mletého muškátového květu, nechte přibližně 2 týdny vyluhovat. Užívejte třikrát denně 1 lžičku po jídle, před užitím vždy důkladně protřepejte.

Muškátový květ jako koření

Vkuchyni se používá muškátový květ méně často než muškátový oříšek. Květ příjemně kořenně voní, je jemnější než oříšek. Koření a ochucuje slaná a sladká jídla. Přidávejte ho vmalém množství do ovocných pokrmů, pudinků, vánočního cukroví, vánoček, štol, perníků, koblih, tvarohu i do domácích likérů, patří do rybí a květákové či brokolicové polévky, nádivek a bílých omáček. Muškátový květ se hodí k dochucovánímořských ryb a dalších plodů moře, uplatní se ktelecímu a drůbežímu masu nebosýrům. Skvělý je přinakládání zeleniny. Celý květ se také používá na aromatizaci olejů, které se pak používají do zeleninových salátů nebo na přípravu marinád. Muškátový květ obsahuje velké množství olejů, které znesnadňují jeho zpracování v domácnosti, proto se prodává a používá převážně mletý.

Mohlo by vás ještě zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama