České chaty snů

11. května 2023 14:00

redakce Prima Living

České chaty snů: Dřevěná chatka s lesem v zádech volá o pomoc. Potřebuje nejen zateplit

České chaty snů (8) - upoutávka

Chatu na krásném místě v brdských lesích vlastní početná rodina už od padesátých let minulého století. Je v poněkud žalostném stavu, hlavně by ale potřebovala zateplit. Co si pro poslední proměnu novinkové série České chaty snů připravili Petr Portych, Martin Štrouf a sochař Sebastian Wojnar? Premiérový díl pořadu České chaty snů uvidíte v pátek 12. května ve 22:00 na Primě a reprízu v neděli 14. května v 10:00.

Malou dřevostavbu na kraji brdských lesů se zahrádkou vlastní početná rodina už od padesátých let minulého století a obzvláště v období covidu ji hodně využívali všechny čtyři generace. Cílem rekonstrukce tak bylo mj. vytvořit pohodlný obytný prostor, kde se může najednou potkat i deset členů jedné rodiny.

Chatička je dnes i přes různé zásahy pana majitele, který je profesí zedník, v poněkud žalostném stavu. Je přízemní, postavená na kamenné podezdívce, s mnoha technickými i dispozičními problémy. Podlahy ve všech místnostech byly navíc prohnilé, střecha špatně izolovaná a obvodové stěny postupem času degradované. Především by potřebovala zateplit.

Podívejte se na fotky, jak vypadala chata v Brdech před proměnou:

Chata s lesem v zádech

Výhodou je genius loci – jde o chatku umístěnou na samém kraji brdských lesů. Les v zádech jako by představoval nekonečnou oporu pro zahradu a chatu samotnou. Les dává místu specifickou atmosféru, na kterou museli reagovat architekti citlivou proměnou.

V okolí je množství turistických stezek a cyklotras. Je možné zde potkat i trampy jako připomínku dob minulých.

Chata je dobře dostupná, takže naštěstí bylo možné s materiálem zajet až k chatě. Pro architekty se tedy jednalo na rozdíl od jiných přestaveb o perfektní místo.

Jak si s poslední výzvou aktuální série poradí naši architekti Petr Portych a Martin Štrouf a sochař Sebastian Wojnar? Premiérový díl České chaty snů uvidíte v pátek 12. května ve 22:00 na Primě a reprízu v neděli v 10:00 na Primě.

Na předcházející epizody pořadu České chaty snů můžete podívat zde.

Sdílejte článek

Přečtěte si také