Jak se staví sen

15. března 2023 07:00

redakce Prima Living

Jak se staví sen: Poslední přání. Jak dopadne nejdojemnější a emočně nejtěžší proměna?

Jak se staví sen - extra (10) - upoutávka

Jaromír chce své partnerce předělat bydlení, protože ví, že jeho čas na tomto světě se krátí. Je to jeho poslední přání. Na začátku natáčení nikdo nevěděl, jak bude jeho nemoc postupovat, byly dny, kdy se cítil dobře, a jiné, kdy měl problém vyjít schody. Tato nejdojemnější a emočně nejtěžší proměna, protože Jaromír se závěru nedožil, připadla na starost designérskému páru Zuzana a Viktor. Premiérový díl Jak se staví sen uvidíte v pátek 17. března ve 22:00 na Primě.

Jaromír býval hasičem a policistou, po dobu své nemoci byl v invalidním důchodu. Dostal se do dluhové pasti, kdy musel splácet velké částky. Našel si další práci a vše splatil. Z prvního manželství měl dvě dcery. Jeho velkou vášní byla zahrada. Libuše pracovala 25 let v kravíně, aktuálně je farmaceutickou operátorkou. Má dvě dcery. S mladší má hezký vztah, s tou starší, do jejíhož života zasáhly drogy, se nevídá. Až do svých 40 let se starala o svého nemocného tatínka. Její velkou vášní jsou zvířata, chovají tři psy, poníka a koně.

Příběh velké lásky

Jaromír s Libuškou se znali už od školních let, věděli o sobě a koukali po sobě. Každý si žil svým životem a oba rozvedení se po letech potkali na seznamce. Ona ho nechtěla, on ji ale přemluvil. Podle paní Libušky neměl dobrou pověst, až příliš miloval ženy. Libuška si zase myslela, že není pro něj dost hezká. Začátek vztahu neměli jednoduchý, protože okolí, převážně jejich rodiny, jim nepřálo. Jaromíra tenkrát nejvíce mrzelo, že právě jejich nejbližší na ně vzájemně házejí špínu a jdou proti nim.

Jaromír s Libuškou spolu žili dvanáct let, kdysi ji požádal o ruku, ale ona odmítla. Po smrti nemocného tatínka se rozhodli dát do pořádku dům. Ve chvíli, kdy se poprali s ostatními starostmi a problémy, vstoupila do jejich vztahu krutá nemoc. Když Jaromír splatil všechny dluhy, konečně si našel čas na návštěvu lékaře protože přehlížel bolesti břicha. Dozvěděl se, že má rakovinu. Nádor v břiše měl už prorostlý až do bránice, a tudíž nebyla možná operace. Měl voperovaný port na chemoterapii. Na začátku natáčení nikdo nevěděl, jak bude jeho nemoc postupovat – byly dny, kdy se cítil dobře, a jiné, kdy měl problém vyjít schody.

Přání Jaromíra a Libušky

Pan Jaromír si přál vše dodělat, než zemře, paní Libuška, aby si zrekonstruovaný prostor ještě nějaký čas společně užili. Jedná se o koupelnu se sprchovým koutem, chodbu a kuchyň s obývacím pokojem. Konkrétní představu o designu neměli, Jaromír si přál bíločernou kuchyň, černé doplňky v koupelně a útulno.

Během společných let udělali na domě hodně práce (nová střecha, zahrada aj.). Poté, co se Jaromír dozvěděl o své nemoci, rozhodl se zrekonstruovat přízemí domu, jehož rekonstrukci měli s Libuškou v plánu už delší dobu – záměrem bylo vybudovat si prostor, který by byl bezbariérový a sloužil by k bydlení na jejich stáří. Jaromír s Libuškou se do rekonstrukce pustili, jejich první prací bylo vykopání a vyvezení sedmi kontejnerů suti. Dále udělali podlahy, elektriku, odpady a další hrubé práce. Jednu ze zdí postupně podkopávali do hloubky 70 cm a vybetonovali nové základy. Pořídili si také nová okna.

Jasným cílem designérů Zuzany Schubertové a Viktora Čikoše bude dodělat celý spodní prostor domu. Na konec této srdceryvné proměny se podívejte v pátek 17. března ve 22:00 na Primě.

Na předchozí epizody pořadu Jak se staví sen se můžete podívat zde

Partnerem této sezony pořadu je společnost Raiffeisen stavební spořitelna


Přečtěte si také