Trendy

29. srpna 2024 12:00

Lenka Valjentová

Konec prázdnin ovládnou tropické teploty a bouřky. Čas jít k vodě i sklízet ovoce a zeleninu

Prázdniny jsou za námi, je tu poslední víkend. Že se blíží podzim? Ani náhodou! Přestože meteorologický podzim začíná 1. září, jasné nebo polojasné počasí s tropickými teplotami by mělo Česku vládnout ještě zhruba týden. Ochladí se pravděpodobně až příští čtvrtek, kdy přijde studená fronta. Ani poslední prázdninový víkend nás tak třicítky neopustí. I když nás přes den mohou místy překvapit přeháňky a bouřky, bude to ideální čas na koupání, výlety nebo zahraničení.

Dnes i v pátek mohou teploty přes den vystoupat na 32 °C. Na většině území Jihomoravského kraje a jihozápadní části Zlínského kraje se vyšplhají ještě výš. „Silné bouřky s krátkodobými úhrny srážek ojediněle kolem 40 litrů na metr čtvereční a nárazy větru přes 70 kilometrů za hodinu dnes odpoledne hrozí od jižních Čech a západní Vysočiny přes střední po východní Čechy a Liberecký kraj. Jinde budou bouřky jen ojedinělé. Navíc vysoká vlhkost v kombinaci s odpoledními teplotami kolem kolem 30 °C bude způsobovat silnou zátěž teplem, varují meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ)  na sociálních sítích.

Podívejte se na aktuální předpověď počasí:

I poslední prázdninový víkend bude hic

Přestože meteorologický podzim začíná v neděli 1. září, třicítky meteorologové očekávají také v dalších dnech. Vlivem teplého proudění od jihu budou odpolední teploty až do příští středy dosahovat 33 °C a výjimkou nebudou ani tropické noci. Na poslední prázdninový víkend se sice mírně ochladí, ale maxima se budou stále pohybovat kolem 30 °C, na jižní Moravě 33 °C a dál musíme počítat s místními, mnohde silnými bouřkami.

RADAR: Udeří silné bouřky, hrozí i krupobití, vichry mohou lámat větve. Kde platí výstraha?

  • Sobota 31. srpna bude oblačná až polojasná, v severozápadní polovině území se místy vyskytnou přeháňky nebo i bouřky. V jihovýchodní polovině území bude zpočátku skoro jasno. Nejnižší noční teploty klesnou na 20 až 16 °C, přes den pak vyšplhají na 26 až 30 °C, na jižní Moravě až na 33 °C. Vát bude slabý, přes den mírný severní až severovýchodní vítr.
  • V neděli 1. září bude oblačno až polojasno, během dne začne přibývat oblačnost, hlavně na západě se ojediněle objeví přeháňky nebo bouřky.  V noci teploty klesnou na 18 až 14 °C, přes den dosáhnou 26 až 30 °C, na jižní Moravě až 33 °C. Bude vát slabý východní vítr.
  • V pondělí 2. září pak přibude oblačnosti, teploty se ale budou opět dostávat až nad 30 °C, a podobné by to mělo být i v následujících dnech.

„Příliv velmi teplého vzduchu tak u nás pravděpodobně ukončí až ve druhé polovině příštího týdne další studená fronta od západu,“ uvádí ČHMÚ. „Přestože studená fronta přinese ochlazení, neočekáváme prudký pokles teplot, i když tropy to už nebudou.“

Jiljí jasný – podzim krásný

Na 1. září na den svatého Jiljí připadá spousta lidových pranostik a pořekadel, které předpovídají, jaké bude babí léto a podzim. Tak uvidíme!

  • Jaké počasí Jilja ukazuje, takové po celý měsíc dodržuje.
  • Jiljí jasný – podzim krásný.
  • Na den Jiljí hromy a blesky – čtyři týdny mokré stezky.
  • Když na svatého Jiljí prší, celý podzim voda crčí.
  • Svatý Jiljí slunce mírní.
  • Když je pěkně na Jiljí, může se zasít i do sucha a do prachu a bez strachu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Cuketa byla hořká, muž ji snědl a zemřel. Dávejte si pozor na to, co doma pěstujete

Poslední víkend před školou na zahradě

Úklid na záhonech dělat ale ještě nemusíme, na  to máme čas ještě dva měsíce. Teď je mnohem důležitější sklidit úrodu.

Sklizeň ovoce a zeleniny

„Dozrávají poslední okurky, rajčata, cukety, sklízí se fazolky, zelí, červená řepa, zralá jsou už i jablka a hrušky. Takže všechny zralé plody posbíráme a uložíme na chladnější místo. Ideálně je necháme ve sklepě, v bytě nemají šanci vydržet dlouho. A co nesníme či neuskladníme, zavaříme, zamrazíme nebo nasušíme,“ doporučuje ing. Marta Pawlicová z Českého svazu zahrádkářů.

Rychlení pažitky a spol.

Neměli bychom zapomenout zasadit do květináčů bylinky (pažitkupetrželku), které si dáme v zimě za okno. Zatím je ještě necháme venku, dokud nezačne mrznout, nebo je založíme v zahradě a pak je podle potřeby odebíráme k rychlení.

NENECHTE SI UJÍT:  Praktické tipy, jak zmrazit sezonní ovoce. Tyhle druhy se k tomu hodí nejvíce

Výsadba dvouletek

Je také nejvyšší čas na výsadbu předpěstovaných dvouletek na trvalé stanoviště jako náhradu za už odkvétající letničky. Jedná se mj. o macešky (Viola x wittrockiana), sedmikrásky (Bellis), pomněnky (Myosotis), náprstníky (Digitalis) nebo  hvozdík bradatý (Dianthus barbatus),“ připomíná M. Pawlicová.

Kam k vodě

Při koupání ve volné přírodě na nás číhá řada nebezpečí, ale pokud o nich víme, můžeme se jim z větší části vyhnout. Je potřeba bedlivě sledovat kvalitu vody a výstrahy meteorologů v případě hrozících bouřek.

INSPIRUJTE SE: Skvělé koupání je v přírodním koupališti, rybníku či zatopeném lomu

Koncem letních prázdnin přibývá míst, kde je koupání zakázané. Aktuální přehled kvality vody najdete na webu Ministerstva zdravotnictví, podrobné informace o jednotlivých lokalitách včetně aktuálního hodnocení můžete nalézt na stránkách příslušných krajských hygienických stanic.

  • Na stránkách Koupací vody se dozvíte aktuální informace, jestli je voda v nádrži, kam se chystáte vyrazit, bezpečná, nevhodná nebo je v ní zákaz koupání.

Zdroje: pranostik.cz, chmi.czkoupacivody.cz, ing. Marta Pawlicová, tajemnice Českého svazu zahrádkářů


Přečtěte si také