Pěstujte voňavý kopr a užijte si jeho chuť i léčivé účinky

Výrazně aromatický kopr miluje česká kuchyně. Koprovku či kulajdu není třeba představovat. A navíc pomáhá s trávením a dobře se s ním usíná. Jak kopr pěstovat a jíst?

Kopr vonný (Anethum graveolens L.) nemá své jméno jen tak pro nic za nic. „Tato bylina voní opravdu charakteristicky výrazně, což je bohužel i důvod, proč ji ne každý vyhledává. Kopr, podobně jako třeba špenát nebo růžičkovou kapustu, buď lidé milují, nebo nesnáší," uvádí šlechtitel a pěstitel Ing. Jan Prášil. Pokusíme se vás přesvědčit, že opravdu stojí za to kopr pěstovat a jíst.

Nenechte si ujít: Kuchyňské bylinky, kterým se daří i v polostínu

Kopr jídlo výrazně promění

Koprová omáčka a koprová polévka jsou tradiční delikatesy české kuchyně. Kopr se výborně doplňuje s rybami a vařeným masem, přidává se do pomazánek, dipů a zeleninových salátů. Kopr je důležitá ingredience zahraničních specialit, třeba řeckého tzatziki. Koprová nať se běžně přidává jak do bylinkových octů, tak nálevů na nakládanou zeleninu. Semena se používají čerstvá, sušená nebo pražená do zeleninových jídel, polévek a pečiva.

  • Kopr přidáváme až před koncem vaření nebo pečení, protože delší úpravou a ve velkém množství dodává pokrmu nepříjemně hořkou chuť.

Na co je kopr zdravý?

Bylina s nezaměnitelnou vůní je bohatá na vitaminy C, B i A, z minerálů obsahuje železo, vápník, hořčík, draslík a měď. Je zdrojem vlákniny, omega-3 a 6 mastných kyselin a silice, v níž je zastoupen zejména karvon, známý z kmínu.

Po generace se kopr  v lidovém léčitelství používal jako lék při dýchacích potížích, špatném trávení nebo nespavosti. Římané si jím prý natírali končetiny, aby byli odolnější při boji.

Kopr zlepšuje trávení

Do jídla se kopr (a mnohé jiné kuchyňské bylinky) původně nepřidával kvůli jemně kořenité chuti a typické vůni, ale proto, že zlepšuje stravitelnost pokrmů a ulehčuje trávení. Pomáhá totiž při poruchách zažívacího traktu, jako jsou nadýmání, plynatost a křeče, podporuje tvorbu žaludečních šťáv a zvyšuje chuť k jídlu. Má blahodárné působení na játra i žlučník.

  • Žvýkání koprových semen se doporučuje pro zahnání škytavky a také přináší vonný dech, takže se dá použít i jako žvýkačka. Semena mají ostřejší chuť než listy.

Koprový čaj

Koprový čaj pomáhá utišit úporný kašel. Především ale má pozitivní vliv na psychiku, uklidňuje, snižuje úzkost a stres. Osvědčil se při problémech s nespavostí. Po šálku nálevu se mnohem lépe a rychleji usíná. Také přirozeně posiluje imunitu, takže se doporučuje i jako prevence infekčních nemocí.

  • Jednu lžičku sušené natě nebo dvě až tři lžičky najemno nasekané čerstvé natě kopru zalijeme 250 ml vroucí vody, přikryjeme a necháme 10 až 15 minut vyluhovat. Scedíme. Čaj můžeme osladit medem.

Vyplatí se vědět: Zasejte v srpnu špenát, kopr, kerblík a koriandr. Mladé lístky budete mít za pár týdnů

Jak pěstovat kopr

„Kopr je na pěstování nenáročný. Kdo nemá zahradu, může ho úspěšně pěstovat doma v květináči za oknem nebo v truhlíku na balkoně či terase," radí pěstitel.

  • Vyhovují mu hlinité a mírně vlhké půdy s dostatečnou zásobou živin. Nesnáší půdy těžké, zamokřené a kamenité.
  • Pěstitelské záhony je třeba střídat, jinak se kopr špatně vyvíjí a ztrácí svoje charakteristické aroma.
  • Výhodné je pěstování kopru přiséváním mezi jinou zeleninu. Kopr jako přirozený odpuzovač dřepčíků a bělásků zelných podporuje a ochraňuje především okurky, mrkev, brokolici, saláty a zelí, prospívá také bramborám a jahodám.
  • S výsevem kopru začínáme v dubnu a pokračujeme pravidelně každé zhruba tři týdny až do poloviny srpna. Tak budeme mít po ruce čerstvou voňavou nať celou sezonu.
  • Semínka sejeme přímo na připravený záhon do hloubky 1,5–3 cm a do řádků vzdálených 15–20 cm. Vzejde za zhruba tři týdny.

Inspirujte se: Aromatický koriandr: Jak vypěstovat orientální léčivé koření a uvařit polévku Pho Bo

Odrůdy

  • Hanák® je výnosná odrůda se špičkovou kvalitou listů a jemnou kořenitou chutí. Rostlina je vysoká 80–100 cm, středně olistěná s jasně zeleným listem. Vegetační doba je 65–75 dní. Zpočátku roste velmi intenzivně a je velmi odolná vůči poléhání.
  • Compact je kompaktní odrůda určená pro pěstování v nádobách. Vyniká jemnou kořenitou chutí a bohatou zelenou hmotou. Rostlina je nízká, v plném růstu 30–40 cm vysoká, bohatě olistěná s tmavě zeleným listem. Sklízíme celé rostliny, když dorostou výšky 15 až 20 cm.
  • Mamut je velmi vzrůstná odrůda kopru s vysokým výnosem zelené hmoty. List je tmavě zelený s výrazně kořeněnou vůní a chutí. Vhodný na sušení i mražení.

Jak se o kopr starat

  • Z porostu pravidelně odstraňujeme plevel a půdu kypříme.
  • Je velmi citlivý na hnojiva obsahující chlór, kopr ale není nutné přihnojovat.
  • V době vegetace dbáme na pravidelnou a hlavně přiměřenou závlahu podle aktuálního počasí. V suchu nať rychle žloutne, stejně tak, když je chladno a mokro.
  • Když kopr hnědne, je napaden mšicemi. V tom případě si připravíme kopřivový postřik: 500 g čerstvě utržené kopřivy nebo zhruba 100 g sušené zalijeme 5 litry studené vody, zakryjeme a necháme 2 dny macerovat. Napadenou rostlinu roztokem postříkáme jen jednou. Pokud kopřiva nepomůže, raději zasejeme nová semínka na jiné místo.

Mohlo by vás zajímat: I bylinky mohou napadnout škůdci. Zlikvidujte mšice, molice, smutnice a dřepčíky

Sklizeň kopru

„Na zeleno se sklízí mladá nať vysoká 15 až 20 cm, což je za 4–6 týdnů po vzejití. Po dobu dvou týdnů je nejkvalitnější. Později jsou rostliny přestárlé a začínají hořknout. Vyšší a kvetoucí kopr se nechává jako koření na zavařování zeleniny. Nať můžeme taky jen seříznout a nechat obrůst jako např. petrželku, ale koprová nať je v obrůstání nevyrovnaná a rostliny dříve vykvétají," vysvětluje Ing. Prášil. Část kopru také můžeme nechat vykvést, abychom získali semena. Ta se sklízejí těsně před dozráním, květy jednoduše usušíte a semena vydrolíme.

  • Utržený kopr v lednici vydrží poměrně dlouho čerstvý a svěží, když ho zabalíme do mokrého ubrousku se stonky namočenými ve vodě.

Jak nejlépe uskladnit kopr na zimu?

V mrazáku

Zamrazené zelené natě kopru si uchovají si svou barvu i chuť. Navíc je to snadné a rychlé, uložené natě se nekazí a máme je stále po ruce.

  • Nadrobno pokrájenou nať vložíme do mikrotenového sáčku a uzavřeme. Po krátkém zamražení je jemně promačkáme, aby se kousky natí od sebe oddělily. Nasekané natě můžeme také zabalit po porcích do alobalu a naskládat do mikrotenového sáčku. Nebo zmrazit  v nádobkách na led, kdy do  jednotlivých kostek dáme nasekaný kopr a zalijeme je vodou. Po zmražení je vyklepneme a vložíme do sáčku.

Sušený kopr

Sklizenou nať lze dobře sušit ve stínu, při umělém dosoušení nesmí teploty překročit 35 °C, jinak voňavý a velmi snadno prchavý éterický olej vytěká. Sušený kopr uchováváme v dobře těsnících nádobách.

Kopr v soli

„Naše praprababičky ale ještě takové vymoženosti, jako je mrazák, neměly, a proto měly jiné postupy. Nakládání do soli bylo oblíbenou možností. Kopr takto uložený se nekazí a má dlouhou trvanlivost. Obdobným způsobem můžeme ukládat i další zeleninové natě, např. celer, petržel, libeček nebo pažitku," doporučuje Jan Prášil. Jak na to?

  1. Nejprve kopr dobře propláchneme. Pak natě kopru necháme okapat, případně je osušíme na látkové nebo papírové utěrce. Osušený kopr zbavíme všech tuhých částí, ponecháme jen mladou jemnou nať. Tu nasekáme najemno.
  2. Nasekaný kopr promícháme se solí. Na 1 kg nasekaného kopru potřebujeme 250–300 g soli. Směs necháme chvíli stát, aby pustila šťávu.
  3. Do malých skleniček napěchujeme prosolený kopr. Ve skleničkách nesmíme nechat vzduchové bubliny. Skleničky musí být perfektně čisté, vymyté a vypařené v troubě.
  4. Povrch kopru uhladíme, případně ještě posypeme samotnou solí. Skleničky uzavřeme a  skladujeme buď v lednici, nebo v chladné spíži. Bez problémů vydrží až do další sezóny.
  5. Kopr v soli používáme obdobně jako kopr čerstvý, ale jsme opatrní s přisolováním jídel, kopr v soli je sám o sobě již dost slaný. Výborně ochutí např. polévky i omáčky v době, kdy nemáme kopr čerstvý.

Zdroje: šlechtitel a pěstitel Ing. Jan Prášil; cs.wikipedia.org.bylinkyprovsechny.cz; fresh.iprima.czi; thespruceeats.com

Sdílejte článek
Štítky jídlo hobby zelenina bylinky sůl polévka záhon volný čas špenát kopr koriandr setý životní styl a volný čas zájem o jídlo a pití

Přečtěte si také