reklama

BAZALKA: Pěstujte ji doma i přes zimu. Poradíme, jak na to

redakce
22. ledna 2019
Bazalka přináší jedinečnou chuť Středomoří. Čerstvou ji lze sklízet i v zimě. Musíte však vybrat vhodnou odrůdu.
reklama

V kuchyni se tato aromatická bylina používá přes 5000 let.Je původem zIndiea z dalších vlhkýchtropickýchregionůAsie.Čerstvé nebo sušené listy se používají jako univerzální koření ve všech různých kuchyních po selém světě. Zasaďte si bazalku již v lednu, na jaře se vám bude hodit.

Bazalka je antidepresivum

Bazalka obsahuje silici, která povzbuzuje činnost trávicích orgánů, zlepšuje chuť k jídlu, omezuje nadýmání a působí mírně dezinfekčně. Její hlavní místo je v kuchyni při přípravě salátů, omáček na těstoviny a polévek.

Jak zasadit bazalku?

Do květináče s kvalitním substrátem o průměru 8 až 10 cm vysejte rovnoměrně okolo 10 semen do hloubky max. 0,5 cm. Pravidelně zalévejte a držte na světle nejlépe při pokojové teplotě 20 až 23 °C. Bazalka vyžaduje pro zdárný vývoj dostatek slunce. Při dosažení výšky 6 až 10 cm můžete postupně mladé listy sklízet. Velmi vhodná je především odrůda Mammolo genovese, která se vyznačuje tím, že je sice širokolistá, ale kompaktní, předurčená na rychlení do nádob.

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama