Právě kvete pitulník, lidově žlutá hluchavka. Jeho doménou je podpora ledvin

Pitulník je bylinka se zářivě žlutými květy, kterou v přírodě poznáte snadno, tedy pokud znáte hluchavku nebo kopřivu. Však se jí také lidově říká žlutá hluchavka. A ačkoli to není oficiálně uznávaná léčivka, dokáže si poradit s mnoha zdravotními problémy, ovšem její doménou jsou ledviny – známá a moudrá bylinkářka Maria Treben tvrdila, že není třeba řezat ledviny, když máme pitulník. Nasbírejte si kvetoucí pitulník a zkuste si udělat například kapky, čaj nebo obklady.

Pitulník žlutý (latinsky Galeobdolon luteum syn. Lamium galeobdolon) vypadá jako hluchavka, a proto se mu často lidově říká žlutá hluchavka. Je to až 50 cm vysoká vytrvalá bylina s přímou, nevětvenou, čtyřhrannou, na hranách chlupatou lodyhou. Listy jsou řapíkaté, zubaté vstřícné, uspořádané křížem a na vrchní straně často s přechodnými stříbřitými skvrnami.

NENECHTE SI UJÍT: Bílá hluchavka je léčivý plevel. Naučte se správně sušit její květy a připravit čaj nebo kapky

Pitulník žlutý kvete na jaře, obvykle od května do července. Květy sedí v paždí listů a jsou jasně žluté s rezavými skvrnami na spodním pysku květu. Květy mají příjemnou vůni, která ze všeho nejvíce připomíná citron, a mírně nasládlou chuť.

  • Pitulník žlutý je rostlina medonosná, v přírodě ji obvykle opylují čmeláci, ovšem můžete na ní spatřit i včely.

Kde roste pitulník žlutý

Pitulník najdete ve vlhkých lesích, křovinách a příkopech, rumištích, zastíněných vlhkých místech, většinou ve společnosti kopřivy dvoudomé a hluchavek. Roste hojně a v místě výskytu dělá rostlina rozsáhlé porosty podobně jako jiné hluchavky.

Co léčí žlutá hluchavka

„Dnes pitulník žlutý nepatří mezi příliš známé bylinky a není ani oficiálně uznávanou léčivkou, nicméně dokáže pomoci s mnoha neduhy a v lidové medicíně má své nezastupitelné místo. Obsahuje velmi podobné látky jako oblíbené hluchavka bílá (Lamium album) a hluchavka nachová (Lamium purpureum), a tak se používají i při podobných potížích. Ovšem doménou pitulníku je především podpora zdraví ledvin. Čaj nebo tinktura z pitulníku pomůže i při těch nejtěžších ledvinových problémech. Jak říkala moudrá bylinkářka Maria Treben, není třeba řezat ledviny, když máme pitulník, a doporučovala zejména sedací koupel," vysvětluje bylinkář Martin Kolár. Čaj z pitulníku pomáhá při žaludečních a střevních potížích a kožních vyrážkách. Podobně jako třeba meduňka se osvědčil při nespavosti, nervozitě a stresu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Udělejte si domácí repelent proti hmyzu z levandule, rýmovníku, hřebíčku či citrusových plodů

Zevně žlutá hluchavka působí dezinfekčně, hojí vyrážky a rány. Vlažný odvar jako kloktadlo pomáhá při bolestech v krku. Obklady slouží k urychlení hojení zánětlivých nebo mokvajících ran, ekzémů a vyrážek, pomáhají při léčbě křečových žil. Čerstvé listy jako obklad pomáhají při hmyzím štípnutí a na drobná povrchová poranění.

Pozor na alergii

Máte-li alergii na hluchavku bílou či nachovou, pak neužívejte ani pitulník žlutý. Není rovněž vhodný pro malé děti, těhotné ženy a kojící matky,“ varuje Martin Kolár.

Sběr a sušení pitulníku

Nejčastěji se sbírají jasně žluté květy a kvetoucí nať, které obsahují nejvíce léčivých látek. I listy a nekvetoucí nať obsahují podobné účinné látky jako květy, jen méně koncentrované, hodí se zvláště na obklady a koupele.

  • Kvetoucí nať (nebo jen květy) pitulníku žlutého sbírejte pouze za suchého počasí, nejlépe kolem poledne.
  • Sušte co nejrychleji ve stínu rozložené v tenkých vrstvách na suchém a vzdušném místě. Lepší je sušení umělým teplem do 35 °C. Po přirozeném sušení se doporučuje ještě krátké zahřátí umělým teplem.
  • Léčivku skladujte v hermeticky uzavřené tmavé sklenici, protože je velmi náchylná na navlhnutí. Pokud provlhne, ztrácí účinné látky.
  • Listy sušte ve stínu, celou nať bez květů ve svazečcích zavěšených na šňůře.

Způsoby užívání pitulníku žlutého

Čaj (nálev)

Ingredience

  • 1 lžička sušených květů pitulníku nebo 1 lžíce čerstvých
  • 250 ml vroucí vody
  • med

Příprava

Bylinu přelijte vroucí vodou, zakryjte a nechte zhruba 12 minut vyluhovat. Sceďte. Čaj má poněkud travnatou chuť, takže do něj přidejte trochu medu.

Užívání

Při problémech s trávením pijte teplý čaj třikrát denně před jídlem.

Sedací ledvinová koupel

Ingredience

  • 5 lžic sušeného pitulníku (květy, listy nebo kvetoucí nať) nebo 10 lžic čerstvého
  • 5 l vody

Příprava

Bylinku vložíme do studené vody, přivedeme k varu a asi 5 minut povaříme. Necháme částečně zakryté zchladnout. Necedíme!

Použití

Odvar nalijeme do vhodné nádoby nebo vany a dopustíme teplou vodou. V lázni posedíme 20 minut. V případě obtíží aplikujeme každý druhý až třetí den.

Tinktura (kapky) z pitulníku žlutého

Ingredience

  • 5 vrchovatých lžíce čerstvých květů žluté hluchavky nebo 2 a půl lžíce sušených
  • 750 ml vodky

Příprava

Květy zalijte alkoholem a nechte zhruba šest týdnů v uzavřené láhvi, občas směs protřepejte. Pak sceďte přes kávový filtr.

Užívání

Při nespavosti a psychických potížích užívejte každý večer 10 kapek ve vodě. Při ledvinových problémech pomáhá třikrát denně 15 až 20 kapek před jídlem.

Obklad z pitulníku

Ingredience

  • 4 vrchovaté lžičky sušené byliny
  • 500 ml vody

Příprava

Pitulník povařte asi 10 minut, sejměte a nechte částečně vychladnout. Vlažný odvar sceďte. a namočte v něm vhodnou textilii.

Použití

Ve vlažném pitulníkovém odvaru namočte měkkou látku a obklad přikládejte na postižené místo po dobu 20 minut třikrát denně.

Zdroje: bylinkář Martin Kolár, Zdraví z boží lékárny (Maria Treben), cs.wikipedia.org


Přečtěte si také