Právě kvete žlutá hluchavka, udělejte si z ní čaj nebo kapky. Pitulník je dobrý na ledviny

Pitulník je bylinka se zářivě žlutými květy, kterou v přírodě poznáte snadno, tedy pokud znáte hluchavku nebo kopřivu. Však se jí také lidově říká žlutá hluchavka. A ačkoli to není oficiálně uznávaná léčivka, dokáže si poradit s mnoha zdravotními problémy, ovšem její doménou jsou ledviny – už známá a moudrá bylinkářka Maria Treben tvrdila, že není třeba řezat ledviny, když máme pitulník. Nasbírejte si kvetoucí pitulník a zkuste si udělat například kapky, čaj nebo obklady.

Pitulník žlutý (latinsky Galeobdolon luteum syn. Lamium galeobdolon) vypadá jako hluchavka, a proto se mu často lidově říká žlutá hluchavka. Je to až 50 cm vysoká vytrvalá bylina s přímou, nevětvenou, čtyřhrannou, na hranách chlupatou lodyhou. Listy jsou řapíkaté, zubaté vstřícné, uspořádané křížem a na vrchní straně často s přechodnými stříbřitými skvrnami.

Pitulník žlutý kvete na jaře, obvykle od května do července. Květy sedí v paždí listů a jsou jasně žluté s rezavými skvrnami na spodním pysku květu. Květy mají příjemnou vůni, která ze všeho nejvíce připomíná citron, a mírně nasládlou chuť.

Pitulník žlutý je rostlina medonosná, v přírodě ji obvykle opylují čmeláci, ovšem můžete na ní spatřit i včely.

Kde roste pitulník žlutý

Pitulník najdete ve vlhkých lesích, křovinách a příkopech, rumištích, zastíněných vlhkých místech, většinou ve společnosti kopřivy dvoudomé a hluchavek. Roste hojně a v místě výskytu dělá rostlina rozsáhlé porosty podobně jako jiné hluchavky.

Co léčí žlutá hluchavka

„Dnes pitulník žlutý nepatří mezi příliš známé bylinky a není ani oficiálně uznávanou léčivkou, nicméně dokáže pomoci s mnoha neduhy a v lidové medicíně má své nezastupitelné místo. Obsahuje velmi podobné látky jako oblíbené hluchavka bílá (Lamium album) a hluchavka nachová (Lamium purpureum), a tak se používají i při podobných potížích. Ovšem doménou pitulníku je především podpora zdraví ledvin. Čaj nebo tinktura z pitulníku pomůže i při těch nejtěžších ledvinových problémech. Jak říkala moudrá bylinkářka Maria Treben, není třeba řezat ledviny, když máme pitulník, a doporučovala zejména sedací koupel," vysvětluje bylinkář Martin Kolár.

Čaj z pitulníku pomáhá při žaludečních a střevních potížích a kožních vyrážkách. Podobně jako třeba meduňka se osvědčil při nespavosti, nervozitě a stresu. „Máte-li alergii na hluchavku bílou či nachovou, pak neužívejte ani pitulník žlutý. Není rovněž vhodný pro malé děti, těhotné ženy a kojící matky,“ varuje Martin Kolár.

Zevně žlutá hluchavka působí dezinfekčně, hojí vyrážky a rány. Vlažný odvar jako kloktadlo pomáhá při bolestech v krku. Obklady slouží k urychlení hojení zánětlivých nebo mokvajících ran, ekzémů a vyrážek, pomáhají při léčbě křečových žil. Čerstvé listy jako obklad pomáhají při hmyzím štípnutí a na drobná povrchová poranění.

Sběr a sušení pitulníku

Nejčastěji se sbírají jasně žluté květy a kvetoucí nať, které obsahují nejvíce léčivých látek. I listy a nekvetoucí nať obsahují podobné účinné látky jako květy, jen méně koncentrované, hodí se zvláště na obklady a koupele.

Kvetoucí nať (nebo jen květy) pitulníku žlutého sbírejte pouze za suchého počasí, nejlépe kolem poledne. Sušte co nejrychleji ve stínu rozložené v tenkých vrstvách na suchém a vzdušném místě. Lepší je sušení umělým teplem do 35 °C. Po přirozeném sušení se doporučuje ještě krátké zahřátí umělým teplem. Léčivku skladujte v hermeticky uzavřené tmavé sklenici, protože je velmi náchylná na navlhnutí. Pokud provlhne, ztrácí účinné látky. Listy sušte ve stínu, celou nať bez květů ve svazečcích zavěšených na šňůře.

Způsoby užívání pitulníku žlutého

Čaj (nálev)

Ingredience

  • 1 lžička sušených květů pitulníku nebo 1 lžíce čerstvých
  • 250 ml vroucí vody
  • med

Příprava

Bylinu přelijte vroucí vodou, zakryjte a nechte zhruba 12 minut vyluhovat. Sceďte. Čaj má poněkud travnatou chuť, takže do něj přidejte trochu medu.

Užívání

Při problémech s trávením pijte teplý čaj třikrát denně před jídlem.

Sedací ledvinová koupel

Ingredience

  • 5 lžic sušeného pitulníku (květy, listy nebo kvetoucí nať) nebo 10 lžic čerstvého
  • 5 l vody

Příprava

Bylinku vložíme do studené vody, přivedeme k varu a asi 5 minut povaříme. Necháme částečně zakryté zchladnout. Necedíme!

Použití

Odvar nalijeme do vhodné nádoby nebo vany a dopustíme teplou vodou. V lázni posedíme 20 minut. V případě obtíží aplikujeme každý druhý až třetí den.

Tinktura (kapky) z pitulníku žlutého

Ingredience

  • 5 vrchovatých lžíce čerstvých květů žluté hluchavky nebo 2 a půl lžíce sušených
  • 750 ml vodky

Příprava

Květy zalijte alkoholem a nechte zhruba šest týdnů v uzavřené láhvi, občas směs protřepejte. Pak sceďte přes kávový filtr.

Užívání

Při nespavosti a psychických potížích užívejte každý večer 10 kapek ve vodě. Při ledvinových problémech pomáhá třikrát denně 15 až 20 kapek před jídlem.

Obklad z pitulníku

Ingredience

  • 4 vrchovaté lžičky sušené byliny
  • 500 ml vody

Příprava

Pitulník povařte asi 10 minut, sejměte a nechte částečně vychladnout. Vlažný odvar sceďte. a namočte v něm vhodnou textilii.

Použití

Ve vlažném pitulníkovém odvaru namočte měkkou látku a obklad přikládejte na postižené místo po dobu 20 minut třikrát denně.

Zdroje: bylinkář Martin Kolár, Zdraví z boží lékárny (Maria Treben), cs.wikipedia.org

Sdílejte článek
Štítky květ čaj příroda bylinky hluchavka ledvina pitulník žlutý hluchavka žlutá pitulník léčivé účinky Martin Kolár pitulník Maria Treben fytoterapie stavební obklady

Přečtěte si také