Zahrada

4. dubna 2024 15:00

Lenka Valjentová

Předpověď počasí na víkend. Příroda je letos až o tři týdny v předstihu. Co teď dělat na zahradě?

Podle předpovědi meteorologů v sobotu vystoupá teplota až na letních 25 °C, a v neděli tuto hranici dokonce překoná a denní maxima se mají pohybovat mezi 23 až 27 °C. To jsou vzhledem k ročnímu období mimořádně nadprůměrné hodnoty. Co se týká srážek, i těch se v pátek a v sobotu místy dočkáme. Letošní rok je velice netypický z hlediska zahrádkářů, protože současnosti je vegetace o dva až tři týdny v předstihu před kalendářem. Co na zahradě dělat?

Dnes je na většině území Česka oblačno, někde buď prší, nebo se srážky očekávají, a nejvyšší denní teploty se pohybují kolem 15 °C. Už zítra se začne oteplovat. Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu v sobotu vystoupá teplota až na letních 25 °C, a v neděli tuto hranici dokonce přehoupne a denní maxima se mají pohybovat mezi 23 až 27 °C. Co se týká srážek, těch se místy dočkáme v pátek a v sobotu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zahrada volá. 8 věcí, které nesmíte v dubnu zapomenout udělat na své zahrádce

Čeká nás teplotně extrémní víkend s občasnými přeháňkami

Předpověď počasí na pátek 5. dubna:  V noci polojasno až oblačno, zpočátku na východě a jihu až zataženo a místy déšť nebo přeháňky. K ránu na jihozápadě slabý déšť. Přes den převážně oblačno, ojediněle slabý déšť. Večer na severozápadě a severu území až zataženo, ojediněle přeháňky. Nejnižší noční teploty 9 až 5 °C. Nejvyšší denní teploty 17 až 21 °C. Mírný jihozápadní až jižní vítr.

Předpověď počasí na sobotu 6. dubna: Oblačno až zataženo, v severovýchodní polovině území ojediněle déšť nebo přeháňky. Postupně od jihozápadu polojasno až skoro jasno. Nejnižší noční teploty 13 až 9 °C. Nejvyšší denní teploty 21 až 25 °C. Slabý západní až jihozápadní vítr.

Předpověď počasí na neděli 7. dubna: Převážně polojasno. Nejnižší noční teploty 12 až 8 °C, nejvyšší denní teploty 22 až 26 °C, v Čechách až 28 °C. Slabý, přes den místy mírný vítr jižních směrů.

Je tedy více než pravděpodobné, že by na některých místech v Česku mohly padat teplotní rekordy. V jejich duchu se ostatně nesl i uplynulý měsíc. „Březen 2024 s průměrnou měsíční teplotou 10,0 °C byl v Praze-Klementinu nejteplejší ze všech březnů od roku 1775," uvádí ČHMÚ.

Příroda je výrazně zrychlená

Aktuální počasí ovlivňuje také vývoj vegetace. Živá příroda je pořád výrazně urychlená, tak zhruba o dva týdny oproti normálu v našich klimatických podmínkách. Na jednu stranu si můžeme libovat, že máme krásné počasí na výlety do přírody, sběr bylin, posezení na zahradě a grilování a další už letní aktivity. Moc velkou radost ale nemají alergici, protože začaly kvést nejvýraznější pylové alergeny  bříza a někde už i řepka.

Podívejte se na video ČHMÚ, jak aktuální vývoj počasí ovlivňuje přírodu:

Zahrádkáři a brzké jaro

Letošní rok je z hlediska zahrádkářů velice netypický. „Teplo přišlo brzy, už konec ledna bylo počasí jako v únoru. Naštěstí bylo vláhy dost, rostliny ani stromy netrpěly. Ale zima nepřicházela, únor byl teplý a březen také, takže v současnosti je vegetace o dva až tři týdny v předstihu před kalendářem zahradních prací," vysvětluje tajemnice Českého svazu zahrádkářů ing. Marta Pawlicová.

Zahrádkáři by tak už mohli mít vysazené rané brambory, cibulku sazečku, vysetou kořenovou zeleninu jako je mrkev, petržel a pastiňák, už můžete mít v zemi i hrášek, ředkvičku, červenou řepu, špenát nebo tuřín. Vysít můžete také nejrůznější bylinky (tymián, majoránku, dobromysl, šalvěj nebo kopr), a to jak do truhlíků, tak na záhony.

Okrasná zahrada už jede naplno. Nejspíš kocháte krásou tulipánů a dalších jarních cibulovin. Vedle nich můžete začít vysazovat letničky, které si poradí s nižšími teplotami. Růže ostříhejte a odstraňte uschlé výhonky, pořádně pohnojte, případně ošetřete proti škůdcům. Všechny trvalky, které kvetou v létě a na podzim je nyní možné vysévat i vysazovat. Můžete je také rozmnožovat dělením trsů.

INSPIRUJTE SE: Ledoví muži Pankrác, Servác a Bonifác přinášejí studený vzduch i mráz

S teplomilnou zeleninou ještě počkejte

Byť nás k tomu teplé počasí bude lákat, s výsevem či vysazováním teplomilné zeleniny na venkovní záhony je potřeba počkat, protože ještě máme před sebou květnové ledové muže Pankráce, Serváce a Bonifáce , které by naše snažení mohly zničit. Zmrzlí muži chodí každý rok, někdy dříve, někdy později, ale přijdou vždy. Takže si počkejte, až už definitivně nebudou hrozit mrazy. Teprve pak nastává venku na zahradě čas na výsadbu teplomilných rajčat a papriklilků či patizonů a taky vysévání semen okurek, cuket a dýní, kukuřice nebo fazolí.

Škůdci mají letos pré

„To, čeho se zahrádkáři letos  nejvíce obávají, jsou škůdci a choroby. Teplá zima a předjaří nezničily nic, ani vajíčka slimáků, ani myši a hryzce, ani plísně. To všechno se už probudilo a začíná řádit na zahrádce. Je dobré se na to připravit. Sledovat slimáky už v začátku a používat ekologické prostředky, skutečně pomáhají. Na nově vyseté záhony položit bílou netkanou fólii, která uchová v půdě teplo a zároveň brání náletu škůdců, kteří jsou v současné době nejaktivnější. Ani o mandelince bramborové si nemyslete, že nás letos nenavštíví. Můžete ji sbírat, ale z vlastních zkušeností doporučuji ekologický přípravek na bázi oleje, který zaručeně zničí vajíčka a mladé mandelinky, dospělé už musíte posbírat sami," radí  ing. Pawlicová.

Zdroje: ing. Marta Pawlicová, tajemnice Českého svazu zahrádkářů, chmi.cz


Přečtěte si také