Usušte houby správně! Jaké druhy jsou ideální pro sušení a jak na to?
Co s nasbíranými houbami, které už nestíháte konzumovat? Až se vám čerstvé houby přejí, pusťte se do jejich sušení! Objevte tajemství nejstarší i nejbezpečnější konzervace hub.
Košíky i příležitostných hledačů hub jsou plné a na jídelníčku se to hemží smaženicemi, kulajdami, houbovými řízky a dalšími dobrotami. Ať už sbíráme hříbky, nebo je vaší nejoblíbenější houbou například klouzek nebo křemenáč, je dobré vědět, jak s houbami správně zacházet, protože se rychle kazí.

Práce s houbami začíná už v lese
Když najdeme houbu, kterou bezpečně známe, měli bychom ji vykroucením jemně vyjmout z půdy. Ihned ji očistíme od hrubých nečistot, tedy listí, jehličí nebo hlíny. Lehké očištění na místě nám šetří čas při následném zpracování doma a také se vyhneme zbytečnému nepořádku v kuchyni.
„Vyplatí se rovnat houby do košíku tak, jak rostly – tedy kloboukem nahoru, respektive aby výtrusnice hub směřovaly dolů. Nečistoty se pak nedostanou například mezi lupínky, odkud se těžko odstraňují,“ radí mykolog Jaroslav Vanča.
- Plesnivé a červivé houby hned vyhodíme, protože i jedna špatná houba dokáže znehodnotit celý úlovek.
Nenechte si ujít: Naučte se správně čistit houby. Zdeněk Pohlreich navíc prozradí, jak na lišky
Houby zpracujeme nejlépe v den sběru
Když se vrátíme domů s plným košíkem hub, je důležité se hned pustit do zpracování. Nasbírané houby musíme co nejrychleji zpracovat. Pomocí nožíku odstraníme zbytky nečistot, oddělíme nožičky od klobouků a houby překrojíme, abychom se ujistili, že nejsou červivé.
- „Houby rychle podléhají hnilobě a plesniví, obsahují látky, které houbu rozkládají, a během tohoto procesu se uvolňují houbové toxiny, které mohou způsobit zdravotní potíže. Obecně platí, že v lese rostoucí houby bychom měli sníst ten samý den, nejpozději do dvou dnů,“ upozorňuje mykolog Jaroslav Vanča.
Nejbezpečnější způsob konzervace hub
„Houby se suší již od pravěku. Tehdy pravděpodobně vedla k této činnosti snaha o uchování hub nasbíraných v létě na zimní období, kdy býval jídla nedostatek. Jde o to, že houba sice při sušení ztrácí vodu, ale zachovává aroma a chuť,“ vysvětluje J. Vanča.
Inspirujte se: Vše, co potřebujete vědět o houbách a houbaření
Druhy hub jsou k sušení nejvhodnější a naopak
Mezi druhy vhodné k sušení patří zejména bedly, pečárky neboli žampiony, holubinky, lišky, pravé hřiby a suchohřiby, ryzce, křemenáče i kozáci. Obecně platí, že sušíme takové druhy, které neobsahují příliš mnoho vody.
- Názory na vhodnost sušení jednotlivých druhů se často různí, avšak některé houby se k sušení opravdu nehodí. Jsou to například muchomůrka růžovka, hřib žlutomasý neboli babka, pýchavky či václavky.

Jak správně sušit houby
- Používáme jenom mladé, zdravé, nepřezrálé, nečervivé a nerozmoklé plodnice. Houby před sušením nemyjeme!
- Základem správného sušení je nakrájet očištěné kusy na plátky 3 až 4 mm tlusté.
- Nejjednodušeji houby usušíme v sušičce, kde nalezneme návod, jak dlouho by se měly nechat sušit.
- Chceme-li houby sušit tradičně, rozložte je na síto či mřížku, aby se nepřekrývaly. Je dobré zabezpečit přístup vzduchu jak se shora, tak zespodu.
- Dříve bylo oblíbené sušení hub navléknutých na niti, která se věšela do oken. Sušení tímto způsobem trvá i několik dní a houby se musí na noc uklidit, aby nenavlhly.
Mohlo by vás zajímat: Houby na kyselo zavařte v troubě nebo je naložte s česnekem. Jaké houby se do octa hodí
Skladování sušených hub
I usušené houby je potřeba skladovat správně – jinak snadno nasají vlhkost, začnou plesnivět nebo ztratí aroma.
- Správně usušené houby šustí či chrastí a plátky se lámou, nikoliv ohýbají.
- Pokud sušené houby zvlhnou, zvolna je vysušíme v troubě, aby nezplesnivěly.
- Po usušení je vhodné houby vložit do neprodyšné nádoby a na 1–2 dny dát do mrazáku, což je dobrá prevence proti molům. Vyhneme se plátěným pytlíkům.
- Proti případné vlhkosti se doporučuje přidat do sklenice několik zrnek rýže.
- Pokud chceme sušené houby uchovávat déle, tak vložíme celou uzavřenou nádobu do lednice, kde je pak trvanlivost opravdu dlouhá.

Co se sušenými houbami?
Správně usušené houby jsou pochoutka, jsou plné chuti a skvěle doplní spoustu pokrmů. Až houby budeme potřebovat, stačí je zalít teplou vodou a nechat asi půl hodiny. Pak je scedíme a přihodíme je například do polévky nebo omáčky, kde je provaříme. Jsou základem houbovníku i vánočního kuby.
- Suché houby můžeme také orestovat na tuku, vložíme přímo do omáčky nebo polévky a povaříme, aby změkly.
Vyplatí se vědět: Tradiční krkonošské kyselo. Na vydatnou polévku s pikantní chutí potřebujete kvásek a houby
Tip mykologa: houbové koření
K dochucení nejrůznějších pokrmů se skvěle hodí houbové koření, přesněji prášek z hub. Dobře usušené houby roztlučeme v hmoždíři a pak prosejeme přes síto. Prášek nasypeme do skleněné nádoby, důkladně uzavřeme. Skladujeme na suchém a tmavém místě.

Tip bylinkáře: houbový prášek na posílení imunity
Na domácí posílení obranyschopnosti organismu se používá usušená, najemno rozemletá plodnice žampionu. „Houbový prášek užíváme třikrát denně v množství na špičku nože. Důkladně zapijeme vodou. Sušený žampion se dá užívat bez obav po dobu pěti měsíců, s přestávkami i déle. Podobně můžeme použít také houževnatec jedlý známý též jako shiitake. Obě houby se dají také kombinovat v poměru 1 : 1," doporučuje bylinkář Martin Kolár.
Kde teď rostou houby:
Zdroje: bylinkář Martin Kolár, mykolog Jaroslav Vanča, Houby poznáváme, sbíráme, upravujeme (L. V. Garibovová, M. Svrček, J. Baier)