Vypěstujte si vlastní květnatou louku, nebojte se ani kopřiv. Budete mít zahradu plnou včel i ptáků

Zahrada přátelská pro užitečný hmyz i divoká zvířata, to není perfektně střižený trávník, pár tújí u plotu a vybetonovaná terasa. Naopak, trávník co nejpestřejší a sekaný jen občas, divoká zákoutí s několika kopřivami, zahradní jezírko, ale i suchá zídka, porostlá skalničkami zvládnou dohromady vytvořit prostor, ve kterém se bude dařit nejen včelám, čmelákům, motýlům, ježkům i zpěvnému ptactvu, ale ze kterého budete mít užitek i vy sami.

Pokud se vám po přečtení úvodních řádků zdá, že vás nabádáme k tomu, abyste svou zahradu proměnili v zanedbaný prostor plný kopřiv a divokých rostlin, nenechte se mýlit. Jenom nabízíme alternativu ke sterilní zahradě bez života. Možná jste si sami všimli, že k vám už dávno nelétá tolik motýlů, kolik si jich pamatujete z dob svého dětství, bohatě kvetoucí stromy následně přinášejí jen malou úrodu a ježka s veverkou vaše děti znají jen z knížek. Tak pojďme společně změnit pár věcí, aby vaše zahrada mohla znovu přivítat návštěvníky z hmyzí i zvířecí říše. Každý krok se počítá!

Založme květnatou louku

V našich zahradách chybí opylovači, tedy včely, čmeláci, motýli, pestřenky a další užitečný hmyz, který by se postaral o opylení ovocných stromů nebo například jahod. Do zahrady je můžeme přilákat na rozkvetlé luční květiny. A nemusí se hned jednat o louku o rozloze několika hektarů, stačí i jen malá loučka, kterou vybudujeme v odlehlejším koutě větší zahrady nebo klidně i jen místo jednoho většího záhonu.

Semena pro výsev květnaté louky si můžeme objednat přes internet a zatím se můžeme pustit do přípravy půdy pro výsev. A ještě jedna dobrá zpráva na konec. S výsevem nemusíme čekat až na jaro, vysévat můžeme vlastně i nyní, na začátku léta.

Pěstujme letničky a rostliny s jednoduchými květy

Pokud se nám zatím nechce do celkem náročné přípravy kvetoucí louky, můžeme se spokojit i s výsevem tzv. letničkové louky a také s výsadbou vhodných trvalek. Vhodné jsou všechny květiny medonosné, které hmyzu poskytnou dostatek nektaru a pylu. Naopak mezi nevhodné rostliny náleží všechny přešlechtěné a plnokvěté odrůdy květin, které jsou na nektar buď chudé, nebo žádný ani neobsahují, a do jejichž květů plných okvětních lístků se hmyz ani nedostane. I květiny s jednoduchými květy jsou krásné!

Postavme suchou zídku, vybudujme rozkvetlou skalku

Suché zídky nejenže elegantně rozdělují zahradu na jednotlivé zóny, ale můžeme na nich pěstovat i spoustu polštářových skalniček, které vykvétají brzy na jaře, tedy v době, kdy je pro užitečný hmyz potřebný každý květ, ale zároveň pro hmyz poskytují skuliny mezi jednotlivými kameny skvělé úkryty pro hnízdění. Například pro některé včely samotářky bývá skalka doslova včelím sídlištěm.

Ze stejných důvodů je pro užitečný hmyz skvělá i klasická skalka. Skalničky většinou velmi časně kvetou a jednotlivé kameny poskytují úkryt.

Nechme dům porůst popínavými rostlinami

Stěny domu nebo pergola, porostlé popínavými rostlinami, působí velmi romanticky, ale jejich význam je i v tom, že poskytují květy pro hmyz, plody jako potravu pro ptáky, ale také místo pro ptačí hnízdění. Asi nejlepší popínavku pro hnízdění ptáků představuje přísavník.

Na druhou stranu ani my nepřijdeme zkrátka. Například dům, porostlý stálezeleným břečťanem, má svou přírodní izolaci, tedy jakési zateplení v zimních měsících a klimatizaci proti vedru v létě.

Ponechme divoká zákoutí i popadané ovoce na zemi

Pečliví zahrádkáři možná nebudou souhlasit, ale každá zahrada by měla mít i svá tajná a pěkně zarostlá zákoutí. Kde jinde bychom mohli nechat růst kopřivy, aby se v nich mohli usadit motýli, kteří je potřebují jako živné rostliny pro své housenky.

Další motýly zase potěší i taková drobnost, jako je spadané ovoce pod stromy. Zkusme odolat pokušení a neuklízejme zahradu od každého smítka.

Založme kompost

Když už neodoláme a zahradu potřebujeme mít stále dokonale uklizenou, pak spadané ovoce odhazujme jenom na kompost, tam už si ho hmyzí drobotina najde.

Kompost by měl být součástí každé zahrady, i té městské, a to dokonce i v době kdy si můžeme ve většině obcí objednat nádobu na bioodpad do každé ulice.

Zachytávejme dešťovou vodu, vybudujme jezírko

Vodou musíme šetřit odjakživa, ale dříve bylo šetření pitnou vodou pouze záležitostí ekonomickou. V dnešní stále více hrozícího sucha a nedostatku pitné vody, se dešťová voda stala pokladem, který bychom si neměli nechat jen tak protékat mezi prsty. Přitom bychom však měli myslet i na volně žijící zvířata a hmyz v naší zahradě. Otevřené nádrže je lákají k uhašení žízně, ale kolmé stěny barelů a sudů, které na dešťovou vodu nejčastěji využíváme, se pro ně stávají pastí. Proto na hladinu položme plováky, po kterých mohou snadno vyšplhat. Plováky se prodávají, jako jakési kruhové síťky v rámečku. Úplně však postačí i kus větve, plovoucí po hladině.

Zároveň můžeme pomáhat volně žijícím zvířatům i tím, že po zahradě rozmístíme misky s vodou a vytvoříme jednoduchá pítka.

V ideálním případě se můžeme pustit i do vybudování zahradního jezírka, nebo dokonce přírodního koupacího jezírka, pokud chceme potěšit celou rodinu, zároveň přispět k příjemnému klimatu zahrady, a ještě napojit zvířata, hmyz i ptáky.

Postavme hmyzí hotely

Tahle v posledních letech tolik módní záležitost, hmyzí hotely, je vlastně docela zbytečná. Tedy zbytečná na zahradě, která splňuje většinu výše popsaných bodů. V zahradách městských, s perfektně střiženým trávníkem a minimem možností k zahnízdění, jsou naopak hmyzí hotely naprosto skvělou alternativou, jak pro hmyz alespoň něco dobrého udělat. Ale nejsou samospásné! Bez dostatku nektaru, pylu a vody v jejich okolí, stejně k ničemu nebudou.

Zdroj: https://www.pleva.cz/a/zahrada-nejen-pro-vcely-jake-rostliny-a-kam-je-vysadit?fbclid=IwAR3nNuUBBwB-MsTo7E3uc3Xl_btAG_tj2S0Pr8RxkXF8vqS9-zpi2_2UybY; https://www.zivotnazahrade.cz/

Sdílejte článek

Přečtěte si také