reklama

Citronová tráva je koření i exotická léčivka. Snadno ji vypěstujete na okenním parapetu

Lenka Valjentová
7. února 2020
Voňatka citronová, u nás známá jako citronová tráva, je neobyčejně zajímavá rostlina. Svým vzhledem připomíná obyčejnou trávu, chutí a vůní citron. Je příjemně aromatickým kořením, které vyrovnává chuť ostrých chilli papriček, zdůrazňuje chuť máty a dodává říz polévkám z kokosového mléka. Skvěle se uplatní také coby léčivá bylina, protože pomáhá při chřipce a nachlazení, upravuje špatné trávení, poradí si se stresem i únavou.
reklama

Voňatka citronová (Cymbopogon citratus), u nás se jí říká spíše citronová tráva nebo taky citronela či vousatka pochází z jihovýchodní Asie, ale pěstuje se také v Africe, Americe a v Austrálii. Její úzké šedozelené listy mají příjemné citronové aroma, dorůstají do výšky až 150 cm. Obsahuje především silice (například citral, limonen, nerol, geraniol) a flavonoidy.

Co a jak citronová tráva pomáhá léčit

Citronová tráva prokazuje výrazné antioxidační, protizánětlivé a antibakteriální účinky. Léčivý čaj (nálev) se s úspěchem používá přiléčbě chřipky a nachlazení, ulevuje při kašli, bolesti vkrku a horečce.Osvědčilse také jako podpora při nervovém vyčerpání, stresu a psychické únavě. Navíc pomáhá udržet koncentraci a podporuje paměť. Citronová tráva se uplatní při špatném trávení (bolesti břicha, zvracení, nadýmání, průjmy, překyselení žaludku), neutralizuje žaludeční kyseliny, dále zamezuje množení plísní, virů a bakterií v těle. Vtradiční medicíně se užívá vprevenci paradentózy. Díky antioxidačním účinkům má skvělý vliv na pomalejší stárnutí buněk.Obecně citronová tráva povzbuzuje, čistí a osvěžuje organismus.

Léčivý čaj z citronové trávy

Ingredience

  • 1 lžička sušené citronové trávy
  • 200–250 ml vody

Příprava

Sušenou citronovou trávu zalijeme horkou vodou (zhruba 90 ºC). Zakryjeme a necháme 4–6 minut vyluhovat. Scedíme. Nálev pijeme vlažný třikrát denně. Jen vdobě těhotenství a kojení je pití čaje s příměsí citronové trávy nebo pouze z citronové trávy nevhodné.

Elixír proti stárnutí

Ingredience

  • 1 zarovnaná lžíce citronové trávy (stonky)
  • 1 l vody
  • med podle chuti

Příprava

Do vroucí nasypeme citronovou trávu a necháme přejít varem (max. 2 minuty), sejmeme. Necedíme, když tráva sedne ke dnu, nápoj je připravený, Po dopití této dávky si připravíme druhou – trávu zalijeme 500 ml vroucí vody, už nevaříme. Nápoj pijeme během dne teplý i studený, podle chuti přidámemed, ale vůbec nemusíme sladit.Elixír si dopřejeme jednou za týden.

Citronelová koupel

Výborná je také vonná lázeň. Přibližně 30 g drcených stonků citronové trávy vložímedo plátěného pytlíku, zavážeme a dáme do připravené horké lázně. Po chvilce se citronela příjemně rozvoní, což přináší úlevu nejen duši, ale i tělu. Kladný vliv má např. namastnou pokožku, ale také na revma.

7 pravidel pěstování citronové trávy

  1. Semena potřebují kvyklíčení 10 až 20 dní při teplotě 20 až 22 °C. I voptimálních podmínkách dosahuje klíčivost semen okolo 30 %. Obsah sáčku ale i při nižší klíčivosti stačí na několik desítek rostlin.
  2. Předpěstování sazenic trvá 8 až 10 týdnů.
  3. Pěstujeme ji v květináči nebo větší nádobě. Jedna dospělá rostlina potřebuje k růstu nádobu o průměru nejméně 25 cm a dobře propustnou, hlinitopísčitou zeminu.
  4. Citronová tráva není mrazuvzdorná, miluje teplo a slunce. Nejvhodnější je pěstování na plném slunci, to zaručí vysoký obsah silic. Dobře roste v bytě na okenním parapetu orientovaném na jih.
  5. V létě se doporučuje letnit na zahradě nebo balkoně na slunném a chráněném místě.
  6. Zálivku má citronová tráva ráda vydatnou, ale nesnáší přemokření. Proto ji zaléváme, až když půda vyschne. Dlouhodobé přemokření způsobuje špatný růst a úhyn.
  7. Citronová tráva přezimuje na světlém a chladném místě (teplota minimálně 10 °C) při omezené zálivce.

Citronová tráva v kuchyni

Pro přípravu pokrmů oloupeme stonky a vybereme nejměkčí části, které jsou nejlépe stravitelné. Nakrájíme je nebo roztlučeme a přidáme do studených či teplých jídel. Čerstvé se do jídel přidávají nakrájené jako pórek, sušené stonky (jsou po chuťové i aromatické stránce méně výrazné) se užívají méně. Využívají se i cibulovité konce trávy nakrájené na plátky a tužší stonky.

V jihovýchodní Asii je velmi důležitým kořením, které vyrovnává chuť ostrých chilli papriček, zdůrazňuje chuť máty a dodává říz polévkám z kokosového mléka. Citronová tráva se výborně hodí k dochucení jídel z rýže, plodů moře, ryb a drůbeže. Dobře se kombinuje s česnekem, paprikou a koriandrem. Čerstvá citronová tráva je vhodná do zeleninových salátů, sušená se zase často přidává do čajových směsí, lahodná je kombinace se zeleným čajem.

Citronová tráva do polévky

Pokud chceme jídlu dodat originální chuť, použijeme 5 cm dlouhý tužší stvol citronové trávy a rozmáčkneme jej plochou nože, tím se uvolní aroma. Přidáme do polévky a po uvaření ji vyjmeme. Pro intenzivnější chuť můžeme vložit do polévky celý svazek.

O léčivých bylinách a koření by vás mohlotaky zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama