Zahrada v nádobách: V květináčích pěstujte letničky, trvalky, bylinky i pokojovky

Nádherně rozkvetlé muškáty nebo petúnie v truhlících nejsou zdaleka jedinou variantou, jak si vyzdobit balkon či terasu nebo jak vytvořit další estetický prvek na zahradě. Stále častěji místo běžných balkonových květin pěstujeme v přenosných nádobách i trvalky a tzv. pokojovky, ale i bylinky nebo zeleninu. Zahrady v nádobách se staly v posledních letech doslova hitem. Mají své nesporné výhody, ale i úskalí.

Nejrůznější květiny, bylinky i zeleninu vysazují často do nádob i majitelé zahrad. Nejen pěstitelé, kteří se musí spokojit s balkonem. A mohou k tomu mít celou řadu důvodů. Nejčastěji se rostliny v nádobách pěstují jako estetický doplněk k záhonům, ale jedním z důvodů mohou být i zdravotní problémy. Péče o rostliny v nádobách je mnohem méně namáhavá. Odpadá pracné odstraňování plevelů i složité, a v některých případech i nemožné, ohýbání zad k záhonům. Rostliny v nádobách bývají mnohem snáze dostupné a plevel se vedle nich také hned tak neuchytí.

Čím větší nádoba, tím lepší podmínky pro rostliny

V nádobách se překvapivě dobře daří velkému množství rostlin. Zdaleka se nepěstují jen v obyčejných květináčích a truhlících. Skvělou variantu představují samozavlažovací kontejnery a vyvýšené záhony. Rostliny v nich mají mnohem více prostoru a dostatek vláhy. Největší úskalí, které pěstování rostlin v nádobách přináší, představuje právě omezený prostor, který kořenový systém rostliny velmi rychle vyplní a rostliny pak vyžadují mnohem častější zálivku i přihnojování než stejné rostliny pěstované ve volné půdě na záhonech.

Další problémy může přinášet vysoká teplota substrátu během letních měsíců. Půda se v nádobě mnohem rychleji prohřeje, proto většina rostlin, vysazených v nádobách, prospívá mnohem lépe v polostínu než v místě s celodenním slunečním svitem. Nejvýhodnější je umístění nádob s rostlinami na jižní stranu, kam slunce svítí ráno a v dopoledních hodinách a k večeru už si rostliny odpočinou ve stínu.

Zimní péče o trvalky v nádobách

Trvalky, pěstované v nádobách, se mohou během zimních měsíců potýkat i s dalším problémem. Kořenový systém, často z důvodů omezeného prostoru vysunutý až k povrchu substrátu, velmi snadno promrzne a při oteplení zase bojuje s nedostatkem vláhy. Proto přes zimu kontejnery obalte silnější vrstvou polystyrenu, bublinkovou fólií nebo tkaninou, například jutou, tedy pytlovinou. Nejčastěji se v posledních letech využívá netkaná textilie. Do prostoru mezi nádobou a obalovým materiálem můžete navíc nacpat i drcenou slámu nebo piliny. Jakmile teploty vystoupí nad 10 °C a vysvitne slunce, rostliny mírně zalijte.

Zdroj: https://www.ireceptar.cz/zahrada/zazimovani-truhliku-a-venkovnich-nadob-s-trvalkami.html; https://www.bydleni.cz/zprava/Samozavlazovaci-truhliky-usnadni-peci-o-vase-kvetiny-a-ozdobi-vam-zahradku


Přečtěte si také