návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

Hrušky umí zahnat deprese. Zažeňte je s našimi lahodnými recepty

zidkovm , Aktualizováno: 25.10.2021
Hrušky dokáží zahnat depresi
Autor: Thinkstock Hrušky dokáží zahnat depresi
Co s hruškami? Urodilo se vám jich letos tak moc, že nevíte co s nimi?

reklama

Čas na sklizeň hrušek nastává nejpozději před příchodem prvních mrazíků. Plody by se měly trhat i se stopkami, tvrdé a zdravé, a skladovat klasicky na suchém a chladném místě – tedy pokud se je nerozhodneme zpracovat ihned. V tom případě máme na výběr několik možností: Z hrušek můžeme nasušit chutné křížaly, uvařit marmeládu, zavařit kompot či je „z-liquid-ovat“ odvezením do pěstitelské palírny, kde nám je přetransformují do tekuté formy lahodné pálenky.

Hruška v kuchyni: možností, jak můžeme zpracovat hrušky je mnoho, rozhodně je nenechejme viset na stromě

Co s hruškami? Upečte hruškový koláč nebo bábovku, skvělá jsou povidla bez cukru

Z jablek si nasušte křížaly

Z jablek si nasušte křížaly, z hrušek štěpány. Po tradiční pochoutce nepřiberete

Hrušky a zdraví

Stejně tak je ale můžeme konzumovat čerstvé. Jejich přínos pro naše zdraví je nepopiratelný a jak je známo, čerstvé plody si uchovávají nejvíce vitamínů i minerálních látek.

  • Hrušky obsahují vysoké množství draslíku, který je důležitý především pro lidi s poruchou srdeční činnosti.
  • Působí močopudně a pomáhají při zánětech močových cest.
  • Stejně prospěšné jsou i ve střevech, kde působí proti hnilobným procesům (je prokázáno, že již po 90 minutách po konzumaci se hruška dostane do tlustého střeva) a často se proto doporučují při žaludečních obtížích, průjmech či plynatosti.
  • Odvar z hrušek (čerstvých i sušených) se dřív podával při horečkách, a taková dobrá zralá hruška vás může dostat i z lehké deprese díky vysokému obsahu kyseliny listové.
Hrušky pomáhají například při vysokém krevním tlaku, revmatismu, špatném trávení, posilují imunitu, snižují horečku, zlepšují náladu a dokonce prý omlazují.
Autor: Pixabay Hrušky pomáhají například při vysokém krevním tlaku, revmatismu, špatném trávení, posilují imunitu, snižují horečku, zlepšují náladu a dokonce prý omlazují.

A jak si tedy můžeme hruškami vylepšit stůl? Mrkněte na našich pár receptů.

Hruškové smoothie 

Potřebujeme

  • 2 zralé měkčí hrušky
  • 2 hrsti ovesných vloček
  • ½ lžičky strouhaného zázvoru
  • ½ lžičky mleté skořice
  • 1 lžičku medu
  • 100 g bílého jogurtu
  • 100 ml mléka

Jak postupujeme

Hrušky omyjeme, vykrojíme jádřince a spolu s ostatními ingrediencemi vložíme do nádoby. Všechno rozmixujeme a přelejeme do sklenice. Nakonec můžeme posypat skořicí. A nápoj je hotov.

Podzimní salát s karamelizovanými hruškami

Podzimní salátek s karamelizovanými hruškami, vlašskými ořechy a medem

HRUŠKA: Jak pěstovat sladké podzimní ovoce a dát si hrušku každý den!

HRUŠKA: Jak pěstovat tradiční podzimní ovoce, které bojuje s hypertenzí

Salát s hruškami a rukolou

Potřebujeme

  • 100 g rukoly
  • 2 hrušky
  • ½ ledového salátu
  • 1 lžíci majonézy
  • šťávu z půlky citronu
  • slunečnicová semínka
  • trochu sušené bazalky
  • sůl

Jak postupujeme

Ledový salát a rukolu omyjeme, necháme okapat a salát poté nakrájíme na proužky. Hrušky zbavíme jádřinců, nastrouháme na tenké plátky a přidáme k salátu s rukolou. Pak přichází na řadu zálivka: polévkovou lžíci majonézy zakapeme šťávou z půlky citronu a přidáme 50 ml vody. Přimícháme trochu sušené bazalky a sůl a dresink smícháme se salátem. Nakonec přidáme slunečnicová semínka a dáme do lednice na půl hodinky odstát.

Tvarohové knedlíky s rozvařenými hruškami sypané křupavou drobenkou

Udělejte si tvarohové knedlíky s hruškami sypané drobenkou. Na podzim je to bomba

Jablko, nebo hruška? Nemůžete se rozhodnout? Tak je dejte dohromady! Dobře spolu ladí v džemu nebo štrúdlu z pivního těsta

Jablka a hrušky dohromady! Dobře spolu ladí v džemu či štrúdlu z pivního těsta

Francouzský hruškový koláč

Potřebujeme
Na náplň
3 hrušky
¼ hrnku cukru
2 lžíce citronové šťávy

Na těsto
200 g hladké mouky
120 g másla
100 g cukru krystal
100 g mletých mandlí
1 žloutek
trochu soli

Jak postupujeme

Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na měsíčky. Dáme je do hrnce spolu s cukrem, citronovou šťávou a trochou vody (aby byly ponořené). Zhruba 3 minuty je povaříme, pak scedíme a necháme okapat a vychladnout.

Těsto si připravíme smícháním mouky, na kousky nakrájeného másla, cukru, mletých mandlí, žloutku a špetky soli. Pomocí elektrického mixéru vypracujeme hladké těsto. Pokud by se příliš lepilo, můžeme ho dát na chvíli do ledničky.

Na kuchyňském pultě poprášeném moukou těsto rozválíme na kulatou placku s průměrem zhruba 3 cm větším, než je průměr naší nízké kulaté formy. Tu nejdříve vymažeme máslem, poté opatrně vyložíme těstem a vidličkou přehneme okraje dovnitř. Povrch poklademe hruškami a koláč vložíme do trouby předehřáté na 200 °C. Pečeme zhruba 35 minut a po vychladnutí můžeme koláč ještě pocukrovat.

(kar)

Mohlo by vás zajímat:

Využijte léčivou sílu ovoce na maximum a jezte ho podle dne narození

Jezte ovoce podle dne svého narození. Někomu pomohou jablka, někomu jahody

Jak zvládnout umění tradiční drobenky

Jak zvládnout umění tradiční drobenky na koláč? Trikem je správný poměr surovin

Kdoule

KDOULE: Jak pěstovat skoro už zapomenuté ovoce a udělat si kdoulový sýr

Jak chytře využít padaná jablka: Upečte obrácený koláč a žemlovku nebo vyrobte sirup s mátou a jablečný ocet

Co s padanými jablky? Upečte obrácený koláč či žemlovku a udělejte sirup nebo jablečný ocet

JABLKO: Jak boží ovoce pěstovat, kdy sklízet, kde skladovat a proč jíst

JABLKO: Jak tohle boží ovoce pěstovat, kdy sklízet, kde skladovat a proč jíst

ŠVESTKY: Jak vypěstovat zdravé modré ovoce a pochutnat si na švestkovém koláči s mákem

Švestky: Jak vypěstovat ovoce plné vlákniny a pochutnat si na švestkovém koláči

reklama

reklama

Přečtěte si také