8. října 2016 05:55
Markéta ZídkováHrušky umí zahnat deprese. Zažeňte je s našimi lahodnými recepty
Co s hruškami? Urodilo se vám jich letos tak moc, že nevíte co s nimi?
Čas na sklizeň hrušek nastává nejpozději před příchodem prvních mrazíků. Plody by se měly trhat i se stopkami, tvrdé a zdravé, a skladovat klasicky na suchém a chladném místě – tedy pokud se je nerozhodneme zpracovat ihned. V tom případě máme na výběr několik možností: Z hrušek můžeme nasušit chutné křížaly, uvařit marmeládu, zavařit kompot či je „z-liquid-ovat“ odvezením do pěstitelské palírny, kde nám je přetransformují do tekuté formy lahodné pálenky.
Hrušky a zdraví
Stejně tak je ale můžeme konzumovat čerstvé. Jejich přínos pro naše zdraví je nepopiratelný a jak je známo, čerstvé plody si uchovávají nejvíce vitamínů i minerálních látek.
- Hrušky obsahují vysoké množství draslíku, který je důležitý především pro lidi s poruchou srdeční činnosti.
- Působí močopudně a pomáhají při zánětech močových cest.
- Stejně prospěšné jsou i ve střevech, kde působí proti hnilobným procesům (je prokázáno, že již po 90 minutách po konzumaci se hruška dostane do tlustého střeva) a často se proto doporučují při žaludečních obtížích, průjmech či plynatosti.
- Odvar z hrušek (čerstvých i sušených) se dřív podával při horečkách, a taková dobrá zralá hruška vás může dostat i z lehké deprese díky vysokému obsahu kyseliny listové.
A jak si tedy můžeme hruškami vylepšit stůl? Mrkněte na našich pár receptů.
Hruškové smoothie
Potřebujeme
- 2 zralé měkčí hrušky
- 2 hrsti ovesných vloček
- ½ lžičky strouhaného zázvoru
- ½ lžičky mleté skořice
- 1 lžičku medu
- 100 g bílého jogurtu
- 100 ml mléka
Jak postupujeme
Hrušky omyjeme, vykrojíme jádřince a spolu s ostatními ingrediencemi vložíme do nádoby. Všechno rozmixujeme a přelejeme do sklenice. Nakonec můžeme posypat skořicí. A nápoj je hotov.
Salát s hruškami a rukolou
Potřebujeme
- 100 g rukoly
- 2 hrušky
- ½ ledového salátu
- 1 lžíci majonézy
- šťávu z půlky citronu
- slunečnicová semínka
- trochu sušené bazalky
- sůl
Jak postupujeme
Ledový salát a rukolu omyjeme, necháme okapat a salát poté nakrájíme na proužky. Hrušky zbavíme jádřinců, nastrouháme na tenké plátky a přidáme k salátu s rukolou. Pak přichází na řadu zálivka: polévkovou lžíci majonézy zakapeme šťávou z půlky citronu a přidáme 50 ml vody. Přimícháme trochu sušené bazalky a sůl a dresink smícháme se salátem. Nakonec přidáme slunečnicová semínka a dáme do lednice na půl hodinky odstát.
Francouzský hruškový koláč
Potřebujeme Nanáplň 3 hrušky ¼ hrnku cukru 2 lžíce citronové šťávy
Na těsto 200 g hladké mouky 120 g másla 100 g cukru krystal 100 g mletých mandlí 1 žloutek trochu soli
Jak postupujeme
Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na měsíčky. Dáme je do hrnce spolu s cukrem, citronovou šťávou a trochou vody (aby byly ponořené). Zhruba 3 minuty je povaříme, pak scedíme a necháme okapat a vychladnout.
Těsto si připravíme smícháním mouky, na kousky nakrájeného másla, cukru, mletých mandlí, žloutku a špetky soli. Pomocí elektrického mixéru vypracujeme hladké těsto. Pokud by se příliš lepilo, můžeme ho dát na chvíli do ledničky.
Na kuchyňském pultě poprášeném moukou těsto rozválíme na kulatou placku s průměrem zhruba 3 cm větším, než je průměr naší nízké kulaté formy. Tu nejdříve vymažeme máslem, poté opatrně vyložíme těstem a vidličkou přehneme okraje dovnitř. Povrch poklademe hruškami a koláč vložíme do trouby předehřáté na 200 °C. Pečeme zhruba 35 minut a po vychladnutí můžeme koláč ještě pocukrovat.
(kar)
Mohlo by vás zajímat: