Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Hrušky umí zahnat deprese. Zažeňte je s našimi lahodnými recepty

Co s hruškami? Urodilo se vám jich letos tak moc, že nevíte co s nimi?
Vydáno: 08.10.2016
Hrušky dokáží zahnat depresi
Hrušky dokáží zahnat depresi Autor: Thinkstock
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Čas na sklizeň hrušek nastává nejpozději před příchodem prvních mrazíků. Plody by se měly trhat i se stopkami, tvrdé a zdravé, a skladovat klasicky na suchém a chladném místě – tedy pokud se je nerozhodneme zpracovat ihned. V tom případě máme na výběr několik možností:

Z hrušek můžeme nasušit chutné křížaly, uvařit marmeládu, zavařit kompot či je „z-liquid-ovat“ odvezením do pěstitelské palírny, kde nám je přetransformují do tekuté formy lahodné pálenky.

Pěstujete rádi ovoce. Baví vás zahradničení? Inspirujte se v naší Encyklopedii. Stejně tak je ale můžeme konzumovat čerstvé. Jejich přínos pro naše zdraví je nepopiratelný a jak je známo, čerstvé plody si uchovávají nejvíce vitamínů i minerálních látek. Hrušky obsahují vysoké množství draslíku, který je důležitý především pro lidi s poruchou srdeční činnosti. Působí močopudně a pomáhají při zánětech močových cest. Stejně prospěšné jsou i ve střevech, kde působí proti hnilobným procesům (je prokázáno, že již po 90 minutách po konzumaci se hruška dostane do tlustého střeva) a často se proto doporučují při žaludečních obtížích, průjmech či plynatosti. Odvar z hrušek (čerstvých i sušených) se dřív podával při horečkách, a taková dobrá zralá hruška vás může dostat i z lehké deprese díky vysokému obsahu kyseliny listové.

Kompotovaná dýně chutná skvěle

DÝNĚ: Zavařování a kandování. Poradíme, jak si ji užít celoročně

A jak si tedy můžeme hruškami vylepšit stůl? Mrkněte na našich pár receptů.

Hruškové smoothie (koktejl)

Potřebujeme:
2 zralé měkčí hrušky
2 hrsti ovesných vloček
½ lžičky strouhaného zázvoru
½ lžičky mleté skořice
1 lžičku medu
100 g bílého jogurtu
100 ml mléka

Hrušky omyjeme, vykrojíme jádřince a spolu s ostatními ingrediencemi vložíme do nádoby. Všechno rozmixujeme a přelejeme do sklenice. Nakonec můžeme posypat skořicí. A nápoj je hotov.

Salát s hruškami a rukolou

Potřebujeme:
100 g rukoly
2 hrušky
½ ledového salátu
1 lžíci majonézy
šťávu z půlky citronu
slunečnicová semínka
trochu sušené bazalky
sůl

Ledový salát a rukolu omyjeme, necháme okapat a salát poté nakrájíme na proužky. Hrušky zbavíme jádřinců, nastrouháme na tenké plátky a přidáme k salátu s rukolou. Pak přichází na řadu zálivka: polévkovou lžíci majonézy zakapeme šťávou z půlky citronu a přidáme 50 ml vody. Přimícháme trochu sušené bazalky a sůl a dresink smícháme se salátem. Nakonec přidáme slunečnicová semínka a dáme do lednice na půl hodinky odstát.

Skliďte úrodu

Zahrada v říjnu. Co všechno musíte udělat?

Klasický kulatý francouzský koláč

Potřebujeme:
Na přípravu náplně:
3 hrušky
¼ hrnku cukru
2 lžíce citronové šťávy

Na těsto:
200 g hladké mouky
120 g másla
100 g cukru krystal
100 g mletých mandlí
1 žloutek
trochu soli

Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na měsíčky. Dáme je do hrnce spolu s cukrem, citronovou šťávou a trochou vody (aby byly ponořené). Zhruba 3 minuty je povaříme, pak scedíme a necháme okapat a vychladnout.

Těsto si připravíme smícháním mouky, na kousky nakrájeného másla, cukru, mletých mandlí, žloutku a špetky soli. Pomocí elektrického mixéru vypracujeme hladké těsto. Pokud by se příliš lepilo, můžeme ho dát na chvíli do ledničky. Na kuchyňském pultě poprášeném moukou těsto rozválíme na kulatou placku s průměrem zhruba 3 cm větším, než je průměr naší nízké kulaté formy. Tu nejdříve vymažeme máslem, poté opatrně vyložíme těstem a vidličkou přehneme okraje dovnitř. Povrch poklademe hruškami a koláč vložíme do trouby předehřáté na 200 °C. Pečeme zhruba 35 minut a po vychladnutí můžeme koláč ještě pocukrovat.

(kar)

Mohlo by vás zajímat:

Snad si děti podzimní prázdniny ještě užijí

POZOR: Přízemní mrazíky jsou tady. Nejvyšší čas přestěhovat kytky do tepla

Rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoide)

Které rostlině se říká citroník severu? Pěstujte ji a zapomeňte na citrusy

Průzor do vnějšího světa užije hlavně zvídavý pes

Osm věcí na zahradě, kterými uděláte psovi radost

Článek je zařazen v:
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama