Dejte šanci čínskému zelí. S pěstováním asijské zeleniny pak choi můžete začít právě teď

Čínské zelí neboli pak choi se už dlouho pokouší proniknout do našich zahrádek. Zatím se mu to nepovedlo v takové míře, jako známějšímu zelí pekingskému, s kterým si ho lidé často pletou. Víte, jaký je mezi nimi rozdíl? Zkuste dát téhle rychle rostoucí asijské listové zelenině šanci - a začít můžete hned, protože červenec a srpen je ideální doba, kdy se má začít s jeho pěstováním.

Čínské zelí (Brassica rapa chinensis) je rychle rostoucí asijská listová zelenina s výraznými, sytě zelenými okrouhlými, silně řapíkatými listy. Říká se mu taky pak choi, bok choy nebo pok choi, znát ho můžete i jako čínský mangold či čínskou hořčici.

Čínské zelí je lehce stravitelné, má velmi nízkou energetickou hodnotu, obsahuje vlákninu, vitaminy (B a C) a minerální látky (hořčík, vápník, draslík, železo ). Čínské zelí je skvělé při redukčních dietách, zvýšeném cholesterolu, arterioskleróze, příznivě působí na zuby a kosti. Má pozitivní účinek na trávení a sliznice trávicího traktu, zároveň zlepšuje metabolismus tuků.

Rozdíl mezi zelím čínským a pekingským

Čínské zelí se poměrně dost často zaměňuje s u nás známějším pekingským zelím. Jak je od sebe rozeznáme? Jemné čínské zelí neboli pak choi má sice na první pohled podobný tvar, ale na rozdíl od pekingského netvoří pevné hlávky, je zelenější a aromatičtější, křehčí i křupavější a má více kořenitou chuť. Podobá se spíše hlávkovému salátu nebo mangoldu než hlávkovému zelí.

Jak chutná pak choi

Chuťově čínské zelí připomíná například ředkvičky, kedlubny, mangold, špenát i pekingské zelí. Měkké, jemné listy mají mírně kořenitou chuť s nádechem pepře.

Co s čínským zelím

Používá zejména v receptech asijské kuchyně. Do teplých pokrmů se přidává až úplně nakonec, pouze se na minutku osmahne nebo nechá projít varem aby se propojily chutě, listy musí zůstat stále křehké. Čínské zelí je vítanou ingrediencí do salátů, kde nahradí hlávkový i listový salát. Připravit se dá také jako příloha k pokrmům – netradiční obměna dušeného zelí nebo klasického špenátu.

Jak čínské zelí pěstovat

  • Pro pěstování čínského zelí je optimální půda středně těžká, dostatečně propracovaná, vlhká a humózní, ideálně obohacená o rozležený kompost. Nesnáší kyselé půdy.
  • Čínské zelí má rádo částečný polostín, daří se mu ve vyšších polohách.
  • Semínka vysévejte nejlépe až od začátku července do druhé poloviny srpna jako následnou plodinu, z dřívějších výsevů vybíhají rostliny do květu. Většinou stačí kratší řádky v různých záhonech a postupné výsevy.
  • Nepěstujte ho na záhoně s ostatními brukvovitými (zelí, kapusta, kedlubny, květák, brokolice, růžičková kapusta), ani po nich jako následnou plodinu, protože je napadají stejní škůdci a choroby. Nevhodný je i česnek, cibule a červená řepa, které potřebují méně zálivky.
  • Vzrostlé rostlinky vyjednoťte na vzdálenost 25 až 30 cm. Rostlina tak bude mít dost místa, aby se mohla dobře vyvíjet. Mladé rostlinky nevyhazujte, ale hned je zpracujte, nebo vysaďte na jiné místo. Čínské zelí pak choi lze také vysévat hustěji pro postupnou sklizeň mladých, lahůdkových listů na saláty.
  • Vegetační doba je v našich podmínkách v průměru 60 dní.
  • Čínské zelí mělce koření a rychle roste, potřebuje dostatek vláhy, ale nesvědčí mu přemokření. Zálivku je nutné přizpůsobit aktuálnímu počasí, v době sucha je vhodné zalévat ráno. Snažte se zabránit navlhčení listů, neboť voda, která zůstává po zálivce na listech, může způsobit zahnívání. Je ale třeba udržovat záhon mírně vlhký.
  • Kolem rostlin můžete také umístit mulč, abyste bojovali proti plevelům a pomohli udržet vlhkost. Nezapomeňte udržovat mulčovací materiál jeden až dva palce od základny každé rostliny.
  • To, že je čínské zelí chutné, dokazují dřepčíci, kteří dovedou klíčící porost zcela zdecimovat, především v období sucha a horka. Zakryjte proto výsevy netkanou textilií, ochráníte je nejen před dřepčíky, ale i před květilkou zelnou.

Sklizeň čínského zelí pak choi

  • Sklízejí a konzumují se celé rostliny. Rostlinky seřezávejte nejméně dva a půl centimetru nad zemí a nechte znovu obrůst.
  • Čínské zelí je křehké a dužnaté, nedá se ale bohužel na rozdíl od pekingského zelí skladovat. V chladničce vydrží maximálně týden.

Zdroje: gardenerspath.combylinkyprovsechny.czgardeningknowhow.comcs.wikipedia.org, Zelenina z ekozahrady (Jaroslav Svoboda, Lada Svobodová)


Přečtěte si také