reklama

Návrh rekonstrukce zdařile spojuje první republiku s dneškem

Designérka musela vzít v potaz, že obývací pokoj je značně tmavý, okna jsou na sever a ještě je stíní stromy Foto: Designérka musela vzít v potaz, že obývací pokoj je značně tmavý, okna jsou na sever a ještě je stíní stromyFoto: Blanka Šnáblová

I v nejmenších detailech rozehrála designérka dialog minulosti s dneškem.

Zná to asi hodně lidí: zdědilo pár kousků nábytku po babičce, které miluje a nechce je dát pryč, jak je ale zakonponovat do svého domova, když nechce bydlet jako v muzeu? Do menšího prostoru bytu je to oříšek, pokud zařizujete rodinný dům nebo rovnou vilu, je to jednodušší, protože zpravidla nebojujete se stísněným prostorem. I tak to ale není hračka, protože ne každý umí sladit staré s novým v harmonický celek.

V takové situaci se ocitla i mladá rodina. Vlastnila secesní nábytek z pozůstalosti, který byl v perfektním stavu, takže bylo jasné, že rozhodně nepůjde z domu. Možná právě i proto si rodina koupila dům, který byl sice sedm let starou novostavbou, ale postavený v duchu první republiky. A tak rodina hledala odborníka, který by jí pomohl spojit staré s novým, protože nemínila na druhou stranu zařízení zcela podřídit období první republiky. Volba padla na školu designu Intermezzo, kde se zájemce může stát cvičným klientem pro studenty a za zlomek běžné ceny dostat profesionální návrh interiéru.

Vlevo zakonponovaný secesní příborník z posůstalosti Foto: Vlevo zakonponovaný secesní příborník z posůstalostiFoto: Blanka Šnáblová

Přinášíme vám návrh proměny obývacího pokoje a vstupní haly studentky Blanky Šnáblové (dnes má již absolventka školy vlastní studio) včetně čísel barev na výmalbu a rozpočtu celé proměny.

Zároveň tak trochu nahlédneme do dílny designéra a seznámí se s postupem designérské práce. Nejprve se podívejme na výchozí zadání této realizace.

Základní zadání proměny

Designérka musela samozřejmě projít výchozí body zadání:
musela zohlednit lokalitu, která byla oblíbenou příměstskou vilovou čtvrtí za první republiky, s jejíž atmosférou chtěla zachovat kontinuitu. Tomu nahrávalo i to, že se jednalo přímo o vilu s odkazem k první republice. V zadání klientů dále jasně stálo, že chtějí zachovat secesní nábytek z pozůstalosti.  Secesní oblouk na příborníku vytvářel paralelu s okenním obloukem na římse domu a stal se tak jedním z výchozích prvků při tvorbě interiéru. "Tyto momenty podpořila i zmínka klientky, že by si možná dovedla představit i lehce historizující interiér," říká Blanka Šnáblová.

Kousky z pozůstalosti musela designérka zakonponovat do interiéru Foto:

Obývací pokoj bylo potřeba také prosvětlit, protože okna jsou na sever a ještě je stíní vzrostlé smrky. Do prostoru bylo nutné zakonponovat i sedací soupravu zakoupenou předem. Manželé odpočívají tím, že se rádi „válí“ v obýváku u TV.

Další podmínka klienta byla NE stavebním úpravám, takže respektovala toto zadání. Dále klienti zmiňovali v zadání preferenci rovných linií, dřeva, skla a kovu. "Ale šlo o školní projekt, kdy klient dostane 8 různých návrhů – proto jsem se odvážila představit sofistikovanější koncept ODKAZ. Kdy jindy má klient příležitost vidět interiér ve zcela jiném světle než nyní. Na dílčí prezentaci byli klienti spokojení, a proto tedy vznikl koncept a návrh nazvaný ODKAZ," říká Blanka Šnáblová.

Návrh nazvaný ODKAZ:

Blanka Šnáblová pro tuto rodinu navrhla i dětský pokoj.

Hlavním motivem se stala geometrie. V hale autorka proto využila dlažbu s motivem hexagonu, díky tomu tak získala odkaz ke geometrii v půdoryse (kose stěny). Stejně tak v obýváku je dřevěná podlaha ložená šikmo střídavě a vytváří tak vzorek parketového „stromečku“ (majitelé výslovně nechtěli na podlahu parkety, ač by k prostoru perfektně sedly). Na podlahu je využit drásaný dub ošetřený přírodním olejem, protože majitelé mají velkého psa.

Detaily, které se harmonicky spojí v celek Foto:

Ke geometrii odkazují také svítidla v obývacím pokoji, konferenční stolky, vzor na koberci, vzor na tapetě, madlo na schodišti, dekor na polštářích a poufu, zrcadlo.

Pro interiér designérka zvolila odstín šedé založený na modré – při různém zdroji světla a denní době přirozeně mění odstín a „hru“ celého interiéru (v každém okamžiku působením ročních období, denního a umělého osvětlení má barva jiný nádech a interiér jiné vyznění). Modrá je také vyjádřením mužského principu.

A tyhle kousky našly uplatnění v hale Foto:

Secesní nábytek doplnily stylově stejné podlahové lišty, stropní lišty (v obývacím pokoji nesou LED osvětlení), vypínače a zásuvky, svítidla v obývacím pokoji, konferenční stolky, zrcadlo, konstrukce nábytku (římsy, rámová konstrukce čel), garniž.

Obývací pokoj

Rozměr vybrané sedací soupravy celkem jasně vymezil dispozici. Počítalo se s probouráním dveří do kuchyně, designérka navrhla pouzdrové skleněné. Na sklo (grafosklo) je „vypískován“ motiv tapety – Princip triády – tapeta na stěně v obývacím pokoji, v hale a motiv na skleněných dveřích. Dveře jsou navrženy od stěny dostatečně daleko, aby k nim mohl být umístěn samostatně stojící příborník, který je tak nenásilným „protažením“ malé kuchyňky – uložení skleniček na víno, dekantéru apod. – manželé si rádi otevřou lahav vína k posezení u TV.

Blanka Šnáblová Foto: Blanku Šnáblovou najdete ve vlastním studiu Bian Concept.

Osvětlení – hlavní osvětlení jsou LED pásky v ORAC lištách, atmosferické osvětlení reprezentuje závěsný lustr nad sezením – geometrické tvary v triádě s konferenčním a odkládacím stolkem a zrcadlem (kov, mosaz, patina).

"Dále se počítalo s vybudováním vstupu na terasu, kde původně bylo jen okno. Majitelé plánovali jen jednokřídlé dveře na terasu. Vzhledem k orientaci obývacího pokoje na sever a nedostatku světla, jsem navrhla přidat ještě jedno křídlo dveří, které vpustí do prostoru další denní světlo," říká Blanka Šnáblová.

Útulnost do obývacího pokoje vnáší lněné záclony (bílé) a závěsy (šedé). Interiér je sladěn i kombinování vzorů, které si spolu povídají i na doplňcích, jako jsou polštáře, pouf, koberec.

Použité barva: šedá Dulux 30BB 45/049 a 90 BG 35/068
Tapeta Schoner Wohnen 5 9440-23

Hala se schodištěm

Schodiště zakončuje skleněné zábradlí, které nikterak nepřebíjí výraznou halu, naopak svou jednoduchostí a podstatou podtrhuje atmosféru. Nad schodištěm je solitérní závěsné svítidlo z ručně foukaného skla.

Rámcový rozpočet

Úpravy zdí včetně tapety a výmalby: 13 000 Kč
Nábytek (z velké části na míru) do haly i obývacího pokoje: 147 700 Kč
Doplňky a svítidla (včetně lišt, záclon, polštářků, koberce): 150 000 Kč

Realizace Blanky Šnáblové najdete na stránkách Bian Concept.

Blanka Šnáblová - Logo Foto:

(web)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Pracovní stůl je velkoryse veliký a počítá s tím, že jednou přibude počítač Foto:

2 návrhy pokojíčku pro malou princeznu. Který je lepší?

Přinášíme vám dvě varianty návrhu pokojíčku pro malou slečnu včetně čísel barev na výmalbu, názvů výrobků a rozpočtu celé proměny.

Článek

Do mini bytu Adama Rujbra se vejdou i krbová kamna Foto:

Podívejte se, jak architekt dostal na 21 m2 kuchyň, obývák i ložnici

Architekti na příkladu titěrného bytu zřízeného v bývalé prádelně předvádějí veřejnosti, jak efektivně využít každý centimetr. Mini byt v Brně můžete navštívit a taky se v...


reklama