Zahrada

21. června 2024 11:00

Tomáš Durčák

Jak správně používat zahradní kolečko, dnes ví málokdo. Nejčastější chybou je táhnutí do kopce

Zahradní kolečko je na každé pořádné zahradě téměř povinným vybavením. Dokáže totiž usnadnit leckterou práci a převézt obrovské množství libovolného materiálu za cenu výrazně menšího fyzického vypětí. Ovšem jen za předpokladu, že víte, jak jej správně uchopit a vézt. Což už dnes, popravdě řečeno, zpravidla vědí jen na vesnici. Nezkušení majitelé koleček naproti tomu často končí s bolavými zády.

Pokud při použití zahradního kolečka funíte, nadáváte, bolí vás v zádech a máte pocit, že odnosit převážené věci ručně by bylo snazší, zřejmě něco děláte špatně. Problém může samozřejmě být i v samotném kolečku, ale mnohem častěji za to může fakt, že lidé s ním neumí správně zacházet, a tak si z pomocníka udělají mučící nástroj pro záda.

Jak vybrat zahradní kolečko

První otázkou by mělo být, k čemu konkrétně vlastně zahradní kolečko chcete používat, nebo používáte. Převážíte-li jen kompost a jiné lehčí materiály, je nesmysl, abyste kvůli tomu nutně měli stavební kolečko. Zejména na lehčí věci dnes rozhodně stojí za zvážení i pořízení plastového zahradního kolečka, jehož nižší váhu vaše pohybová soustava nepochybně ocení.

Plastová korba vás nikdy nepotrápí korozí a rozhodně bude levnější i snazší na používání než korba z plechu (čím větší objem, tím více rozdíl ve váze pocítíte). Na druhou stranu nejde o materiál, který by bez problémů zvládal těžší náklad nebo každodenní intenzivní používání. Naproti tomu plechová korba vydrží nesrovnatelně vyšší zátěž a můžete ji bez obav prohánět den co den od rána do večera, přičemž jedinou údržbou bude ohlídání případné koroze.

Relativně moderní alternativou, kterou ocení zejména senioři, je pak zahradní kolečko s elektromotorem, jehož princip fungování je podobný třeba dnes populárním elektrokolům. Jinými slovy, pro převážení nákladů v takovém kolečku budete potřebovat výrazně méně vlastní síly. V klíčových momentech, jako je třeba jízda do kopečka, vás totiž motor podrží. Motorové kolečko tak může být i perfektním dárkem pro babičku či dědečka, aby jim práce na zahradě i na stará kolena stále odsýpala.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nikol Leitgeb se pochlubila prostorným zahradním domkem, který si zamilují i děti

Největší chyba při práci s kolečkem

A když už jsme u kopečků, právě jízda do nebo z kopce patří k činnostem, při nichž většina lidí dělá s kolečky velké chyby, za něž pak platí nutností namazat si večer bolavá záda. Když tedy pomineme úplný základ – tedy schopnost vézt kolečko i po rovině tak, abyste náklad po cestě nevyklopili na neplánovaném místě – lze zahradní kolečko i s nákladem dostat nejen do svahu, ale třeba i do schodů. Jen musíte vědět, jak na to.

K tomu vám může dopomoci už jen pohled na stavbu zahradního kolečka, které má vzadu standardně dvě kovové nohy pro postavení a vpředu zase kovovou obroučku před samotným kolem. Při cestě do schodů s těžkým nákladem vám právě obroučka bude dělat zásadní problém – kolečko nesmíte příliš moc naklonit dopředu, aby se vám obroučka nezarazila do schodu a třeba jej nepoškodila.

Navíc vám kolečko může na vyšším schodu za obroučku uvíznout ve vzduchu, takže pro jeho zdolání budete potřebovat ještě více fyzické námahy. Na stejné problémy můžete narazit i při cestě ze schodů, kdy o ně není větší problém zavadit obroučkou nebo i nožkami, což zpravidla vyústí ve vysypání minimálně části nákladu.

NENECHTE SI UJÍT: Jak zpracovat třešně: Vyzkoušejte třešňový sirup s levandulí nebo džem s jahodami

Potřebujete-li tedy zdolat se zahradním kolečkem schody, žádné speciální techniky nevymýšlejte a použijte na schody dřevěnou fošnu (desku), po níž s kolečkem vyjedete i sjedete nesrovnatelně snadněji. Jen opět pozor na rovnováhu a rychlost, abyste neskončili pod schody s vysypaným nákladem, nebo ještě hůř – kolečko nesjelo z desky, nezaseklo se o schody a vy přes něj nepřepadli dopředu, což zavání něčím mnohem horším než jen bolavými zády.

Druhou „kritickou“ situací při používání zahradního kolečka je tlačení do svahu, případně sjezd z něj s plně naloženou korbou. I zde platí několik snadných pouček, které dnes stále na vsi zná každý kluk i holka, ale začínajícím zahrádkářům u novostaveb o nich zpravidla nikdo neřekne. Předně, do kopce kolečko vždy tlačte před sebou, nikdo se ho nepokoušejte tahat za sebou. Vaše záda vám poděkují.

U sjezdu dolů platí něco podobného jako u schodů – největší pozor si dávejte na rovnováhu a rychlost. Plně naložená korba se totiž i z mírného svahu velmi ochotně rozjede tak, že už ji nezastavíte a skončíte v lepším případě jen s vysypaným nákladem. Hlavním úkolem při sjezdu s naloženým kolečkem je tak paradoxně nikoliv tlačení dopředu, ale spíš táhnutí zpět k sobě, čímž jej můžete bezpečně brzdit a regulovat jeho tendenci rozjet se na nekontrolovatelnou rychlost.

Sdílejte článek
Štítky bolest zad nesprávné používání práce na zahradě svah rady a tipy zahradní kolečko stavební kolečko

Přečtěte si také