Víte, že broskve dokážou zlepšit náladu? A jsou z nich úžasné džemy
Broskve, šťavnaté červenožluté letní ovoce, jsou nabité vitaminy, minerály a vlákninou. Nejlepší jsou čerstvé, ovšem ani domácí džem, kompot či letní drink nemají chybu. Zkuste naše recepty a využijte broskve naplno!
Broskev, plod broskvoně obecné (Prunus persica), je kulatá až lehce zašpičatělá, má charakteristickou sametovou, jemně ochmýřenou slupku. Barva slupky je žlutozelená, sytě žlutá nebo lehce načervenalá. V závislosti na odrůdě je poměrně měkká dužina bílá, nažloutlá nebo červeně mramorovaná. Broskve jsou velmi citlivé na otlaky a nárazy.
NENECHTE SI UJÍT: Angrešt je ovoce nadupané vitaminy. Jeho zvláštní sladkokyselá chuť vynikne v kompotu i bublanině
Uvnitř oválné, světle béžové pecky s hlubokými zářezy se nachází olejnaté semeno, které obsahuje amygdalin – látku, z níž se za jistých okolností může uvolňovat kyanid. Ten je zdraví škodlivý, proto semena broskví nejsou vhodná ke konzumaci.
- Z rozemletých broskvových a meruňkových jader se – po odstranění amygdalinu – vyrábí náhražka marcipánu, takzvaný persipán.

Na co jsou dobré broskve
Broskve obsahují až 88 % vody, bílkoviny, sacharidy a vlákninu, množství vitaminů A, C, E, K a vitaminy skupiny B, z minerálů zejména draslík, fosfor, železo a vápník. Zvláště bohaté jsou na hořčík a niacin (vitamin B3), dvě látky, které dokážou zlepšit náladu, pomohou při splínu a stresu.
Broskve posilují imunitní systém a chrání před volnými radikály. Podporují správné trávení, působí proti zácpě a urychlují metabolismus. Blahodárný je vliv broskví na srdce, cévy a krevní oběh. Pomáhají také při kašli a astmatu.

Uvnitř pecky se nachází olejnaté semeno, které obsahuje amygdalin. Látku, z níž se může uvolňovat kyanid. Ten je zdraví škodlivý, proto semena broskví nejsou vhodná ke konzumaci. Zdroj: iStock
Proč jíst broskve?
Ve srovnání s ostatními peckovinami (švestky, meruňky, třešně) mají broskve mnohem méně sacharidů a tím i kalorií. Jsou tak ideálním ovocem při hubnutí. Energetická hodnota 100 g broskve je zhruba 200 kJ. A tak jich s klidným svědomím můžeme sníst tolik, kolik hrdlo ráčí.
- Broskve mají také zkrášlující účinky, podporují zdraví pokožky, vlasů a nehtů. Rozmačkané zralé plody nebo jen slupky se dají použít jako pleťová maska, která okamžitě pleť osvěží a rozzáří.
PŘEČTĚTE SI: 12 rad a tipů, jak správně zmrazit sezonní ovoce. Tyhle druhy se k tomu hodí nejvíce
Jak uchovat broskve
- Broskve je nejlepší jíst čerstvé a se slupkou, to jsou nejchutnější a taky nejzdravější. Broskve se dají jen obtížně dlouhodobě skladovat, měly by se spotřebovat co nejdříve po utržení, zhruba do čtyř dnů. Skladovací teplota by neměla přesáhnout 10 stupňů Celsia. V chladničce vydrží asi 1 týden, což však může ovlivnit jejich chuť.
- Broskve lze také nakrájet na kostky či plátky a zmrazit je, v mrazáku vydrží osm měsíců.
Inspirujte se: Samosběr meruněk 2025: Kam letos vyrazit a kolik dáte za kilo?
Jak broskve zpracovat
Z broskví se připravují kompoty, džemy, šťávy, ale také různé moučníky a dezerty, své místo mají v ovocných i zeleninových salátech, zmrzlinách a nápojích. Vynikající je kombinace chuti broskve, masa a sýra.

Jak oloupat broskve
Na tepelnou úpravu se broskve většinou používají oloupané – broskev krátce spaříme horkou vodou, slupku u stopky křížem nařízneme a směrem dolů opatrně nožem sloupneme.
INSPIRUJTE SE: Udělejte si domácí marmeládu z pomerančů s rumem či se zázvorem
Broskvový kompot
Ingredience
- 2 kg zralých broskví
- 800 g cukru krystal
- 2 l vody
- citronová šťáva
Příprava
- Zralé, ale stále tvrdé a pevné plody omyjeme, očistíme a rozkrojíme na poloviny, pecky vyjmeme a několik si odložíme. Podle chuti necháme se slupkou nebo ji sloupneme.
- Na cukrový sirup přivedeme k varu vodu, vsypeme cukr a za stálého míchání při mírné teplotě povaříme, až se cukr úplně rozpustí. Sejmeme a necháme vychladnout.
- Půlkami broskví naplníme zavařovací sklenice řeznou stranou dolů, do každé sklenice přidáme 1–2 pecky a několik kapek čerstvě vymačkané citronové šťávy, zalijeme cukrovým sirupem a pevně uzavřeme víčkem.
- Sterilujeme v zavařovacím hrnci při teplotě 80 °C 20 až 25 minut.

Broskvový džem
Ingredience
- 1,5 kg oloupaných vypeckovaných broskví
- 1 kg cukru
- 90 ml čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 3 snítky rozmarýnu nebo meduňky, levandule či máty
Příprava
- Broskve nadrobno nakrájíme nebo nahrubo rozmixujeme. V míse smícháme s cukrem a citronovou šťávou a jednou z bylin.
- Necháme v chladu nejméně 6 hodin odstát, ideálně přes noc, dokud se cukr se úplně nerozpustí.
- Pak bylinky vyndáme a za stálého míchání pomalu přivedeme směs k varu a vaříme 10–15 minut.
- Horkým džemem naplníme skleničky, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Osvěžující hrnkový drink
Ingredience
- 1 hrnek cukru
- 1/3 hrnku nasekaných lístků meduňky
- 4 hrnky nakrájených broskví
- 4 hrnky suchého bílého vína
- meduňka a ovoce na ozdobení
Příprava
- Meduňku rozmixujeme s cukrem.
- Kousky broskví dáme do vhodné skleněné nádoby, zasypeme meduňkovým cukrem, zalijeme vínem a zakryjeme.
- Vložíme do lednice a necháme nejméně týden rozležet.
- Před podáváním do zhruba jedné čtvrtiny sklenice dáme ovocný základ, přidáme několik kostek ledu a dolijeme podle chuti vodou, ozdobíme meduňkou či mátou a ovocem.

Domácí broskvová sangrie
Ingredience
- 7 broskví
- 3 meruňky
- 1 pomeranč
- 1 citron
- kousek celé skořice
- 1 l jemně perlivé vody (může být i s citronovou nebo pomerančovou příchutí)
- láhev kvalitního suchého červeného vína
- 250 až 300 ml pomerančové šťávy
- máta na ozdobení
Příprava
Ovoce omyjeme, je-li třeba, oloupeme a vypeckujeme, rozkrájíme na větší kousky a vložíme do skleněné nádoby. Přidáme skořici, přelijeme víno, minerálku a džus, nádobu zakryjeme a necháme minimálně tři dny v lednici. Podáváme s ledem a lístky máty.
Zdroje: cs.wikipedia.org, nzip.cz, fresh.iprima.cz