reklama

návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

reklama

Z broskví připravíte retro kompot, marmeládu i osvěžující drinky

Lenka Valjentová , Vydáno: 13.08.2020
Broskve jsou úžasné letní ovoce: retro broskvový kompot a džem
Autor: istock.com Broskve jsou úžasné letní ovoce: retro broskvový kompot a džem
Šťavnaté červenožluté broskve jsou chutné a zdravé letní ovoce, které je doslova nabité vitaminy, minerály a vlákninou. A jelikož na rozdíl od ostatních peckovin, jako jsou meruňky nebo švestky, obsahují broskve méně cukru a kalorií, můžete jich s klidným svědomím sníst tolik, co hrdlo ráčí. Nejlepší a nejzdravější jsou samozřejmě plody čerstvé, ovšem ani retro broskvový kompot a marmeláda nebo osvěžující domácí letní drinky nemají chybu a skvěle chutnají. Však se můžete sami přesvědčit.

reklama

Broskve obsahují až 88 % vody, bílkoviny, sacharidy a vlákninu, množství vitaminu A, C, E, K a vitaminy skupiny B, z minerálu zejména draslík, fosfor, železo a vápník. Zvláště bohaté jsou na hořčík a niacin (vitamin B3), dvě látky, které spolehlivě dokážou zlepšit náladu, pomohou při splínu a stresu. Broskve posilují imunitní systém, chrání před volnými radikály, podporují správné trávení, působí proti zácpě a urychlují metabolismus. Blahodárný je vliv broskví na srdce, cévy a krevní oběh. Dobře působí proti kašli a astmatu.

Ve srovnání s ostatními peckovinami (švestky, meruňky, třešně) mají mnohem méně sacharidů a tím i kalorií
Autor: Archiv Marty Pawlicové Ve srovnání s ostatními peckovinami (švestky, meruňky, třešně) mají mnohem méně sacharidů a tím i kalorií

Ve srovnání s ostatními peckovinami (švestky, meruňky, třešně) mají mnohem méně sacharidů a tím i kalorií. Jsou proto ideálním ovocem při hubnutí. Energetická hodnota 100 g broskve je zhruba 200 kJ. Broskve mají také zkrášlující účinky, podporují zdraví pokožky, vlasů a nehtů. Rozmačkané zralé plody nebo jen slupky se dají použít jako pleťová maska, která okamžitě pleť osvěží a rozzáří.

Meruňky krásně voní, prospívají zdraví, dobře vypadají a skvěle chutnají. Upečte si sladký dort i slaný koláč

Jak poznat zralou meruňku a jak udělat sladký i slaný koláč? Využijte sezónu meruněk naplno

Třešně bohužel nemají příliš dlouhou trvanlivost a měly by se po sklizni co nejrychleji sníst nebo zpracovat

Jak zpracovat třešně? Vyzkoušejte třešňový sirup, džem nebo koláč

Šťavnaté broskve na talíři

Broskve je nejlepší jíst čerstvé a se slupkou, to jsou nejchutnější a taky nejzdravější. Připravují se z nich kompoty, džemy, šťávy, ale také různé moučníky a dezerty, nechybí v ovocných i zeleninových salátech, zmrzlinách a nápojích. Vynikající je kombinace chuti broskve, masa a sýra. Na tepelnou úpravu se broskve většinou používají oloupané – broskev krátce spaříme horkou vodou, slupku u stopky křížem nařízneme a směrem dolů opatrně nožem sloupneme.

Broskve jsou úžasné letní ovoce, připravují se z nich kompoty, džemy, šťávy, různé moučníky a dezerty, nechybí v ovocných i zeleninových salátech, zmrzlinách a nápojích
Autor: istock.com Broskve jsou úžasné letní ovoce, připravují se z nich kompoty, džemy, šťávy, různé moučníky a dezerty, nechybí v ovocných i zeleninových salátech, zmrzlinách a nápojích

Retro broskvový kompot

Ingredience

  1. 2 kg zralých broskví
  2. 800 g cukru krystal
  3. 2 l vody
  4. citronová šťáva

Postup

Zralé ale stále tvrdé a pevné plody omyjeme, očistíme a rozkrojíme na poloviny, pecky vyjmeme a několik si odložíme. Podle chuti necháme se slupkou nebo ji sloupneme. Na cukrový sirup přivedeme k varu vodu, vsypeme cukr a za stálého míchání při mírné teplotě povaříme, až se cukr úplně rozpustí. Sejmeme a necháme vychladnout. Půlkami broskví naplníme zavařovací sklenice řeznou stranou dolů, do každé sklenice přidáme 1–2 pecky a několik kapek čerstvě vymačkané citronové šťávy, zalijeme cukrovým sirupem a pevně uzavřeme víčkem. Sterilujeme v zavařovacím hrnci při teplotě 80 °C 20 až 25 minut.

Broskve jsou úžasné letní ovoce: retro broskvový kompot
Autor: istock.com Broskve jsou úžasné letní ovoce: retro broskvový kompot

Broskvová marmeláda

Ingredience

  1. 1,5 kg oloupaných vypeckovaných broskví
  2. 1 kg cukru
  3. 90 ml čerstvě vymačkané citronové šťávy
  4. 3 snítky rozmarýnu nebo meduňky, levandule či máty

Postup

Broskve nadrobno nakrájíme nebo nahrubo rozmixujeme. V míse smícháme s cukrem a citronovou šťávou a jednou z bylin. Necháme v chladu nejméně 6 hodin odstát, ideálně přes noc, dokud se cukr se úplně nerozpustí, bylinky vyndáme. Za stálého míchání pomalu přivedeme směs k varu a vaříme 10–15 minut. Horkým džemem naplníme skleničky, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Broskve jsou úžasné letní ovoce: broskvový džem
Autor: istock.com Broskve jsou úžasné letní ovoce: broskvový džem

Osvěžující hrnkový drink

Ingredience

  1. 1 hrnek cukru
  2. 1/3 hrnku nasekaných lístků meduňky
  3. 4 hrnky nakrájených broskví
  4. 4 hrnky suchého bílého vína
  5. meduňka a ovoce na ozdobení

Postup

Meduňku rozmixujeme s cukrem. Kousky broskví dáme do vhodné skleněné nádoby, zasypeme meduňkovým cukrem, zalijeme vínem a zakryjeme. Vložíme do lednice a necháme nejméně týden rozležet. Před podáváním do zhruba jedné čtvrtiny sklenice dáme ovocný základ, přidáme několik kostek ledu a dolijeme podle chuti vodou, ozdobíme meduňkou či mátou a ovocem.

Broskve jsou úžasné letní ovoce: letní broskvový osvěžující drink
Autor: istock.com Broskve jsou úžasné letní ovoce: letní broskvový osvěžující drink

Domácí broskvová sangrie

Ingedience

  1. 7 broskví
  2. 3 meruňky
  3. 1 pomeranč
  4. 1 citron
  5. kousek celé skořice
  6. 1 l jemně perlivé vody (může být i s citronovou nebo pomerančovou příchutí)
  7. láhev kvalitního suchého červeného vína
  8. 250 až 300 ml pomerančové šťávy
  9. máta na ozdobení

Postup

Ovoce omyjeme, je-li třeba, oloupeme a vypeckujeme, rozkrájíme na větší kousky a vložíme do skleněné nádoby. Přidáme skořici, přelijeme víno, minerálku a džus, nádobu zakryjeme a necháme minimálně tři dny v lednici. Podáváme s ledem a lístky máty. 

Mohlo by vás ještě zajímat:

Nevíte už co s úrodou máty? Vyrobte si domácí mátový olej, tinkturu a sirup

Nevíte co s úrodou máty? Vyrobte si domácí olej, sirup a tinkturu

Levandule sirup

Levandule má léčivé účinky i skvělou chuť. Udělejte si sirup a upečte sušenky

Pouhá hrst čerstvých višní odstraní pocit únavy

Proč jíst višně: Zkuste domácí griotku, koláč s drobenkou, džem v čokoládě a bublaninu

broskvová zmrzlina s jogurtem

Vyrobte si skvělou jogurtovo-broskvovou zmrzlinu. Bude hotová za pár minut

Článek je zařazen v: broskve , broskve recepty , broskve zdraví , broskve hubnutí , retro broskvový kompot , domácí broskvová marmeláda , domácí sangrie , letní hrnkový drink

reklama

Přečtěte si také