Broskve dokážou zlepšit náladu a jsou z nich úžasné džemy i osvěžující letní drinky
Šťavnaté červenožluté broskve jsou chutné a zdravé letní ovoce, které je nabité vitaminy, minerály a vlákninou. A jelikož na rozdíl od ostatních peckovin, jako jsou meruňky nebo švestky, obsahují broskve méně cukru a kalorií, můžete jich s klidným svědomím sníst tolik, kolik hrdlo ráčí. Nejlepší a nejzdravější jsou samozřejmě plody čerstvé, ovšem ani broskvový kompot a marmeláda nebo domácí letní drinky nemají chybu.
Broskev, plod broskvoně obecné (Prunus persica), je kulatá až lehce zašpičatělá, má charakteristickou sametovou, jemně ochmýřenou slupku. Barva slupky je žlutozelená, sytě žlutá nebo lehce načervenalá. V závislosti na odrůdě je poměrně měkká dužina bílá, nažloutlá nebo červeně mramorovaná. Broskve jsou velmi citlivé na otlaky a nárazy.
NENECHTE SI UJÍT: Angrešt je ovoce nadupané vitaminy. Jeho zvláštní sladkokyselá chuť vynikne v kompotu i bublanině
Uvnitř oválné, světle béžové pecky s hlubokými zářezy se nachází olejnaté semeno, které obsahuje amygdalin – látku, z níž se za jistých okolností může uvolňovat kyanid. Ten je zdraví škodlivý, proto semena broskví nejsou vhodná ke konzumaci. Z rozemletých broskvových a meruňkových jader – po odstranění amygdalinu – vyrábí náhražka marcipánu, takzvaný persipán.
Na co jsou dobré broskve
Broskve obsahují až 88 % vody, bílkoviny, sacharidy a vlákninu, množství vitaminu A, C, E, K a vitaminy skupiny B, z minerálů zejména draslík, fosfor, železo a vápník. Zvláště bohaté jsou na hořčík a niacin (vitamin B3), dvě látky, které spolehlivě dokážou zlepšit náladu, pomohou při splínu a stresu. Broskve posilují imunitní systém, chrání před volnými radikály, podporují správné trávení, působí proti zácpě a urychlují metabolismus. Blahodárný je vliv broskví na srdce, cévy a krevní oběh. Pomáhají při kašli a astmatu.
Broskev, plod broskvoně obecné (Prunus persica), je kulatá až lehce zašpičatělá, má charakteristickou sametovou, jemně ochmýřenou slupku. Zdroj: Marta Pawlicová
Broskev, plod broskvoně obecné (Prunus persica), je kulatá až lehce zašpičatělá, má charakteristickou sametovou, jemně ochmýřenou slupku. Zdroj: Marta Pawlicová
Proč jíst broskve?
Ve srovnání s ostatními peckovinami (švestky, meruňky, třešně) mají broskve mnohem méně sacharidů a tím i kalorií. Jsou tak ideálním ovocem při hubnutí. Energetická hodnota 100 g broskve je zhruba 200 kJ.
Broskve mají také zkrášlující účinky, podporují zdraví pokožky, vlasů a nehtů. Rozmačkané zralé plody nebo jen slupky se dají použít jako pleťová maska, která okamžitě pleť osvěží a rozzáří.
PŘEČTĚTE SI: 12 rad a tipů, jak správně zmrazit sezonní ovoce. Tyhle druhy se k tomu hodí nejvíce
Jak uchovat broskve
- Broskve je nejlepší jíst čerstvé a se slupkou, to jsou nejchutnější a taky nejzdravější. Broskve se dají jen obtížně dlouhodobě skladovat, měly by se spotřebovat co nejdříve po utržení, zhruba do čtyř dnů. Skladovací teplota by neměla přesáhnout 10 stupňů Celsia. V chladničce vydrží asi 1 týden, což však může ovlivnit jejich chuť.
- Broskve lze také nakrájet na kostky či plátky a zmrazit je, v mrazáku vydrží osm měsíců.
Jak broskve zpracovat
Z broskví se připravují kompoty, džemy, šťávy, ale také různé moučníky a dezerty, své místo mají v ovocných i zeleninových salátech, zmrzlinách a nápojích. Vynikající je kombinace chuti broskve, masa a sýra.
Jak oloupat broskve
Na tepelnou úpravu se broskve většinou používají oloupané – broskev krátce spaříme horkou vodou, slupku u stopky křížem nařízneme a směrem dolů opatrně nožem sloupneme.
Broskvový kompot
Ingredience
- 2 kg zralých broskví
- 800 g cukru krystal
- 2 l vody
- citronová šťáva
Příprava
Zralé ale stále tvrdé a pevné plody omyjeme, očistíme a rozkrojíme na poloviny, pecky vyjmeme a několik si odložíme. Podle chuti necháme se slupkou nebo ji sloupneme. Na cukrový sirup přivedeme k varu vodu, vsypeme cukr a za stálého míchání při mírné teplotě povaříme, až se cukr úplně rozpustí. Sejmeme a necháme vychladnout. Půlkami broskví naplníme zavařovací sklenice řeznou stranou dolů, do každé sklenice přidáme 1–2 pecky a několik kapek čerstvě vymačkané citronové šťávy, zalijeme cukrovým sirupem a pevně uzavřeme víčkem. Sterilujeme v zavařovacím hrnci při teplotě 80 °C 20 až 25 minut.
INSPIRUJTE SE: Udělejte si domácí marmeládu z pomerančů s rumem či se zázvorem
Broskvový džem
Ingredience
- 1,5 kg oloupaných vypeckovaných broskví
- 1 kg cukru
- 90 ml čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 3 snítky rozmarýnu nebo meduňky, levandule či máty
Příprava
Broskve nadrobno nakrájíme nebo nahrubo rozmixujeme. V míse smícháme s cukrem a citronovou šťávou a jednou z bylin. Necháme v chladu nejméně 6 hodin odstát, ideálně přes noc, dokud se cukr se úplně nerozpustí. Pak bylinky vyndáme a za stálého míchání pomalu přivedeme směs k varu a vaříme 10–15 minut. Horkým džemem naplníme skleničky, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Z broskví je vynikající džem Zdroj: iStock
Osvěžující hrnkový drink
Ingredience
- 1 hrnek cukru
- 1/3 hrnku nasekaných lístků meduňky
- 4 hrnky nakrájených broskví
- 4 hrnky suchého bílého vína
- meduňka a ovoce na ozdobení
Příprava
Meduňku rozmixujeme s cukrem. Kousky broskví dáme do vhodné skleněné nádoby, zasypeme meduňkovým cukrem, zalijeme vínem a zakryjeme. Vložíme do lednice a necháme nejméně týden rozležet. Před podáváním do zhruba jedné čtvrtiny sklenice dáme ovocný základ, přidáme několik kostek ledu a dolijeme podle chuti vodou, ozdobíme meduňkou či mátou a ovocem.
Domácí broskvová sangrie
Ingedience
- 7 broskví
- 3 meruňky
- 1 pomeranč
- 1 citron
- kousek celé skořice
- 1 l jemně perlivé vody (může být i scitronovou nebo pomerančovou příchutí)
- láhev kvalitního suchého červeného vína
- 250 až 300 ml pomerančové šťávy
- máta na ozdobení
Příprava
Ovoce omyjeme, je-li třeba, oloupeme a vypeckujeme, rozkrájíme na větší kousky a vložíme do skleněné nádoby. Přidáme skořici, přelijeme víno, minerálku a džus, nádobu zakryjeme a necháme minimálně tři dny v lednici. Podáváme s ledem a lístky máty.
Zdroje: cs.wikipedia.org, nzip.cz, fresh.iprima.cz