Víte, že broskve dokážou zlepšit náladu? A jsou z nich úžasné džemy

Broskve, šťavnaté červenožluté letní ovoce, jsou nabité vitaminy, minerály a vlákninou. Nejlepší jsou čerstvé, ovšem ani domácí džem, kompot či letní drink nemají chybu. Zkuste naše recepty a využijte broskve naplno!

Broskev, plod broskvoně obecné (Prunus persica), je kulatá až lehce zašpičatělá, má charakteristickou sametovou, jemně ochmýřenou slupku. Barva slupky je žlutozelená, sytě žlutá nebo lehce načervenalá. V závislosti na odrůdě je poměrně měkká dužina bílá, nažloutlá nebo červeně mramorovaná. Broskve jsou velmi citlivé na otlaky a nárazy.

NENECHTE SI UJÍT: Angrešt je ovoce nadupané vitaminy. Jeho zvláštní sladkokyselá chuť vynikne v kompotu i bublanině

Uvnitř oválné, světle béžové pecky s hlubokými zářezy se nachází olejnaté semeno, které obsahuje amygdalin – látku, z níž se za jistých okolností může uvolňovat kyanid. Ten je zdraví škodlivý, proto semena broskví nejsou vhodná ke konzumaci.

  • Z rozemletých broskvových a meruňkových jader se – po odstranění amygdalinu – vyrábí náhražka marcipánu, takzvaný persipán.

Na co jsou dobré broskve

Broskve obsahují až 88 % vody, bílkoviny, sacharidy a vlákninu, množství vitaminů A, C, E, K a vitaminy skupiny B, z minerálů zejména draslík, fosfor, železo a vápník. Zvláště bohaté jsou na hořčík a niacin (vitamin B3), dvě látky, které dokážou zlepšit náladu, pomohou při splínu a stresu.

Broskve posilují imunitní systém a chrání před volnými radikály. Podporují správné trávení, působí proti zácpě a urychlují metabolismus. Blahodárný je vliv broskví na srdce, cévy a krevní oběh. Pomáhají také při kašli a astmatu.

Proč jíst broskve?

Ve srovnání s ostatními peckovinami (švestky, meruňky, třešně) mají broskve mnohem méně sacharidů a tím i kalorií. Jsou tak ideálním ovocem při hubnutí. Energetická hodnota 100 g broskve je zhruba 200 kJ. A tak jich s klidným svědomím můžeme sníst tolik, kolik hrdlo ráčí.

  • Broskve mají také zkrášlující účinky, podporují zdraví pokožky, vlasů a nehtů. Rozmačkané zralé plody nebo jen slupky se dají použít jako pleťová maska, která okamžitě pleť osvěží a rozzáří.

PŘEČTĚTE SI: 12 rad a tipů, jak správně zmrazit sezonní ovoce. Tyhle druhy se k tomu hodí nejvíce

Jak uchovat broskve

  • Broskve je nejlepší jíst čerstvé a se slupkou, to jsou nejchutnější a taky nejzdravější. Broskve se dají jen obtížně dlouhodobě skladovat, měly by se spotřebovat co nejdříve po utržení, zhruba do čtyř dnů. Skladovací teplota by neměla přesáhnout 10 stupňů Celsia. V chladničce vydrží asi 1 týden, což však může ovlivnit jejich chuť.
  • Broskve lze také nakrájet na kostky či plátky a zmrazit je, v mrazáku vydrží osm měsíců.

Inspirujte se: Samosběr meruněk 2025: Kam letos vyrazit a kolik dáte za kilo?

Jak broskve zpracovat

Z broskví se připravují kompoty, džemy, šťávy, ale také různé moučníky a dezerty, své místo mají v ovocných i zeleninových salátech, zmrzlinách a nápojích. Vynikající je kombinace chuti broskve, masa a sýra.

Jak oloupat broskve

Na tepelnou úpravu se broskve většinou používají oloupané – broskev krátce spaříme horkou vodou, slupku u stopky křížem nařízneme a směrem dolů opatrně nožem sloupneme.

INSPIRUJTE SE:  Udělejte si domácí marmeládu z pomerančů s rumem či se zázvorem

Broskvový kompot

Ingredience

  • 2 kg zralých broskví
  • 800 g cukru krystal
  • 2 l vody
  • citronová šťáva

Příprava

  1. Zralé, ale stále tvrdé a pevné plody omyjeme, očistíme a rozkrojíme na poloviny, pecky vyjmeme a několik si odložíme. Podle chuti necháme se slupkou nebo ji sloupneme.
  2. Na cukrový sirup přivedeme k varu vodu, vsypeme cukr a za stálého míchání při mírné teplotě povaříme, až se cukr úplně rozpustí. Sejmeme a necháme vychladnout.
  3. Půlkami broskví naplníme zavařovací sklenice řeznou stranou dolů, do každé sklenice přidáme 1–2 pecky a několik kapek čerstvě vymačkané citronové šťávy, zalijeme cukrovým sirupem a pevně uzavřeme víčkem.
  4. Sterilujeme v zavařovacím hrnci při teplotě 80 °C 20 až 25 minut.

Broskvový džem

Ingredience

  • 1,5 kg oloupaných vypeckovaných broskví
  • 1 kg cukru
  • 90 ml čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 3 snítky rozmarýnu nebo meduňky, levandule či máty

Příprava

  1. Broskve nadrobno nakrájíme nebo nahrubo rozmixujeme. V míse smícháme s cukrem a citronovou šťávou a jednou z bylin.
  2. Necháme v chladu nejméně 6 hodin odstát, ideálně přes noc, dokud se cukr se úplně nerozpustí.
  3. Pak bylinky vyndáme a za stálého míchání pomalu přivedeme směs k varu a vaříme 10–15 minut.
  4. Horkým džemem naplníme skleničky, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Osvěžující hrnkový drink

Ingredience

  • 1 hrnek cukru
  • 1/3 hrnku nasekaných lístků meduňky
  • 4 hrnky nakrájených broskví
  • 4 hrnky suchého bílého vína
  • meduňka a ovoce na ozdobení

Příprava

  1. Meduňku rozmixujeme s cukrem.
  2. Kousky broskví dáme do vhodné skleněné nádoby, zasypeme meduňkovým cukrem, zalijeme vínem a zakryjeme.
  3. Vložíme do lednice a necháme nejméně týden rozležet.
  4. Před podáváním do zhruba jedné čtvrtiny sklenice dáme ovocný základ, přidáme několik kostek ledu a dolijeme podle chuti vodou, ozdobíme meduňkou či mátou a ovocem.

Domácí broskvová sangrie

Ingredience

  • 7 broskví
  • 3 meruňky
  • 1 pomeranč
  • 1 citron
  • kousek celé skořice
  • 1 l jemně perlivé vody (může být i s citronovou nebo pomerančovou příchutí)
  • láhev kvalitního suchého červeného vína
  • 250 až 300 ml pomerančové šťávy
  • máta na ozdobení

Příprava

Ovoce omyjeme, je-li třeba, oloupeme a vypeckujeme, rozkrájíme na větší kousky a vložíme do skleněné nádoby. Přidáme skořici, přelijeme víno, minerálku a džus, nádobu zakryjeme a necháme minimálně tři dny v lednici. Podáváme s ledem a lístky máty.

Zdroje: cs.wikipedia.orgnzip.cz, fresh.iprima.cz


Přečtěte si také