Z broskví připravíte retro kompot, marmeládu i osvěžující drinky
Broskve obsahujíaž 88 % vody, bílkoviny, sacharidy a vlákninu, množství vitaminu A, C, E, K a vitaminy skupiny B, z minerálu zejména draslík, fosfor, železo a vápník. Zvláště bohaté jsou na hořčík a niacin (vitamin B3), dvě látky, které spolehlivě dokážou zlepšit náladu, pomohou při splínu a stresu. Broskve posilují imunitní systém, chrání před volnými radikály, podporují správné trávení, působí proti zácpě a urychlují metabolismus. Blahodárný je vliv broskví na srdce, cévy a krevní oběh. Dobře působí proti kašli a astmatu.

Broskve 2 Zdroj: Archiv Marty Pawlicové
Ve srovnání s ostatními peckovinami (švestky, meruňky, třešně) mají mnohem méně sacharidů a tím i kalorií. Jsou proto ideálním ovocem při hubnutí. Energetická hodnota 100 g broskve je zhruba 200 kJ. Broskve mají také zkrášlující účinky, podporují zdravípokožky, vlasůa nehtů.Rozmačkané zralé plody nebo jen slupky se dají použít jako pleťová maska, která okamžitě pleť osvěží a rozzáří.
Šťavnaté broskve na talíři
Broskve je nejlepší jíst čerstvé a se slupkou, to jsou nejchutnější a taky nejzdravější. Připravují se z nich kompoty, džemy, šťávy, ale také různé moučníky a dezerty, nechybí v ovocných i zeleninových salátech, zmrzlinách a nápojích. Vynikající je kombinace chuti broskve, masa a sýra. Na tepelnou úpravu se broskve většinou používají oloupané – broskev krátce spaříme horkou vodou, slupku u stopky křížem nařízneme a směrem dolů opatrně nožem sloupneme.

Broskve 3 Zdroj: istock.com
Retro broskvový kompot
Ingredience
- 2 kg zralých broskví
- 800 g cukru krystal
- 2 l vody
- citronová šťáva
Postup
Zralé ale stále tvrdé a pevné plody omyjeme, očistíme a rozkrojíme na poloviny, pecky vyjmeme a několik si odložíme. Podle chuti necháme se slupkou nebo ji sloupneme. Na cukrový sirup přivedeme k varu vodu, vsypeme cukr a za stálého míchání při mírné teplotě povaříme, až se cukr úplně rozpustí. Sejmeme a necháme vychladnout. Půlkami broskví naplníme zavařovací sklenice řeznou stranou dolů, do každé sklenice přidáme 1–2 pecky a několik kapek čerstvě vymačkané citronové šťávy, zalijeme cukrovým sirupem a pevně uzavřeme víčkem. Sterilujeme v zavařovacím hrnci při teplotě 80°C 20 až 25 minut.

Broskve 4 Zdroj: istock.com
Broskvová marmeláda
Ingredience
- 1,5 kg oloupaných vypeckovaných broskví
- 1 kg cukru
- 90 ml čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 3 snítky rozmarýnu nebomeduňky, levandule či máty
Postup
Broskve nadrobno nakrájíme nebo nahrubo rozmixujeme. V míse smícháme s cukrem a citronovou šťávou a jednou z bylin. Necháme v chladu nejméně 6 hodin odstát, ideálně přes noc, dokud se cukr se úplně nerozpustí,bylinkyvyndáme. Za stálého míchání pomalu přivedeme směs k varu a vaříme 10–15 minut. Horkým džemem naplníme skleničky, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Broskve 6 Zdroj: istock.com
Osvěžující hrnkový drink
Ingredience
- 1 hrnek cukru
- 1/3 hrnku nasekaných lístků meduňky
- 4 hrnky nakrájených broskví
- 4 hrnky suchého bílého vína
- meduňkaa ovoce na ozdobení
Postup
Meduňku rozmixujeme s cukrem. Kousky broskví dáme do vhodné skleněné nádoby, zasypeme meduňkovým cukrem, zalijeme vínem a zakryjeme. Vložíme do lednice a necháme nejméně týden rozležet. Před podáváním do zhruba jedné čtvrtiny sklenice dáme ovocný základ, přidáme několik kostek ledu a dolijeme podle chuti vodou, ozdobíme meduňkou či mátoua ovocem.

Broskve 5 Zdroj: istock.com
Domácí broskvová sangrie
Ingedience
- 7 broskví
- 3 meruňky
- 1 pomeranč
- 1 citron
- kousek celé skořice
- 1 l jemně perlivé vody (může být i scitronovou nebo pomerančovou příchutí)
- láhev kvalitního suchého červeného vína
- 250 až 300 ml pomerančové šťávy
- máta na ozdobení
Postup
Ovoce omyjeme, je-li třeba, oloupeme a vypeckujeme, rozkrájíme na větší kousky a vložíme do skleněné nádoby. Přidáme skořici, přelijeme víno, minerálku a džus, nádobu zakryjeme a necháme minimálně tři dny vlednici. Podáváme s ledem a lístky máty.