reklama

Vánoční pomerančový sirup nebo měsíčky v čokoládě. Připravte sváteční dobroty z pomerančů

Lenka Valjentová
15. prosince 2020
Snad žádné jiné exotické ovoce nedokáže navodit vánoční atmosféru tak dokonale jako pomeranče. Tyhle oblíbené citrusy, které máme rádi pro jejich šťavnatou, nakysle sladkou chuť i báječnou svěží vůni, jsou navíc plné vitaminů a minerálních látek. A můžeme si z nich vyrobit vánoční či zimní dekoraci, která osvěží a provoní celý byt. Pomeranče se uplatní dobře v kuchyni při přípravě sladkých jídel, ale i masa.
reklama

Pomeranč je plod pomerančovníku čínského (Citrus sinensis), který pochází pravděpodobně ze subtropických oblastí Číny a Vietnamu. V 15. století byl do Evropy dovezen portugalskými obchodníky a záhy i do Ameriky. Jde o nejvíce pěstované citrusové ovoce, rozšířené je ve všech subtropických oblastech. Pěstuje se více než 500 odrůd, u nás se prodává kolem dvaceti. Nejznámější je asi odrůda Navel se silnější slupkou a se světlou šťavnatou dužinou.

Rady zkušených pěstitelů, jak u nás pěstovat exotické citrusy, tedy i pomerančovník, najdete zde.

Pomeranče jsou plné vitaminů a minerálních látek

Pomeranče jsou zdrojem vitaminu C (ve 100 g je okolo 60 mg céčka), což oceníme zvláště v zimních měsících. Dále obsahují vitaminy A a ze skupiny Bthiamin (B1), riboflavin (B2) a kyselinu listovou B9. Jsou také významnýmzdrojem vápníku, hořčíku, draslíku, železa, pektinu, vlákniny, sacharidů či flavonoidů.

Vitamin C pomáhá tělu bránit se proti virovým a bakteriálním infekcím, zvyšuje odolnost organismu a podporuje přirozenou imunitu, zejména v čase chřipek a nachlazení. Pomeranče pozitivně působí nakardiovaskulární systém, snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu vkrvi. Dále se podílejí na krvetvorbě a díky přítomnosti flavonoidů mají příznivý vliv i na prevenci srdečního infarktu. Zároveň pomáhají předcházet mozkové mrtvici. Pomerančepodporují správné fungování trávení a taky pomáhají při dietách, protože obsahují málo kalorií (100 g okolo 200 kJ). Díky svému složení mají i jisté protirakovinné účinky.

Pomerančová šťáva jako lék

Nejzdravější jsoučerstvé pomeranče. Osvěžující je lisovaná nebo mixovaná šťáva, která čistí a detoxikuje organismus, podporuje trávení, snižuje nadváhu, odstraňuje únavu, dodává tělu energii a vitalitu. Nejlepší je vypít šťávu hned po přípravě, prostě vylisovat a ihned vypít. Nejúčinnější je vypít sklenku čerstvé pomerančové šťávy hned ráno po probuzení a na lačno.

3 tipy, jak poznat kvalitní pomeranče

  1. Kvalitní plody mají lesklou čistou kůru.Spolehlivou zkouškou je, když si k nim přičichneme, vydávají-li silné pomerančové aroma, jsou v pořádku.
  2. Pomeranč vezmeme do ruky a osaháme. Nikdy nebereme pomeranč výrazně měkký, protože bychompravděpodobně v dužině našlibílou „krupičku”, což znamená, že je plod napadený plísní. Také pomeranče nápadně lehčí než ostatní necháme být.Tyto plody jsou vysušené a nepoživatelné.
  3. Všímejme si, jestli v jedné bedýnce není víc odrůd pomerančů.V obchodě někdy nové pomeranče míchají se zbylými, které se od nových liší nejenjistou mírou opotřebovanosti, ale může jít také o zcela jinou odrůdu, která má jiné vlastnosti a chuť, podobně jak tomu je třeba u jablek nebo hrušek.

Pomeranče v kuchyni

Z pomerančů můžeme kromě šťávypřipravit i kompot nebo skvělou marmeládu, sirup nebo likér. Pomeranče je možné použít do moučníků, cukroví a dezertů,ovocných i zeleninových salátů, výborná je pomerančová zmrzlina.Hodí se k masu (drůbežímu, vepřovému nebo rybám), kdo by neznal kachnu na pomerančích! Pomeranče jsou podobně jako další citrusy vyhledávanou ozdobou nejrůznějších nápojů, studených i teplých, alko i nealko, dezertů, salátů, sladkých i slaných jídel.

Z pomerančůdi můžeme udělat působivé vánoční nebo zimní dekorace, protože krásně osvěží a provoní celý byt, zejména v kombinaci s hřebíčkem, celou skořicí a badyánem.

Pomerančové měsíčky v čokoládě

Ingredience

  • 20 až 25 měsíčků pomeranče
  • 400 g kvalitní hořké čokolády
  • 1–2 lžičky čerstvého másla Gran Moravia
  • 50 g loupaných nesolených pistácií

Příprava

Nahrubo nasekáme pistácie a nasypeme je na plech vyložený pečicím papírem. Dáme je opražit do trouby předehřáté na 180 °C asi na 5 minut. Necháme vychladnout. Mezitím v horké vodní lázni rozpustíme čokoládu s máslem. V rozpuštěné čokoládě namáčíme zhruba do poloviny dílky pomerančů a posypeme opraženými pistáciemi. Na kuchyňské mřížce necháme vychladnout. Použít můžeme mandarinky i jiné ovoce.

Pomerančový vánoční sirup

Ingredience

  • 500 g pomerančů oloupaných a nakrájených na malé kousky
  • 5 hřebíčků
  • 1 celá skořice
  • na špičku nože mletého kardamomu
  • 100 ml vody
  • 1 balíček cukru na sirup Dr.Oetker

Příprava

Pomeranče dáme do hrnce. Přidáme hřebíčky, skořici, kardamom a zalijeme vodou. Přivedeme k varu a za stálého míchání asi 5 minut povaříme. Sejmeme a necháme zchladnout. Poté přidáme cukr na přípravu sirupu a uložíme přes noc do ledničky. Druhý den propasírujeme přes sítko a sirup asi 5 minut povaříme. Ještě horký ho nalijeme do vymytých nahřátých láhví (sirupu bude asi 700 ml). Láhve pečlivě uzavřeme víčkem a asi na 20 minut položíme naležato. Pomerančový sirup je výborný na přípravu domácích limonád a koktejlů nebo do čaje.

Netradiční grog s pomerančem na zahřátí

Ingredience

  • 40 ml rumu nebo likéru Black Fox
  • 200 ml horké vody
  • pomeranč na ozdobení

Příprava

Do sklenice z varného skla nebo hrnečku nalijeme 40 ml alkoholu a zalijeme horkou vodou. Lišáckou ozdobu uděláme znakrojeného plátku pomeranče spíchnutého párátkem.

Mohlo by vás zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama