Velikonoční perníčky: Upečte rumové kraslice a medové ozdoby do osení
Velikonoční dekorace z perníku: Upečte rumové kraslice a voňavé ozdoby do osení Zdroj: archiv Dr.Oetker
Navoďte si letos velikonoční náladu dekoracemi z perníku. Snad žádné jiné pečivo nedokáže tak spolehlivě provonět celý byt, celý dům. Jeho jedinečnou vůni mu dává především kouzelná směs koření skořice, badyánu, anýzu, fenyklu a hřebíčku. Když k tomu přidáte ještě fakt, že ať už medové perníčky, nebo rumové perníkové kraslice skvěle chutnají a dobře vypadají, tak snad abyste se do pečení už pustili, ne?
Medové perníčky do velikonočního osení
Ingredience
- 240 g hladké mouky
- 2 zarovnané lžíce kakaa
- 140 g moučkového cukru
- 1 balíček kypřicího prášku do perníku
- 2 lžíce medu
- špetka perníkového koření(např. skořice, badyán, anýz, fenykl,hřebíček)
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 1 bílek na potření
- 1 balení barevných tubiček na zdobení Dr. Oetker
- různá cukrová zdobení
Postup
- Na těsto na vále prosejeme mouku, kakao, cukr, kypřicí prášek do perníku a špetku perníkového koření, přidáme med, vejce, žloutek a ručně vypracujeme hladké těsto.
- Z těsta vyválíme na lehce pomoučené pracovní desce plát silný asi 3 mm. Vykrajovátky vykrájíme různé velikonoční tvary, vždy dva stejného tvaru.
- Mezi dva stejné tvary vložíme špejli, přeneseme na plech vyložený papírem na pečení a potřeme rozšlehaným bílkem.
- Vložíme do trouby předehřáté trouby 180 °C a pečeme asi 40 minut.
- Po vychladnutí zdobíme tubičkami, cukrovým zdobením podle dle vlastní fantazie. Cukrové zdobení přilepíme na perníčky pomocí tubiček.
- Hotové perníčky zapícháme do osení.
Jak vypěstovat velikonoční osení
Svěží zelené osení patří k Velikonocům stejně jako malovaná vajíčka či pomlázka.
- Do vhodné nádoby nasypeme substrát a zasejme hustě semínka – neměla by být na sobě, aletěsně vedle sebe.
- Zasypemevrstvou zeminy asi 2 cm silnou, jenjemně ji přitlačíme amáme hotovo.
- Zalijeme a dáme na okno.
- Osení vyklíčí a vyroste zhruba za deset dní od výsevu.
- Pokud roste příliš rychle, dámeho na chladné,ale světlé místo, aby se růst zpomalil.
- Když s výsevem pokulháváme, nejprve semínka na jeden den namočíme do teplé vody. Nabobtnají a rychleji vyklíčí. Pokud vyseté osení dáme do tepla, také mnohem rychleji vyklíčí a poroste.
Velikonoční osení last minute
Zbývá do Velikonoc už je pár dnů? Tak zasejeme řeřichu zahradní (Lepidium sativum)! Místo zeminy použijeme vatu nebo buničinu, necháme ji nasáknout vodou a na ni vysejte semínka řeřichy v rovnoměrné vrstvě. V teple vyklíčí do 42 hodin a 5 cm vysoká by měla být za 4 dny.
Rumové kraslice z perníku
Ingredience
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek cukru
- 1 hrnek oleje
- 2 vejce
- 2 lžíce kakaa holandského typu
- 2 hrnky mléka
- 1 kypřicí prášek do perníku
- 4 zarovnané lžíce švestkových povidel nebo pikantního džemu
- 3 až 4 lžíce rumu
- 1 balíček tmavé čokoládové polevy
- 150 g marcipánu
- 1 balení tubičky na zdobení
Postup
- Mouky, cukr, kakao a prášek do perníku smícháme, přidáme olej, vejce a mléko a dobře promícháme (použít můžeme 1 balení perníku Dr.Oetker, 400 ml vody a 12 lžic oleje). Těsto nalijeme do vymazaného a moukou vysypaného plechu a pečení (30 x 40 cm). Vložíme do trouby předehřáté trouby na 160 °C a pečeme si 40 minut, dokud špejle zapíchnutá do těsta nebude po vyjmutí suchá.
- Po vychladnutí perník rozdrobíme do mísy, přidáme povidla nebo džem, rum a ručně dobře prohněteme dohladka. Ruce namáčíme ve studené vodě a tvarujeme vajíčka (o velikosti 3-4 cm). Vajíčka vložíme do ledničky a necháme nejméně 2 hodiny ztuhnout.
- Na ozdobení rozpustíme polevu podle návodu na obale a nalijeme do mističky. Pomocí vidličky namočíme osm vajíček a necháme zatuhnout.
- Marcipán rozválíme na pocukrované ploše na výšku asi 5 mm, nakrájíme čtverečky, do kterých zabalíme zbylá vajíčka. Vajíčka ozdobíme tubičkami na zdobení.
- Perníkové kraslice se dají napíchnout na silnou špejli a použít jak zápich do velikonočního osení.
O Velikonocích a velikonočních dekoracích by vás mohlo ještě zajímat: